Skal formidle historien om jødene i Norge

I 20 år har han vært opptatt med skjebnen til norske jøder under andre verdenskrig. Nå blir han første direktør ved Jødisk museum i Trondheim.

47-åringen er historiker med norske jøder som spesialfelt og en av landets fremste kapasiteter på sitt felt. Han begynte i jobben 1. september.

Denne institusjonen er landets eldste jødiske museum, og kan feire 20 års jubileum neste år. I oppstarten har det vært drevet på frivillig innsats. Men takket være økte offentlige tilskudd, kunne de nå tilsette sin første direktør. De fikk blant annet 750.000 kroner over statsbudsjettet i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gleder meg

– Jeg er veldig glad for denne muligheten og gleder meg til å utvikle Jødisk museum Trondheim til en enda viktigere institusjon for formidlig og kunnskap om den norsk-jødiske historien, og dens betydning, sier Bjarte Bruland i en pressemelding.

Styreleder Frank Jenssen viser til at med Bruland som direktør, har museet tilsatt landets fremste ekspert på norsk-jødisk historie.

– Han var også sentral i oppbyggingen avJødisk museum i Oslo, og han har spilt en nøkkelrolle for utformingen av den norske erstatningspolitikken overfor jødene, legger Jensen til.

Skarpnesutvalget

Bjarte Bruland var medlem av Skarpnesutvalget (restitusjonsutvalget), som Justis- og politidepartementet nedsatte for å undersøke hva som skjedd med jødenes eiendom under og etterandre verdenskrig. På grunn av sine omfattende historiske kunnskaper, ble han gjennom dette arbeidet sentral i å legge premisser for den politikken som senere ble lagt til grunn avStortinget og regjeringen for den økonomiske kompensasjon den norske stat gav til jødene.

– Jeg har vært opptatt av situasjonen til de norske jødene etter det som skjedde under krigen og har jobbet med dette temaet i 20 år, forteller Bruland.

Ny bok

Den nye direktøren har de siste årene jobbet med en monografi, som handler om den anti-jødiske politikken i Norge under den nazistiske okkupasjonen.

– Dette har vært en omfattende oppgave, og jeg er nøye med hvordan denne politikken rammet jødene, med hensyn til antall ofre, hvor mange som flyktet til Sverige, og omfanget av den økonomiske likvidasjonen, forteller Bjarte Bruland.

Den er planen at boken utkommer til neste vår.