MOR: Tina Rensel håper mange vil gjøre som henne, å hylle mor på sosiale medier i morgen.

Søndag er morsdag, #GOMAMA

Organisasjonen Menneskeverd vil at flest mulig skal heie på mamma, med gode ord, plakat og bilde i sosiale medier. Blir du med?

Finn fram et A4-ark eller plakat, en tusj, og skriv #GOMAMA på arket.

– Ta et bilde av deg selv med plakaten og skriv en bildetekst hvor du gir ros til enten din mamma, bestemor eller en annen mamma du setter pris på. Til slutt hashtagger du bildet med #GOMAMA og deler det i sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tina Rensel, markeds- og administrasjonskonsulent i Menneskeverd synes det er for mye fokus på materielle ting i forbindelse med morsdagen, og håper at flere vil uttrykke sin takknemlighet til mamma med ord, og kanskje et bilde på sosiale medier.

– Det finnes mange mammaer i samfunnet som får lite skryt. Hvorfor ikke benytte morsdagen til det? spør hun.

– Heier på alle mødre

Generalsekretær Liv Kjersti S. Thoresen, sier i et intervju med menneskeverd.no at hun er svært glad for å være med og lansere en kampanje som heier på kvinnen.

– Vi heier på alle mødre - enten det er tenåringsmødre, alenemødre, bonusmødre, bestemødre eller andre mødre.

Som jordmor i flere år har hun fulgt mange kvinner gjennom graviditet og fødsel.

– Morsinstinktet og morskjærligheten er noe av det sterkeste som finnes på denne jord. Å være mamma er kanskje den viktigste oppgaven en kan ha, og det er en livslang jobb. Det er på tide at morsrollen verdsettes i større grad i samfunnet vårt, mener Thoresen.

– En fin gest

Elisabeth Rusdal, forbundsleder i Norges Kvinne- og familieforbund, synes kampanjen er en fin gest, men skulle ønske at vi var flinke til å tenke sånn når det gjelder andre også.

Hun tenker med takknemlighet på sin egen mor, som alltid var der. Og hun tenker på mødre man kanskje ikke legger så mye merke til, før de ikke er der lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skulle jeg trukket fram noen, så måtte det være en kvinne på over 80 som hjalp en asylsøkerkvinne som kom til Norge og fikk barn her. Hun rømte fra trussel om kjønnslemlestelse, men ble sendt tilbake til hjemlandet sitt. Der kan hun leve i skjul, takket være denne eldre kvinnen som støtter henne økonomisk og på den måten bidrar til at hun faktisk lever.

Øke takknemligheten

Rensel håper at kampanjen kan bidra til å øke takknemligheten for morsrollen.

– Vi synes den er så viktig, og tror den kan bli tatt for gitt.

– Hvem skal du hylle?

– Jeg kjenner flere flotte mødre, men jeg skal i alle fall hylle mamma og bestemor. Ikke alle er så heldig at de har en mamma. Min oppfordring er at de hyller en mamma de kjenner.

– Hva kommer du til å skrive om din mamma?

– Det blir vel en takk til henne for den enorme innsatsen hun har gjort for meg og mine søsken. Hun er absolutt en av de viktigste personene i mitt liv.

– Kan regne med mamma

– Hva er det ved din mamma som du spesielt verdsetter?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som gjør min mamma så bra er at hun er tydelig på å vise hvor glad hun er i meg, og jeg kan alltid regne med henne. Hun er en veldig varm og god person.

På morsdagen - søndag - håper de at mange blir med og heier fram mødre og deler bildene på Instagram, Facebook og Twitter.

For å bli med på kampanjen, finner man fram et A4-ark og en tusj, og skriver #GOMAMA på arket.

– Ta et bilde av deg selv med plakaten og skriv en bildetekst hvor du gir ros til enten din mamma, bestemor eller en annen mamma du setter pris på. Til slutt hashtagger du bildet med #GOMAMA og deler det i sosiale medier, oppfordrer Rensel.

Gomama!

Klar?

Let fram et A4-ark eller plakat, en tusj, og skriv #GOMAMA på arket.

– Ta et bilde av deg selv med plakaten og skriv en bildetekst hvor du gir ros til enten din mamma, bestemor eller en annen mamma du setter pris på. Til slutt hashtagger du bildet med #GOMAMA og deler det i sosiale medier.

Morsdag

Morsdagen er en hedersdag for mødre, som feires på varierende dato i forskjellige land.

I Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar, altså 8. februar i år.

Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner.

Det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918, i samarbeid med ideelle organisasjoner, forretningsfolk og massemedia fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge.

Dagen har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med f.eks kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.

Morsdagen har etter hvert blitt en stor kommersiell høytid gjennom markedsføring av morsdagskake, morsdagsblomster og morsdagsgaver.

Barnehager og skoler opprettholder tradisjonen ved å følge opp ideen om feiringen av mor, og setter barna til å lage kort og gave til mor.

Kilde: Wikipedia