INKARNASJON: Ingulf Diesen blir omtalt som inkarnasjonen av Misjonsforbundet. Bildet ble tatt i anledning 80-årsdagen for sju år siden.

«Det blir tomt i skogen når store trær faller»

Ingulf Diesen, en av Misjonsforbundets fremste personligheter, døde tirsdag kveld, 87 år gammel.

– På mange måter var han nesten inkarnasjonen av Misjonsforbundet, sier nåværende generalsekretær Øyvind Haraldseid.

Han opplyser at Diesen hadde et kort sykeleie, og at han døde på sykehus tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På en måte kom dette uventet, men han har jo hatt sviktende helse. Men på den annen side gikk det fort nå mot slutten, sier han.

– Reiste skrekkelig mye

– Kjente du han personlig?

– Han var jo en som nær sagt hele Misjonsforbundet kjente personlig på ett eller annet nivå. Han reiste skrekkelig mye og etablerte mange av menighetene våre. Han har preget Misjonsforbundet mer enn de fleste andre, og var helt unik. Når han besøkte menigheter gjorde han det til en sport å lære seg navnet på folk. Jeg traff han noen ganger i ungdomsårene, og det kunne gå år mellom hver gang, men han husket alltid navnet mitt.

Kontakten med Diesen har vært god gjennom årene, og Haraldseid forteller at han stadig ringte.

– Vi var innom på besøk når vi hadde anledning, senest i romjulen. Da var han frisk, forteller han.

Systematiker

Etter at Diesen ble kristen på Hamar i ungdomsårene, satte han seg ned og gikk systematisk gjennom hva de ulike kirkesamfunnene for å finne ut hvilket som best uttrykte den teologien han sto for, og ønsket å stå for.

– Han var ikke rundt og shoppet, for å si det sånn. Det dreide seg om en intellektuell tilnærming. Jeg har knapt hørt om noen som har hatt den samme tilnærmingen, sier Haraldeid.

Han beskriver Diesen som en systematiker. Gjennom hele livet studerte han misjonshistorie og den brede vekkelsesbevegelsen i Norge ved århundreskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

– Misjonsforbundet ble jo startet i 1884, men Ingulf var alltid en advokat for at våre røtter er eldre enn det.

Jobbet for Guds rike

– Hva er det viktigste du sitter igjen med etter han?

– Han var ekumenisk, og var en av de fremste eksponentene for Guds barns enhet. Han jobbet for Guds rike i ordets bredeste forstand, og hadde relasjoner i alle sammenhenger.

– For det andre vil jeg huske han for det kirkehistoriske arbeidet han har gitt oss gjennom sine studier og det han har skrevet. Vi kan takke Ingulf for at vi kjenner den såpass godt.

– Jeg kommer også til å huske ham for den karismatiske vekkelsestradisjonen som han var en sterk ambassadør for. Da jeg gikk på Ansgarskolen, var han årlig innom og foreleste i vekkelseshistorie. Det dreide seg ikke bare om akademiske foredrag. Undervisningen endte ofte opp i sterke bønnemøter, sier Haraldsen, og legger til: –Han har satt så mange dype spor.

– Dere har mistet to sterke profiler i Misjonsforbundet på under et halvt år, Edin Løvås og Ingulf Diesen. Hva tenker du om det?

– Det er veldig spesielt. Som en tidligere generalsekretær sa det; «Det blir tomt i skogen når store trær faller». Det er vel slik det oppleves nå. Samtidig er vi veldig takknemlige for det Edin og Ingulf har gitt oss. Vi ønsker å ha en høy bevissthet om at de er borte, men det de ga oss tar vi med videre. Det vil vi hegne om, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingulf Diesen

Døde 3. mars 2015, 87 år gammel.

Gift med Astrid.

Jobbet som pastor i Misjonsforbundet og var misjonsforstander (tilsvarende generalsekretær) samme sted. Grunnla Ansgarskolen.

Var i tjeneste i over 60 år. Ved siden av å være forkynner var han også engasjert i både samfunnsliv og humanitært arbeid.

Ble hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull i forbindelse med 80-årsdagen.

Skrev en rekke bøker.

Les også
Tror på hver tøddel i Bibelen
Les også
Kongens gull til Ingulf Diesen