Viser vei til islam

Reklame for islam er limt på postkassene til beboere i en bydel i Bergen.

– Islamsk misjonering dreier seg i stor grad om indremisjon. Den aktive, utadgående misjoneringen er noe som særpregerIslam Net, sierLinda Noor.

Lederen i tenketankenMinotenk forteller at hun ikke kjenner til at Islam Net har etablert seg i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Beboere i bydelen Mathopen i Bergen vest fant denne uken små håndskrevne lapper på størrelse med visittkort på postkassene sine med reklame for nettsiden «Finnveien.no». Skriver man inn denne adressen i nettleseren kommer man frem til en profesjonell og velskrevet nettside. Leseren blir møtt med eksistensielle spørsmål som «hvem er jeg?» og «er livet en lek?».

Nettsiden, som åpenbart har som mål å besvare disse spørsmålene, fremstår som en hvilken som helst kristen nettside. Leter man derimot litt grundigere på siden blir det klart at det ikke er hos Jesus og Bibelen nettsiden gir svar, men i islam ogKoranen.

Fire trinn

Nettsiden er bygget opp som en fire trinns vei til svaret. Under kategoriene «hva gjør jeg her?», «finnes Gud?», «hvilken vei?» og «hva nå?» blir leseren brakt gjennom en argumentasjonsrekke. Den ender i konklusjonen om at islam er den eneste troverdige religionen.

Nettsiden tar også opp dilemmaer som «det ondes problem» og «moderne naturvitenskaps innvirkning på islam». Nettsiden gir ingen pekepinn på hvem som står bak, men ved å lete opp domeneadressen kommer det frem at den er eid av Islamsk Nettverk.

Indremisjon

Linda Noor sier at det er mulig at Islamsk Nettverk kan ha opprettet et lokallag i Bergen.

– De forsøkte dette i Oslo, men det gikk ikke.

Hun forteller at Islam Net skiller seg ut fra andre muslimske samfunn i Norge i at de aktivt søker å konvertere folk til islam.

– Det har ikke vært vanlig med slik misjonering i Norge tidligere. Andre moskeer og muslimske samfunn har heller fokusert på indremisjon, og å sikre at muslimer har tilgang til det nødvendige som halalkjøtt og bønneplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun påpeker at den tekniske kompetansen til Islam Net som en annen forskjell.

– De er tilknyttet en internasjonal organisasjon og får dermed tilgang til en del ressurser. De første muslimene som kom til Norge hadde derimot ikke språkkyndighet, og en del av den litteraturen som ble skrevet da for ikketroende, ligger nå og støver ned i de forskjellige moskeene.

Moskeene i Oslo liker heller ikke å skryte av hvor mange som konverterer til islam.

– Jeg hadde bedt den lokale menigheten om statistikk rundt konvertitter, men ikke funnet noe.

– Moskeen ønsker ikke publisitet rundt slike tall. De vil ikke gi inntrykk av at de er i Norge for å konvertere.

Engasjert ungdom

Sølva Nabila Saxelin prøvde for noen år siden å starte lokallag for Islam Net, men lot være.

Heller ikke hun kjenner til at Islam Net har organisert seg i Bergen. Hun tror at det er mer sannsynlig at det er noen engasjerte ungdommer som har hengt opp lappene.

Saxelin trekker frem at hun selv opplever å få mange visittkort og pamfletter fra den høyreradikale gruppenVigrid i nabolaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da er det hyggeligere å få en lapp fra Islam Net, sier hun og legger til: – Så lenge det er lovlig er det greit.