Tar Paulus til India

Tirsdag ble den norske misjonsorganisasjonen Tent etablert i landet der 2000 av verdens unådde folkeslag bor. – Vi kan ikke sitte stille, sier leder for 
Tent India, Deepa Celine Theresa.

Åpningen av den Paulus-inspirerte teltmakerorganisasjonen Tents India-kontor ble markert i Chennai, hovedstaden i den indiske staten Tamil Nadu. Byen er kjent for et blomstrende forretningsliv og industri, og har Indias fjerde største økonomi. Med andre ord virker Chennai som et godt sted å starte for en misjonsorganisasjon som tar mål av seg å utruste forretningsfolk, arbeidere og studenter til å bringe evangeliet videre gjennom arbeid og studier.

LES:– Paulus ville i dag stått på Egertorget

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rundt 120 politikere, forretningsfolk og fagarbeidere var til stede på det to timer lange arrangementet som markerte etableringen av Tent India. Flere av dem sentralt plassert i indisk politikk og næringsliv.

– Her kan ting skje fort, sier Tent-gründer Steinar Opheim.

Reiser mye

Mange såkalte teltmakere reiser ut som arbeidere og sprer på den måten evangeliet samtidig som de har en vanlig jobb. Ideen er inspirert av Paulus, som arbeidet som teltmaker mens han var på sine misjonsreiser. Opheim mener India er spennende for teltmakervirksomhet av flere grunner.

– Rundt 2.000 av verdens 6.600 unådde folkeslag bor innenfor Indias grenser. Vi er altså midt i det som er et sentralt målområde med tanke på å fullføre Jesu befaling om å ta evangeliet til alle folkeslag, sier Opheim på en noe varierende telefonlinje fra Chennai. I tillegg peker han på at indere kan reise til steder der vestlige arbeidere ikke drar i samme utstrekning.

– Indere som blir motivert til å bli teltmakere kan både reise i eget hjemland, men også i andre områder som er misjonsstrategisk viktige. Mange arbeider allerede i Midtøsten og på den arabiske halvøy, sier Opheim.

Frimodighet

Organisasjonsmessig blir Tent India en nasjonal avdeling av Tent International. Dataingeniør Deepa Celine Theresa har allerede vært ansatt i en fulltidsstilling et halvt år for å forberede oppstarten og knytte kontakter med indiske arbeidere som ønsker å være en del av satsingen.

Da Dagen snakket med Deepa Celine Theresa i høst var hun spent på mottakelsen i India. Nå som åpningen er gjennomført er hun sliten, men lettet.

– Det gikk virkelig fint. Vi fikk frimodige erklæringer fra kristne mennesker høyt oppe i indisk politikk og næringsliv. De var åpenbart beveget og tok godt imot visjonen. Flere av dem snakket om at Gud hadde talt til dem i forkant og at de derfor nå tenker seriøst på å reise for å nå nye områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun ble spesielt positivt overrasket over å høre frimodigheten politikerne la for dagen.

– De sa at de ikke lenger ville gå på kompromiss med troen sin, men at de ville være åpen med den og heller ta forfølgelse om det kom til det, sier Deepa.

Samfunnsbygging

Tent er opptatt av at det kristne kallet også gjelder samfunnsbygging. Deepa Celine Theresa sier at særlig områder i nord har et desperat behov for investeringer, noe hun håper å kunne legge til rette for som leder av Tent India.

– Det vil kreve store investeringer å utvikle de områdene. De ligger langt bak økonomisk og strukturelt. Veier og elektrisitet er for det meste i dårlig stand. Vi har sett at investeringer i vår del av India har skapt bedre forhold. Derfor oppmuntrer vi våre kontakter til å investere i nord, forteller hun.

– Du ser på samfunnsbygging som en del av misjonskallet?

– Definitivt. Vi vil utfordre våre folk til å nå unådde folkeslag. Hvis Kristi kjærlighet, glede og fred skal få røre dem må vi også bry oss om deres grunnleggende behov. Her har den tradisjonelle misjon­en feilet i India, sier hun.

– Positivt driv

Steinar Opheim sier at Tent India er en del av en villet internasjonalisering av den norske teltmakerorganisasjonen. Fra før har Tent et dansk kontor. At det tredje kontoret åpnes i India skyldes at det har gått fortere der enn i andre land Tent er engasjert i.

– Det er et veldig positivt driv i folk her. Det er som om de sitter ytterst på stolkanten og venter på å bli utfordret. I Vesten er folk ofte mer tilbakelent og må vurdere mer. Jeg tror utviklingen kan gå veldig fort, sier han og skryter av det indiske styret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:Den gode hyrde 
skal fø sin flokk

– Den ene halvdelen består av sentrale personer i indisk kirke- og menighetsliv mens den andre består av forretningsfolk og fagarbeidere. De har allerede fått på plass planer om kurs, opplæring og mentoring, forteller Opheim.

– Vi har også snakket konkret om noen land vi ønsker å nå ut til, legger Deepa Celina Theresa til.

Til Afrika

Nå ser Steinar Opheim til afrikanske land for et sannsynlig neste steg. Der har misjonslederen vært involvert i etableringen og oppbyggingen av et nettverk siden 2005.

– Det er stor interesse for at Tent skal etablere nasjonale kontorer i flere land, og jeg tror det vil skje. Men det må skje i riktig tempo, ­sier Opheim, som først og fremst nå gleder seg over nyåpningen i land­et med 1,2 milliarder mennesker.

– Det er noen ganger slik at en får en sterk følelse av å stå på siden og se hva Gud gjør. Slik oppleves dette, sier Opheim.