Halve familien har «ukjent fødested», ifølge nye passregler

Politidirektoratets nye passregler rammer et tittalls familier i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Misjonærfamilien Mjølhus består av seks personer. Tre av de fire barna er født i Kenya. Ifølge de nye reglene godkjennes ikke informasjon om fødested fra land som Kenya. Dermed blir nye pass utstedt med «fødested ukjent».

Det splitter misjonærfamilien Mjølhus i to.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kenya er nemlig et av 31 land somFolkeregisteret ikke kan godkjenne, ifølgePolitidirektoratet.

PappaRune Mjølhus er født i nabolandet Tanzania, som er godkjent i Folkeregisteret. Han lurer ikke på hvor barna hans er født.

– Den ene sønnen min er født i Stavanger, de tre andre barna er født i Nairobi i Kenya, slår Mjølhus fast.

Holde seg hjemme?

Da de Kenya-fødte barna skulle få norsk personnummer, måtte familien søke via den norske ambassade. Fødestedet måtte bekreftes av inneriksdepartementet i Kenya. Nå viser det seg at denne informasjonen ikke er troverdig, ifølge Politidirektoratet.

Dette kan få konsekvenser for familien allerede i sommer. For om to uker skal minstemann på syv år få nytt pass. I passkontrollen vil han være den eneste i familien uten kjent fødested.

– I verste fall må vi bare bli i Norge i sommer, sier Mjølhus.

I august skal hele familien flytte til Tanzania for å starte en bibelskole i regi avNorsk Luthersk Misjonssamband. Der blir de i to år.

Ikke forberedt

– Dette har kommet veldig brått på, og vi har ikke vært i kontakt med misjonærene våre om problemstillingen, sierEspen Ottosen i NLM.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han håper det vil komme justering av reglene.

– Vi har ikke rukket å ta en grundig gjennomgang av konsekvensene for av de nye reglene, men det er klart at det er mange som rammes blant våre misjonærer.

– Uskyldige rammes

Det Norske Misjonsselskap har foreløpig ingen misjonærbarn på feltet som er rammet av de nye passreglene. Misjonsselskapet har misjonsaktivitet både på Mali og i Etiopia, to land som er på listen til Politidirektoratet.

Men generalsekretærJeffrey Huseby kjenner til misjonærbarn som er født i Mali og Etiopia.

– De er voksne nå, og ikke aktive på misjonsfeltet, sier Huseby.

Han synes de nye reglene er høyst beklagelige og urettferdige.

– De rammer helt tilfeldig, sier generalsekretæren.

– Må rydde opp

Justisdepartementet ber nå politiet rydde opp i praktiseringen av de nye passreglene som gjør at titusener risikerer å bli oppført med ukjent fødested.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reglene kan få «en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser», mener departementet.

«Justis- og beredskapsdepartementet påpeker at praksisendringen synes å få en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser for mange norske statsborgere. Politidirektoratet bes rydde opp i saken raskest mulig, og herunder vurdere å gjeninnføre tidligere praksis mens arbeidet pågår», heter det i et brev fra departementet til Politidirektoratet (POD) fredag.

Vil revurdere

Praksisen ble endret etter at POD sendte ut et rundskriv i mars. Etter å ha mottatt kritikk fra flere hold opplyser Politidirektoratet at de beklager usikkerheten og eventuelle problemer de endrede retningslinjene for innføring av fødested i pass har skapt.

De som ikke kan dokumentere fødested godt nok kan i verste fall nektes pass, skriver Dagsavisen. De nye reglene kan også få konsekvenser for personer som er adoptert til Norge.

Allerede torsdag opplyste Politidirektoratet at det vil se på rundskrivet på nytt.

De neste dagene er representaner fra alle misjonsfeltene til NLM samlet på Fjellhaug i Oslo. Her vil problemstillingen bli drøftet.

– Det fødes jevnlig barn på misjonsfeltet, så dette er en aktuell problemstilling for oss, sier Ottesen.