HØRER: På podiet i Oslofjord Convention Center i Stokke mandag fikk Olav Håland forbønn av pastor Guillermo Maldonado (med ryggen til) for øret han har hørt dårlig på i 40 år. Nå hører han godt, forteller han.

Maldonados mirakelfest

Det skortet ikke på oppmøtet da Guillermo Maldonado stilte med sitt team for å be for syke og strø ut guddommelig helbredelse i Stokke i Vestfold. Noen gikk også jublende hjem.

Visjon Norge-sjefen selv, Jan Hanvold, ønsket velkommen til 1500-2000 frammøtte i Smiths Venners storsal i Stokke – direkte på TV.

På forhånd var forventningene høye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forvent mirakler, uttalte Maldonado ifølge forsiden av ukeavisa Norge Idag i forkant av møtet. Inne i avisa ga han løfter om mirakler.

Forventninger

Folk kom fra store deler av Østlandet, mange også fra fjernere strøk, og tilstrømningen var god lenge før møtestart i Oslofjord Convention Center. Parkeringsplassen ble etter hvert full, de fleste bilene med flere personer i.

Hilde fra Hobøl kommer sammen med en venninne. Hun vil helst ikke bli fotografert eller ha fullt navn i avisa, men forteller gjerne hvorfor hun er kommet.

– Jeg tror at alt er mulig for Gud, og jeg er kommet for å få styrke og kraft og fornyelse. Det kan jo også skje at jeg blir helbredet, sier hun og antyder at hun har noen plager som de fleste andre.

– Jeg har opplevd ting før, men er ikke her bare for at det skje igjen, sier Hilde som ser en del på TV Visjon Norge og er glad i kanalen. Det var der hun fant informasjonen om møtet.

– Må du hit for at Gud skal helbrede deg?

– Nei, vi trenger ikke dra hit. Du kan oppleve Gud i hverdagen hjemme også, men nå hadde vi muligheten til å dra, så da gjorde vi det, sier hun.

Erling Lillereiten fra Bærum hadde ikke tenkt seg av gårde, men dro likevel for å kjøre sin eldre far.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror jeg kan få utbytte av det, og jeg er åpen for alt, sier Lillereiten som tror på helbredelser. Han er ikke blant TV Visjon Norges faste seer, men har av og til stusset over at det later til å være de samme menneskene som ringer inn til programmene igjen og igjen for å få forbønn for de samme sykdommene.

– Det virker på meg som det ikke skjer noe, sier han.

Løfter opp Jesus

Inne i salen kommer lovsangen raskt i gang.

– Når vi løfter opp Jesu navn, kommer han med all sin herlighet, proklamerer lovsangslederen fra det store teamet som kveldens taler Guillermo Maldonado har med seg. Det starter med rytmer som ville passet godt inn på karibiske strender.

En forsamling med folk i absolutt alle aldre, noen åpenbart med store helsebehov, er til stede. Her er det rullestoler, stokker og krykker å se.

Maldonado er fattiggutten fra Honduras som kom til USA, utdannet seg ved det kristne Oral Roberts-universitetet og endte med tre doktorgrader derfra. Han er talefør og dyktig, men når husvert Hanvold trekker fram hans akademiske meritter, parerer Maldonado:

– Ja, jeg har tre doktorgrader, men ingen av dem har hjulpet meg til å helbrede noen. Helbrede kan jeg bare gjøre gjennom Guds kraft og nærvær, når jeg går på Ordet.

Fest og dans

Musikken setter i gang. Den er variert. Det danses ved podiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Maldonado ber folk glemme at de er lutheranere eller at naboen er fra Afrika. Her skal ikke mennesker være i sentrum.

– Jeg er her for å feire Jesus, sier han og får norske nordmenn til å svinge seg i takt med rytmer fra fjerne strøk.

– Pris Gud slik du gjør når du heier på fotballaget ditt, sier han.

– Når du har en religiøs tro, har du vanskelig for å danse. Men når du ikke har en religiøs tro, men en relasjon med Jesus, da danser du, sier han mens lovsangere og band slår over i musikk slik den visstnok lyder i Jerusalem.

VIL BE: – Er du klar for dine mirakler? spør pastor Guillermo Maldonado. Foto: Stein Gudvangen

– På Guds vegne

Maldonado forteller at han ikke er kommet til Norge uten grunn.

– Jeg kom ikke hit med mine egne evner, men på Guds vegne. Det er han som har sendt meg hit. Jeg er en opptatt mann som reiser over hele verden, og når Gud sender meg et sted, har jeg et oppdrag her, sier han og forkynner at alt skal være til Guds ære.

– Hvordan ærer vi Gud? spør han og svarer at lovprisning er den første måten.

– Måte nummer 2 er at vi ærer ham med vår lydighet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Maldonado er blitt kritisert for å bo i en villa til 2 millioner dollar, tilsvarende 15-16 millioner kroner, men han forsikrer at han ikke er kommet til Norge for å tjene penger.

– I morgen (tirsdag, red. anm.) vil jeg aktivere finansielle og materielle ting. I verden i dag kan en basketballspiller i Miami kjøpe et hus til 12 millioner dollar, men hvis du som er kristen har et stort hus, kritiserer de deg. For du skal ikke ha noe, sier han og gyver løs på en fattigdomstenkning som han mener kristne må kvitte seg med.

Han påpeker at idretten har sponsorer som spytter inn store pengesummer.

– Vi har ikke selskaper som støtter oss, men vi gir offer. Og når du ærer Gud med dine penger, vil han velsigne deg, sier han og minner om at «pastor Jan» (Hanvold, red. anm.) har en TV-stasjon som ikke går rundt av seg selv.

– Jeg vil at du skal ære Gud og så tilbake til denne TV-tjenesten dersom du er blitt velsignet av den. Det er tid for å ære denne tjenesten, sier han mens betalingsterminaler og kollektbøtter spres rundt i salen. Her er det kø for å gi.

Ikke til salgs

Maldonado har markedsført sine møter med at mirakler kan forventes. Nå understreker han at de ikke kan kjøpes for penger.

– Du kan ikke kjøpe mirakler, men Jesus har allerede betalt på korset. Bibelen sier at Gud velsigner en glad giver, så du må være glad og smile når du gir. La oss gi Gud det beste offeret. I kveld skal du få se at Gud vil gjøre mirakler fordi du ærer ham med dine penger, sier han.

Visjon Norge-sjef Hanvold sier at han har fortalt til NRK at det koster mye å leie hallen i Stokke, men at det likevel er gratis å komme inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er ikke det fantastisk? Her har kristenfolket et spleiselag. Vi spleiser på denne festen. Derfor tar vi opp et offer. Vi tar aldri opp kollekt, vi tar opp offer, og så gir du din gave, sier Hanvold.

Og folk stiller i giverkø – med smil om munnen. For Hanvold stoler på «Visjon Norge-familien», og den svikter ham ikke denne kvelden heller.

– Klar for mirakler?

Så er det klart for mirakler.

– Er du klar for dine mirakler? roper Maldonado ut over salen.

Selv her i det karismatiske kjernelandskapet er responsen lavmælt til å begynne med.

– Det høres ikke ut som du er klar, sier Maldonado som vil ha en mer høylydt respons. Det får han.

– Gud er overnaturlig, og den intellektuelle vestlige verden rasjonaliserer bort alt og tviler på alt. Det er helt annerledes i afrikanske land, for der er de veldig spirituelle, sier Miami-pastoren.

Gud er ånd, påpeker han, og forstanden fornekter Gud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han eksisterer i det usynlige, i det åndelige, det overnaturlige. Fiendens plan er å gjøre kirken til noe naturlig, til noe annet enn overnaturlig. Han vil at du skal tro at det ikke skjer mirakler lenger. Men Gud vil bringe det overnaturlige tilbake til kirken, så ikke tro på fiendens løgner. Det skal komme vekkelse til Norge! roper Maldonado ut, et budskap som får folk til å reise seg og klappe.

Han minner om at alle vil kommer til et punkt hvor de vil trenge et mirakel, enten det gjelder ekteskapet ditt eller helsa di.

– Når legen din sier at du bare har 20 dager igjen å leve, da trenger du et mirakel, sier han og forteller om en 9-åring som manglet en finger, men fordi Gud kan skape noe fra ingenting, vokste den ut under et helbredelsesmøte.

– Mange av dere som er her, tror at Jesus helbredet, men få av dere tror han gjør det nå. Mirakler utfordrer forstanden, vitenskapen og religionen og viser at Gud er her nå, sa Maldonado.

Kunnskapsord

Deretter starter kunnskapsordene å komme. Maldonado «ser» en mann i salen med en skive i ryggen som er glidd ut. Flere med ryggplager kommer fram for forbønn.

– Dette er ikke et show. Det er ikke mystikk eller heksekunst. Det er Guds ord til deg, sier Maldonado og beveger seg etter hvert over til ulike andre sykdommer og plager.

Noen har dårlig hørsel, andre har knær som er dårlige. Noen har vondt for å gå eller løpe. En eldre kvinne i rullestol kommer fram. Alle blir bedt for.

Flere forteller at de er blitt helbredet eller har en bedring i sin tilstand.

– Nå kan jeg høre på øret mitt, sier flere. Andre viser at de kan gå på en måte de ikke kunne før og at smerte er borte.

Noen vandrer glade ut av lokalet ved 22-tiden, andre fortsatt med stokk eller krykker.

FEST: – Når du har en religiøs tro, har du vanskelig for å danse. Men når du har en relasjon med Jesus, da danser du, sier pastor Guillermo Maldonado. Jan Hanvold var blant dem som sluttet seg til parolen. Foto: Stein Gudvangen

Helbredet

Olav Håland (65) fra Stokke tok den korte veien til møtet med Maldonado. Da han kom, hørte han dårlig på det ene øret – men ikke da han dro.

Det var kvelden for bedre hørsel i Stokke mandag. Flere kunne fortelle at Gud hadde rørt ved ørene deres etter forbønn.

– Jeg hadde bare 20 prosent hørsel igjen på mitt venstre øre. Jeg har slitt sånn med dette i 40 år, forteller Håland.

– Det var kona mi som dytta meg fram i kveld, forteller han til Dagen etter å ha vært framme på podiet og blitt håndspålagt av Guillermo Maldonado under mandagens kveldsmøte i Oslofjord Convention Center i Stokke.

To på én måned

Selv om Maldonado er i Norge for første gang denne uka, med ett møte mandag kveld og to tirsdag, var ikke mandagsmøtet Hålands første kontakt med hondurianeren.

Håland er forholdsvis fersk i troen, han ble kristen for et par år siden, men den siste måneden har vært særlig begivenhetsrik for ham. På kort tid har han opplevd intet mindre enn to helbredelser, også den første med Maldonado som Guds redskap – selv om den fant sted hjemme i stua hos Håland.

Der så han pastoren fra Miami i USA på TV Visjon Norge.

– Gjennom TVen

– Den første helbredelsen kom rett gjennom TVen, sier han og forteller om smertene han har kjent i brystkassa.

– For en måned siden var jeg hos legen fordi jeg var sterkt plaget med angina og hadde store smerter ved hjertet og opp mot halsen. Jeg fikk beskjed om at jeg skulle ta forebyggende medikamenter og så komme tilbake til kontroll. Etter at jeg hadde tatt piller i tre dager, sier Gud til meg: «Ikke ta pillen din». Så jeg tok den ikke, forteller han.

Samme dag satt han og leste i Bibelen mens fjernsynet sto på. Visjon Norge hadde sendt en tale med amerikaneren Guillermo Maldonado, opprinnelig fra Honduras.

– Han sa at han skulle be for noen som var syke. Jeg festet meg ikke ved det først, men så sa han at det sitter en mann i ei stue, og han har smerte i brystet og opp mot halsen. Så sier han plutselig: «Se på TVen. Jesus har helbredet deg».

– Sterk varme

– Skjedde det noe? Hvordan opplevde du det?

– Jeg kjente en sterk varme som gikk gjennom hele brystkassa, og jeg skjønte ingenting, for plutselig var bare smerten borte. Og jeg har ikke tatt noen piller siden da.

– Har du vært hos legen din etterpå?

– Ja, jeg var der fire dager etterpå og forklarte at jeg ikke hadde tatt pillene, men at jeg var frisk og rask. Jeg fortalte også at jeg er kristen og at Jesus hadde helbredet meg.

– Hva svarte han da?

– Han sa at finnes ting som vi ikke kan forklare, så han valgte å tro på det jeg fortalte, sier Håland.

Nå takker han Jesus for to helbredelser på én måned.

– Man tror ikke alltid at det skal skje noe her og nå, men noen ganger gjør det jo det, sier han med et smil.

– Og øret ditt, hvordan går det med det? Du er helbredet?

– Nå hører jeg mye bedre, sier han før han forsvinner ut i den sommervarme vårkvelden i Vestfold.

Jente helbredet

TV Visjon Norge melder på sine nettsider at 11-årige Anastasia Josef også fikk det ene øret helbredet. Det hadde hun hørt svært dårlig på helt siden fødselen, fortalte hennes far for åpen mikrofon.

Visjon Norge melder også at det var «svært mange som opplevde å bli helbredet under første dag av Maldonados besøk i Norge».

Foran 2000 mennesker i Oslofjord Convention Center proklamerte den ene etter den andre helbredelse for dårlig rygg, sviktende knær og dårlig hørsel.

Les også
Lover mirakler i VestfoldGuillermo Maldonado
Les også
Omstridt TV-forkynner forklarer pengebønn
Les også
Visjon Norge-koden
Les også
Hanvolds «crazy sjarm»
Les også
Kjære givar