Egypts president Abdel Fattah al-Sisi tilbyr seg å sende en fredsstyrke til Palestina, noe Hamas trolig vil motsette seg. Foto: Reuters / NTB scanpix

Egypt tilbyr egyptisk fredsstyrke til palestinerne

Dersom Palestina blir internasjonalt anerkjent som stat, kan Egypt bidra med en fredsstyrke i landet, sier Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi.

Israel må få sikkerhetsgarantier, men på samme tid må palestinerne få tilbake håpet. Den beste måten vi kan gi et slikt håp næring på, er ved opprettelse av en palestinsk stat, sier Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi i et intervju med den italienske avisen Corriere della Sera.

Mandag innleder Sisi et todagers besøk i Europa i Roma, der han skal ha samtaler med italienske ledere og pave Frans. Tirsdag fortsetter han til Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Regjeringen sier ja til å gi Israel status som natsjonalstat for jøder

Neppe godt mottatt

Tilbudet fra den egyptiske presidenten, som var forsvarssjef da hæren styrtet Egypts folkevalgte president Mohamed Mursi i et kupp sommeren 2013, vil neppe bli godt mottatt av alle på palestinsk side.

Sissi har kastet Mursi og tusenvis av medlemmer av Det muslimske brorskap i fengsel siden han kom til makten.

Brorskapet, som vant Egypts første frie valg i 2012, er nære allierte av palestinske Hamas, som trolig vil motsette seg egyptiske soldater i Palestina.

Les også: Brorskaps-leder beskyldes for spionasje for Norge

– Kan gi garantier

– Israels sikkerhet må ikke settes på spill, og palestinerne må slutte de alvorlige og ubetenksomme handlingene som bare ødelegger for dem selv, sier Sisi til Corriere della Sera.

– Vi kan sende militære styrker til en palestinsk stat. De kan bistå det lokale politiet og være garantister for Israel. Selvsagt ikke til evig tid, men lenge nok til at det kan bygges tillit, sier Sisi.

Egypt var i 1979 det første arabiske land som undertegnet en fredsavtale med Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Politimann siktet for drap på palestinsk tenåring
Les også
Regjeringen sier ja til å gi Israel status som nasjonalstat for jøder
Les også
– Har tett kontakt med Hamas-topper
Les også
Brorskaps-leder beskyldes for spionasje for Norge
Les også
– Hamas’ plan om å drepe utenriksminster Liberman avslørt