USAs visestatsminister Antony Blinken (til høyre) under den internasjonale koalisjonen mot IS' konferanse i Paris tirsdag. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix

USA: Over 10.000 jihadister drept i luftangrep

USA-ledede luftangrep mot terrorgruppen IS har drept over 10.000 opprørere de siste ni månedene, hevder USAs viseutenriksminister Antony Blinken.

– Vi har sett enorme tap for Daesh (IS), flere enn 10.000 siden starten av operasjonen, og det vil til slutt ha en innvirkning, sa Blinken, uten å spesifisere om tapene har skjedd i Irak og Syria.

Uttalelsene kommer dagen etter konferansen i Paris, der omtrent 20 representanter fra den internasjonale koalisjonen lovet støtte til Bagdads plan om å gjenvinne områder fra IS. Ekstremistene har erobret store deler av både Irak og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Koalisjonens strategi er blitt kritisert for å satse på luftangrep framfor å stille med soldater på bakken. Blinken svarer at man har gjort «betydelig framgang».

– Daesh kontrollerer nå 25 prosent mindre av Irak enn for ni måneder siden. Mye av utstyret deres er ødelagt, og mange medlemmer er eliminert.

Samtidig måtte han erkjenne IS' utholdenhet etter at koalisjonen har gjennomført rundt 4.000 luftangrep mot opprørsgruppen.

Tidligere har amerikanske tjenestemenn vurdert at den totale IS-styrken teller 30.000 soldater. Men en talskvinne for USAs utenriksdepartement, Marie Harf, advarte denne uken om at IS fortsetter å erstatte soldater som blir drept på slagmarken.

Les også
Nødropene fra de forfulgte
Les også
Flyktninger på vei til Norge mistenkt for terrorisme
Les også
Frankrike varsler langvarig kamp mot ekstremister
Les også
Staten som ikke finnes
Les også
Mann pågrepet for terrorrekruttering i Sverige