Den palestinske statsministeren Rami Hamdallah (i lys dress) snakker med palestinere på Vestbredden. Onsdag leverte han sin avskjedssøknad, bare for å bli beordret til å danne ny regjering med en gang. Foto: Reuters / NTB scanpix

Den palestinske regjeringen har gått av

Straks etter at den palestinske samlingsregjeringen leverte sin avskjedssøknad til president Mahmoud Abbas, ble statsminister Rami Hamdallah bedt om å danne ny regjering.

– Presidenten mottok søknaden og beordret Hamdallah til å danne en ny regjering, opplyser en talsmann for Abbas onsdag.

Dagen før kunngjorde Abbas at samlingsregjeringen, som både presidentens Fatah-bevegelse og islamistbevegelsen Hamas på Gazastripen innsatte for ett år siden, ville gå av innen ett døgn fordi den «ikke lenger er i stand til å fortsette sitt arbeid», ifølge Fatahs generalsekretær Amin Maqbul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Målet med forsoningen var å bane vei for president- og parlamentsvalg innen seks måneder, men Hamas' manglende vilje til å gi fra seg makten skal ha forpurret planene. Store deler av Gazastripen ble dessuten ødelagt under krigen i fjor sommer.

Israel-samtaler

Samtidig opplyser flere kilder på palestinsk og israelsk side at Israel og Hamas er i indirekte diskusjoner om en permanent våpenhvile og en mulig lettelse av blokaden av Gazastripen.

De uformelle samtalene skal ha foregått via «arabiske og europeiske» kanaler. Også representanter fra FN og EU-parlamentet har vært inne i bildet, ifølge en Hamas-kilde.

Israel og Hamas inngikk en uformell våpenhvile i august i fjor, etter den siste militæroffensiven.

Forsoning

Samlingsregjeringen bestående av uavhengige teknokrater tok formelt over styringen av både Gazastripen og Vestbredden i fjor sommer. Det skjedde etter at Abbas' sekulære Fatah-bevegelse og den rivaliserende islamistbevegelsen Hamas inngikk en forsoningsavtale i april 2014.

Selv om både Hamas og Fatah ga den Ramallah-baserte regjeringen mandat til å styre også på Gazastripen, har Hamas fortsatt makten ett år senere.

Splittelse

Hamas vant det demokratiske valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, men ble ikke anerkjent av omverdenen.

Hamas inviterte derfor president Mahmoud Abbas' Fatah-parti med i en samlingsregjering. Norge var alene i Vesten om å anerkjenne denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen nektet å ta ordre fra Hamas-regjeringen, endte det med åpen strid der Fatah ble jaget ut av enklaven. Hamas har siden styrt på Gazastripen, mens Fatah har styrt på Vestbredden.

Les også:

Les også
Israel og Hamas diskuterer permanent våpenhvile
Les også
Provokasjon til debatt
Les også
– Den palestinske regjeringen går av
Les også
– Israel har ingenting å skjuleRapporter
Les også
Tar imot jenter på flukt fra Boko HaramBekjempe terror