Palestinernes president Mahmoud Abbas (bildet) har anklaget den tidligere sikkerhetssjefen på Gazastripen, Mohammed Dahlan, for å ha tatt livet av Yasser Arafat med gift. Nå har Dahlan fått serbisk statsborgerskap. Foto: Reuters / NTB scanpix

Abbas-rival har fått serbisk statsborgerskap

Den tidligere sikkerhetssjefen på Gazastripen, Mohammed Dahlan, som av enkelte regnes som en utfordrer til president Mahmoud Abbas, har fått serbisk statsborgerskap.

Serbias utenriksminister Ivica Dacic bekreftet i helgen at Dahlan og hans familie, som de siste årene har levd i eksil i De forente arabiske emirater, er innvilget serbisk statsborgerskap.

Dacic begrunnet dette med Dahlans innsats for å bedre forholdet mellom Serbia og emiratene, skriver DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kastet ut av Fatah

53 år gamle Dahlan ble kastet ut av president Abbas' Fatah-parti i 2011 og har lenge vært en omstridt skikkelse i palestinsk politikk.

Som tidligere leder for den palestinske sikkerhetstjenesten på Gazastripen brukte han hardhendte metoder mot Hamas og høstet anerkjennelse fra både Israel og USA.

Mange palestinere regner Dahlan for å være «amerikanernes mann» og viser til hans gjentatte besøk i CIA-hovedkvarteret og Det hvite hus.

Amerikansk plan

Da Hamas på demokratisk vis vant valget i de palestinske områdene i 2006, nektet Dahlan å ta ordre fra den nye regjeringen. I stedet ble han sentral i Bush-administrasjonens plan for å styrte den, gjennom opprustning av de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene.

Dahlan anklages blant annet for å ha stått bak attentatet mot statsminister Ismail Haniyeh i 2006, men den amerikanske planen slo feil og endte til slutt med at Hamas jaget Dahlan og hans styrker ut av Gazastripen i juni 2007.

Dømt for korrupsjon

President Mahmoud Abbas anklaget senere Dahlan for å ha drept palestinernes leder Yasser Arafat med gift, og den tidligere sikkerhetssjefen på Vestbredden, Jibril Rajoub, har gjentatte ganger anklaget ham for å være israelsk agent.

Palestinske myndigheter har også anklaget Dahlan for å ha tilegnet seg hundrevis av millioner kroner fra den palestinske statskassen gjennom korrupsjon, og i mars 2014 ble han dømt til to års fengsel in absentia.

Dahlan har på sin side rettet gjentatte angrep mot Abbas fra eksil, og enkelte observatører tror at han fortsatt har ambisjoner om å overta presidentposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Egyptisk domstol forbyr Hamas' væpnede fløy
Les også
IS hevder å stå bak angrep i Sinai
Les også
FN stanser bygging av Gaza-boliger – mangler penger
Les også
FN ut mot økende jødehat i verdenFN-møte
Les også
Økt gavestrøm fra Norge til IsraelGaver til Israel