– Tiden moden for palestinsk samling

Palestinske fraksjoner vil gjøre et nytt forsøk på å samle seg og holde valg. Valget av Donald Trump som USAs president anses som en viktig grunn til at samlingsforsøket kommer nå.

– Forholdene er modne for en ny samlingsregjering, både internt og internasjonalt, sier en representant forFatah som har deltatt i forhandlingene iMoskva, til den israelske avisenHaaretz.

Han viser til atTrump om få dager inntarDet hvite hus, den nyeFN-resolusjonen som fordømmer den israelske bosetningspolitikken, samt forrige ukesParis-konferanse, der 70 land stilte seg bak kravet om atIsrael og palestinerne må gjenta løftet om entostatsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En samlingsregjering har strategisk betydning, føyer han til.

Hjelp mot Trump

Forhandlingene mellom denFatah-dominerte palestinske selvstyremyndigheten og islamistiskeHamas har pågått i Moskva siden søndag. Mandag møtte palestinske representanter også Russlands utenriksministerSergej Lavrov, ifølge nyhetskanalenAl Jazeera.

Palestinernes budskap var at Russland må forsøke å hindre Trump iå flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, slik Trump varslet under valgkampen. Flyttingen er kontroversiell ettersom Øst-Jerusalem er tenkt som en framtidig palestinsk hovedstad.

Ifølge en Midtøsten-ekspert ved Brooking Institute er maktskiftet i Washington den viktigste grunnen til den nye avtalen.

– President Abbas vil muligens forsøke å styrke sin stilling internt og ta avstand fra det han kanskje ser som en svært fiendtlig administrasjon i Washington, sier Khaled Elgindy, tidligere rådgiver under fredsforhandlingene til Al Jazeera.

Ny tilnærming

Det at forhandlingene skjer med Russland som tilrettelegger, viser også at palestinerne ikke lenger ønsker seg USA ved forhandlingsbordet.

– Historisk har fredssamtalene vært dominert av USA. De ser nå etter en annerledes tilnærming, og Russland gir dem sannelig en annerledes tilnærming, sier Nastasha Ghoneim, Al Jazeeras Russlands-korrespondent.

Avtalen innebærer at Fatah og Hamas vil danne et nasjonalt råd, som skal tilrettelegge for et valg og velge representanter tilPLOs styringskomité, som er det øverst palestinske maktorganet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rådet, som også skal bestå av eksil-palestinere, skal være på plass i løpet av de neste to månedene, og partene vil samtidig forsøke å danne en samlingsregjering.

Islamsk jihad

Den nye avtalen inkluderer også gruppen Islamsk jihad, som ikke har vært involvert i forhandlinger på lang tid.

Avtalen kommer ti år etter den palestinske borgerkrigen. Den endte med at islamistiske Hamas tok kontroll overGazastripen, og det mer sekulære Fatah og presidentMahmoud Abbas måtte nøye seg med å styre overVestbredden. Året før hadde Hamas vunnet valget på ny palestinsk nasjonalforsamling. Det var siste gang de to fraksjonene deltok i samme valg.