Bare 28 båtflyktninger ble reddet da en fiskebåt kantret og sank utenfor kysten av Libya natt til søndag. Ifølge øyenvitne kan det ha vært 950 båtflyktninger om bord. Foto: Reuters / NTB scanpix

Rystende øyenvitneskildring fra båtforlis

Hele 950 flyktninger kan ha vært stuet om bord i fiskebåten som sank i Middelhavet, og mange var låst inne i lasterommet.

Det forteller en mann fra Bangladesh som var blant de 28 som overlevde det dramatiske forliset utenfor kysten av Libya søndag.

– Vi var 950 personer om bord, inkludert 40 til 50 barn og rundt 200 kvinner, har mannen ifølge nyhetsbyrået Ansa fortalt til italienske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange var ifølge ham låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantet og gikk ned rundt 110 kilometer utenfor kysten av Libya natt til søndag.

Låste dørene

– Smuglerne låste dørene og blokkerte veien for dem når de prøvde å komme ut, skal mannen ha fortalt etter å ha blitt fløyet til Sicilia med et italiensk redningshelikopter.

Det som søndag ble omtalt som tidenes tragedie i Middelhavet, med opptil 700 omkomne, kan dermed vise seg å ha vært enda større.

I tillegg til de 28 overlevende er det bare funnet 24 omkomne i sjøen, og hvor mange som befant seg om bord i fiskebåten er derfor vanskelig å fastslå.

– Det ser ut til at vi står overfor den verste massakren noensinne i Middelhavet, sier en talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger, Carlotta Sami.

Aldri mer

– Dersom vi europeere ikke greier å forhindre disse daglige tragediene, vil det gå ut over troverdigheten vår, sier Spanias statsminister Mariano Rajoy.

– Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

EUs utenriks-, innenriks- og justisministre møtes mandag til hastemøtet for å diskutere den vedvarende flyktningkatastrofen i Middelhavet, der 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet så langt i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

Får kritikk

EU får hard kritikk for ikke å gjøre nok for å hjelpe flyktningene som risikerer livet i et forsøk på å ta seg sjøveien til Europa.

I fjor ble den italienske operasjonen Mare Nostrum avviklet og erstattet av EU-operasjonen Triton, som er mer rettet inn mot grensekontroll i Europa enn livredding utenfor kysten av Libya.

– Triton har ikke den kapasiteten som er nødvendig for å hjelpe disse båtflyktningene. Situasjonen er helt uakseptabel, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Tirsdag reiser han til Roma, hvor han skal drøfte problemene med sin italienske kollega.

Les også
– Trolig tidenes verste ulykke på Middelhavet
Les også
KrF vil ha båtflyktning-svar fra Solberg
Les også
Politiet: – Flyktninger kastet over bord i Middelhavet
Les også
31.500 båtflyktninger har krysset Middelhavet i år