Flyktninger ankommer Italia, etter at de ble plukket opp av kystvakten mellom Libya og Lampedusa mandag denne uken.

Flere enn 200 båtflyktninger druknet i Middelhavet

203 flyktninger mistet livet i et forsøk på å krysse Middelhavet fra Libya til Italia i helgen.

– Ni personer ble reddet etter fire dager på havet. De 203 andre ble tatt av bølgene, sier Carlotta Sami, talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Mandag frøs 29 båtflyktninger i hjel på dekket til to italienske kystfartøy etter at de var plukket opp fra en båt i nærheten av Libya. Turen til Lampedusa tok 18 timer, og migrantene var utsatt for sjøsprøyt og kulde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til sammen har rundt 300 flyktninger omkommet under flukten over Middelhavet de siste dagene. 3.500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året, ifølge høykommissæren.

Båtflyktninger i Middelhavet

* Nesten daglig forsøker migranter fra Afrika, Midtøsten og Asia å ta seg til Europa i små båter. Over 20.000 har omkommet på ferden de siste 20 årene.

* Senest i september omkom om lag 500 mennesker da båten deres sank utenfor Malta. Ulykken er én i en lang rekke slike tragedier.

* I 2013 igangsatte Italia redningsprogrammet Mare Nostrum etter to alvorlige båtulykker der minst 500 personer druknet. Mare Nostrum-programmet plukket opp over 150.000 personer fra sjøen.

* Strømmen av flyktninger økte kraftig i 2014, til over 200.000, ikke minst på grunn av krisene i Syria og på Gazastripen. Rundt 3.500 personer omkom på vei over Middelhavet i løpet av fjoråret.

* Italia avsluttet Mare Nostrum 1. november i fjor. Det er erstattet av det EU-ledede patruljeringsoppdraget Triton, som opererer innenfor et mindre område og omfatter færre skip.

NTB

Les også
Oppfordrer menighetene til å gi flyktninger mer ansvarKIA
Les også
Båtflyktninger utsatt for misbruk og tortur
Les også
Flyktningskip uten mannskap berget utenfor Italia