Aleksander Helmersberg tente på alle pluggene da favoritthumoristene hans fleipet om mennesker med Downs syndrom. Her sammen med familien.

Downs-fedre ut av skapet

Aleksander Helmersberg tente på alle pluggene da favoritthumoristene hans fleipet om mennesker med Downs syndrom.

Torsdag hørte Aleksander Helmersberg på humorprogrammet Radioresepsjonen, som er et av hans favorittprogram. Der ble det harselert med mennesker med Downs, og i stedet for å bare tåle det, slik han har gjort mange ganger før, satte han seg ned og skrev innlegget som har rørt hele Norge: «Hvorfor kødder dere med at datteren min har Downs, Radioresepsjonen?»

– Jeg tenkte at mine venner på Facebook kunne ha godt av å vite hvordan det har vært å være far til Milla, og hvordan det blir harselert med, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Surrealistisk

Innlegget har siden blitt delt nærmere 13.000 ganger på Facebook, og saken har vært mye omtalt i nasjonale medier i helgen.

– Det har vært surrealistisk, sier han.

Helmersberg har fått tilbakemelding på SMS, Facebook og mobil, og har fått høre brutale historier fra foreldre som har barn med ulike syndrom, og som hadde behov for å dele sin historie og sorg som de ikke vil ut med i offentligheten. De fleste tilbakemeldingene kommer fra fedre, som har kjent behov for at noen taler deres sak.

Ifølge Helmersberg er det stort sett bare mødre til barn med Downs som kommenterer og deler i den nasjonale Facebook-gruppen til Downs-foreldre.

– Menn snakker ikke så mye med hverandre om følelser, og når vi først skriver, er vi kanskje mer rasjonelle, tror han.

Skrevet av en far

Eivind Eidslott, som tidligere i høst ga ut bok om sin datter med Downs, deler den samme erfaringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mødrene er nok i flertall på Norsk nettverk for Downs syndroms side på Facebook. Men når min kone og jeg holder foredrag for Downs-foreldre på Oslo universitetssykehus, opplever vi at engasjementet og følelsesregisteret på alle måter er like stort hos menn som hos kvinner. Og tilbakemeldingene vi har fått på boken om Marikken, kommer fra både mødre og fedre.

Eidslott har stor sans for innlegget til Helmersberg om datteren Milla.

– Jeg kjenner meg igjen i det å være fan av Radioresepsjonen – og det å prøve å overse både deres og andres humor i forhold til mennesker med Downs. Nå rant begeret over for Helmersberg – og det fikk han fram på en strålende måte. Jeg er helt enig i det han skriver. Det er bra at vi som er fedre til barn med Downs forteller hva vi tenker og mener i offentligheten.

To bøker

Omtrent samtidig med at «Livet med Marikken» ble utgitt, kom også boken «Jeg rekker opp hånden for deg», som er skrevet av Trude Trønnes-Christensen, lillesøster til en med Downs.

– Begge bøkene, sammen med innlegget til Helmersberg, fører med seg viktige diskusjoner og mer oppmerksomhet rundt Downs i mediene, mener Eidslott.

– Hvor viktig er fars stemme i denne debatten?

– Den er like viktig som mors. Innlegget til Helmersberg viser at man får fram et perspektiv som kanskje ikke ville kommet fram om det kun var mødre som deltok i det offentlige ordskiftet. Og responsen innlegget fikk viser at fars stemme kan få veldig stor gjennomslagskraft, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Er du helt downs»?

Helmersberg stiller flere viktige spørsmål i innlegget han la ut: «Hva er hensikten med å tulle med mennesker som ikke kan forsvare seg? Hva er det de vil oppnå? Hvorfor bruker de «downs» som en betegnelse på å være dum, rar, ikke med i samfunnet? Utsagn som «Er du helt downs»?

– Det handler om de hverdagslige kommentarene knyttet til ordene «downs» og «mongo», for å symbolisere noe som er håpløst og idiotisk. Jeg har selv stått i en butikk og hørt «mongo» bli brukt i negativ setting for å irettesette andre. Det har blitt brukt i foredrag og i flere sammenhenger i komikerverden, og jeg har også hørt venner bruke det. Det dreier seg om en samfunnsholdning. Man bruker disse begrepene i en setting der barna ikke kan forklare seg selv, og der foreldrene ikke har ork. Jeg har fått så mange meldinger fra foreldre som sier at de har hatt lyst til å si fra, men som har hatt så nok med sine følelser rundt barnet, og praktiske oppgaver, at de velger å svelge det i seg.

Større respekt

Verken Helmersberg eller Eidslott mener at Downs aldri skal spøkes med, men de håper at det som har skjedd i helgen, og bøkene som kom i høst, kan bidra til en større respekt for denne gruppen.

– Håpet er at det heretter skal bli vanskeligere å omtale Downs-barna på en nedlatende måte. For hvis mennesker med Downs blir sett på som selvstendige, oppegående individer, vil kanskje debatten knyttet til fosterdiagnostikk og tidlig ultralyd gå i en annen retning. Jeg tror at det som skjedde i helgen bidrar til å øke bevissthetsnivået, og kanskje også kunnskapen, rundt Downs i Norge, sier Eidslott.

I løpet av helgen har Helmersberg fått takk fra statsminister Erna Solberg, fra barne- og likestillingsminister Solveig Horne og fra KrF-leder Knut Arild Hareide. I går var familien på Stortinget for å møte sistnevnte, men Hareide greide ikke å rekke det.

– Så da ble det med lunsj og håp om muligheter senere, skriver han i en tekstmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Downsdebatt

På Radioresepsjonen torsdag ble det harselert med mennesker med Downs.

Aleksander Helmersberg er far til Milla som har Downs, og reagerte med å skrive et innlegg på Facebook som har fått nasjonal oppmerksomhet.

Les også
Malala: – Glad for å være i Norge igjen
Les også
Kristen barneserie lansert på Netflix
Les også
Knekkebrød og Jesus på datarommet
Les også
Barnevelsignelse i Den norske kirkeDåp
Les også
Holy Riders ønsker Happy Riders velkommenMotorsykkelklubb