Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret over fengselsdommen mot en av Aserbajdsjans ledende menneskerettighetsadvokater. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norge bekymret over dom mot menneskerettsadvokat

Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykker bekymring etter at den aserbajdsjanske menneskerettighetsadvokaten Intigam Alijev onsdag ble dømt til sju og et halvt års fengsel.

– Intigam Alijev har spilt en meget viktig rolle i arbeidet for å skape en rettsstat i Aserbajdsjan. Fengselsdommen mot ham styrker vår allerede dype uro over menneskerettighetenes stilling i landet, sier Brende.

Alijev har gjennom mange år vært blant Aserbajdsjans fremste menneskerettighetsadvokater. Som leder for organisasjonen Legal Education Society har han også drevet opplysningsarbeid og opplæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alijev ble pågrepet 8. august i fjor og har siden vært i forvaring i påvente av rettssaken. Han sto tiltalt for blant annet skatteunndragelse, ulovlig virksomhet og maktmisbruk. Onsdag ble han dømt til fengselsstraff i sju og et halvt år.

– Alijev har gitt vesentlige bidrag til arbeidet med å bygge rettsstatens grunnmur i Aserbajdsjan. Fengselsdommen mot ham er et tilbakeslag for dette arbeidet og for hans land.

– Nok en gang gjentar vi vår innstendige appell til Aserbajdsjan om å etterleve sine forpliktelser til å respektere grunnleggende friheter og rettigheter, sier utenriksminister Brende.