Derfor er EU kritisk til Tyrkia

Vesentlige mangler i rettssystemet, ytringsfriheten og forsamlingsfriheten skaper fortsatt store utfordringer for Tyrkia i medlemskapsforhandlingene med EU.

Det framgår av den årlige rapporten fra EU-kommisjonen om status i unionens utvidelsesprosesser. Etter at Island trakk seg fra videre forhandlinger, er nåTyrkia, sammen med Montenegro og Serbia, i pågående medlemskapsforhandlinger.

Rapporten fra EU-kommisjonen forteller at Tyrkia har fortsatt å styrke samarbeidet medEU på vesentlige områder av felles interesse. I den forbindelse blir det blant annet pekt på utviklingen av ytterligere nære økonomiske bånd og at «begge sidene er enige om å iverksette prosedyrer i lys av en modernisering og utvidelse av tollunionen.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Negativ trend

– Samtidig understreker rapporten en samlet negativ trend i respekt for rettsstaten og grunnleggende rettigheter. Vesentlige mangler påvirket rettsvesenet samt ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, skriver EUs kommisjonær for utvidelser, Johannes Hahn.

LEDER:Et mer ambisiøst Tyrkia

Det blir konstatert at Tyrkia har fortsatte med å uttrykke sitt ønske om et EU-medlemskap, men at det engasjementet blir motvirket av innføringen av sentral lovgivning på området rettssikkerhet,ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, noe som er på kollisjonskurs med europeiske standarder.

EU fremmer også kritikk av president Erdogan, som fortsatt engasjerer seg i et bredt spekter av viktige nasjonale og utenrikspolitiske spørsmål. Det har ført til sterk intern kritikk i Tyrkia om at presidenten overskrider sine konstitusjonelle privilegier.

LES:EU anklager IS for folkemord i Syria og Irak

EU er i tillegg skuffet over at forhandlingene om en løsning på kurderspørsmålet er stoppet helt opp på tross av at det tidligere har vært en positiv bevegelse i saken. Unionen krever at den nye regjeringen i Tyrkia tar tak i disse forhandlingene igjen og kommer fram til en løsning.

Bedring, men...

EU-kommisjonen påpeker at beskyttelse av menneskerettigheter og grunnleggende friheter har blitt betydelig forbedret de siste årene, men at det fortsatt er store mangler. Rapporten påpeker følgende bekymringer:

• Det er et presserende behov for å vedta en helhetlig rammeverk av lovgivning om bekjempelse av diskriminering i tråd med europeiske standarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Tyrkia må aktivt garantere rettighetene til kvinner, barn, lesbiske, homofile, biseksuelle, trans- og intersex-individer og sikre tilstrekkelig oppmerksomhet om sosial inkludering av utsatte grupper som romfolk.

• Etter flere år med framgang på ytringsfrihetsområdet, ble alvorlig tilbakefall avdekket de siste to årene.

• Pågående og nye straffesaker mot journalister, forfattere eller brukere av sosiale medier, trusler mot journalister og medier samt myndighetenes handlinger for å begrense friheten til medier, er av stor bekymring.

• Endringer i internett-lovgivningen er et betydelig skritt tilbake fra europeiske standarder.

Stadig nye bekymringsmeldinger

Starten på 2016 ble som en fortsettelse av medlemskapsrapporten fra 2015 når det gjelder forholdet mellom Tyrkia og EU. Dette er utvalg fra NTB-loggen om saker som berører forholdet mellom unionen og Tyrkia de første fire ukene av det nye året:

11. januar: Tyrkias innsats for å få ned antallet flyktninger og migranter som tar seg til Europa er ifølge EU ikke tilfredsstillende. Til tross for en økonomisk hjelpepakke har ikke landet greid å få kontroll over situasjonen.

16. januar: EU sier det er «ekstremt bekymringsfullt» at tyrkiske myndigheter pågrep akademikere som kritiserte militæroffensiven i de kurdiskbefolkede områdene.

18. januar: Tyrkias presidentRecep Tayyip Erdogan saksøker en opposisjonsleder som kalte ham «diktator» under et partimøte i helgen. I Tyrkia er det ulovlig å «fornærme» presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

21. januar: En tyrkisk tobarnsmor er dømt til nærmere ett års fengsel for å ha gjort en «uanstendig» håndbevegelse mot president Recep Tayyip Erdogan under en demonstrasjon i 2014.

25. januar:– EU krever øyeblikkelig våpenhvile i de kurdiske områdene av Tyrkia, der tyrkiske regjeringsstyrker driver en nådeløs jakt på kurdiske separatister.

27. januar: To redaktører i avisenCumhuriyet må straffes med fengsel på livstid for å ha publisert en sak om tyrkiske våpenleveranser til islamister i Syria, krever påtalemyndigheten.

Mer korrupsjon

I tillegg har anti-korrupsjonsorganisasjonen Transparency International nylig offentliggjort en rapport som plasserer Tyrkia i gruppen av land med økende korrupsjon.

– Dette er land der det var håp for positiv forandring. Nå ser vi at korrupsjonen vokser, mens plassen for sivilsamfunn og demokrati krymper, slår organisasjonen fast i sin årsrapport.