Sten Sørensen vil ha i gang en debatt om egoismen og materialismen.

– Dette er den største trusselen mot Kristen-Norge

Sten Sørensen reiser selv på ferie til Syden, men mener kristenfolket med sin materialisme inviterer «dansen rundt gullkalven» inn i menighetene.

«Den største synden og hindringen som vi har som folk og land er materialismen», skriver Sten Sørensen på side tre i dagens avis.

Sørensen ønsker ikke å løfte noen pekefinger, han regner seg selv også som rammet av materialismen. Men han ønsker å få til en debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er jo menigheter som legger ned sitt arbeid om sommeren fordi folk reiser på hytten. Har man hytte må man jo bruke den, tenker folk.

Til Dagen kommer han med et eksempel til.

– Det er jo litt spesielt at gode krefter i våre menigheter, som har kommet opp i 60- eller 70-årene, trekker til Syden og er der mange måneder av året. De trekker seg ut av menighetene hjemme. Jeg har ikke noe i mot at folk oppholder seg i Spania, men det forteller noe om våre holdninger. Menighetene våre trenger disse friske pensjonistene, sier han.

Les Sørensens innlegg her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Materialismen

– Jeg reiser selv til Syden, men jeg stiller spørsmål ved at store deler av året blir tilbrakt der. Besteforeldregenerasjonen er viktige forbilder.

– Hvorfor er materialismen så vanskelig for oss, Sørensen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fordi den rammer oss alle, i mer eller mindre grad. Det er lett for oss å henge oss opp i moralske synder og «ta» de. Og når vi sitter i Norge, langt mot nord, med alle våre behov dekket, har vi fått en hverdag og en kultur hvor disse godene kan styre oss. Slik blir livet preget av materialismen.

Dette gjør igjen at vi blir selvopptatte og egosentriske, fortsetter Sørensen. Han har sett utviklingen over flere år.

– Inkludert hos meg selv, legger han til.

– Tingene i seg selv er ikke galt, men styrer de oss blir det en avgud.

Han peker på at i Det gamle testamentet er avgudsdyrkelse noe av det Gud tar menneskene hardest på.

– Det skjer når vi får en annen gud enn ham. Og Vesten er spesielt hardt rammet av materialismen. Materialismen må ikke gå til hodet på oss og beruse oss.

Hyttefolk

– Du bor jo selv i en kommune med mye hyttefolk. Er det noen av de som går på møter i menighetene i Lyngdal om sommeren?

– Lyngdal opplever jo tilflytting om sommeren. I Misjonskirken har vi store møter om sommeren. Det er veldig fint at noe av hyttefolket bruker søndagen på å gå på møte. Men tar du stikkprøver i de store byene, vil nok aktivitetene der være mindre om sommeren og i ferier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kan Glenn Nord-Varhaug bekrefte. Han er forsamlingsleder i Betlehem i Bergen, en stor bedehusforsamling drevet av Indremisjonsforbundet.

– Vi hadde møter i påsken i år, men de var ikke veldig godt besøkt. Jeg har ikke spurt folk om de prioriterte hytta, men jeg vil tro at en del var borte.

For oss selv

Nord-Varhaug ønsker ikke å spekulere i om folk i hans menighet prioriterer hytta fremfor menigheten. Men han mener Sørensen har gode poeng i det han tar opp.

– Norsk kristenhet trenger en radikal fornyelse.

– Hvordan da?

– Vi prioriterer i veldig stor grad våre egne liv. Vi gjør det vi selv ønsker og vil. Inn i dette programmet må tjenesten for Gud og menighet passe inn, slik vi ellers har lagt opp livene våre. Men Bibelen snakker om å legge ned sitt liv og spør hva Gud ønsker å bruke livet vårt til.

– Norsk kristenliv trenger fornyelse på hva det betyr å leve som Jesu etterfølger. Under det kommer også hvordan man prioriterer fritiden sin.

Frihet

Nord-Varhaug mener mange ikke har oppdaget hva det betyr å leve med Jesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Oppmøtet på søndagen er bare et utslag av at Gud trenger å tale til oss om noe mer grunnleggende. Mange oppfatter det som invaderende å snakke om at Jesus skal være herre i livet, at man ikke får styre selv. Men det er det som fører til frihet, sier Nord-Varhaug.

Les også Dagens lederartikkel:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Norske hytter

Andelen fritidsboliger i Norge har økt jevnt de siste årene.

I følge SSB var det i 2006 totalt 379.169 fritidsboliger i landet.

I 2013 var tallet økt til 413.318.

Flest fritidsboliger er det i Oppland og Buskerud, med rundt 45.000 hvert sted.

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Les også
Den største synden og hindringen?
Les også
Fullt i kalenderen, tomt i kirken
Les også
Penger må ikke styre livet
Les også
Annenhver nordmann har en troUndersøkelse om troende nordmenn
Les også
Jo, det er farleg å tena mykje pengar