MARSJ: Demonstranter i den tyske byen Dresden veiver med det tyske flagget i demonstrasjonen forrige mandag. Hver mandag marsjerer de mot islamisering av landet, en protest som ble fordømt av kirken, næringslivet og politiske ledere.

Frykter norsk marsj kan vinne på terroren

Mandag kveld er det planlagt en Pegida-marsj mot islam i Oslo. Den kan få økt oppslutning etter terroren i Paris.

En tysk protestbølge mot økt innvandring og islamisering av landet har ført tusenvis ut på gatene i den østtyske Dresden. Forrige mandag gikk 18 000 Pegida-sympatisører i tog.

Den islam- og innvandringsfiendtlige bevegelsen er i ferd med å spre seg til andre deler av Europa. I Østerrike planlegger en avlegger-bevegelse å holde sin første demonstrasjon i hovedstaden Wien 2. februar, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Oslo planlegges en Pegida-marsj mandag kveld. En norsk Pegida-facebookside hadde lørdag formiddag fått over 2500 likes. I sin egenpresentasjon på siden heter det at Pegida er en «protestbevegelse som på humanistisk grunnlag demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam».

LES OGSÅ: Høyresidens fremgang gjør Tyskland «normalt»

– En gavepakke

Marsjen i Oslo var planlagt før terrorangrepene i Paris. Nå frykter Antirasistisk senter at terroren som har sjokkert en hel verden også skal gi økt oppslutning om marsjen i hovedstaden.

– Det er klart at det som har skjedd i Paris er hva antimuslimske aksjonister trenger for å vinne terreng. Dette er ekstremister som gir gavepakker til hverandre, på bekostning av oss andre, sier leder Rune Berglund Steen.

I Norge har antimuslimske organisasjoner som Stopp Innvandringen av Norge, Norway Defence Legue og SIAN hatt gjentatte markeringer, men med få oppmøtte. Derfor er det nå knyttet spenning til hvor mange som møter opp på marsjen mandag.

– Er representative

Bak den norske Pegida står Max Jarl Hermansen. Han ble kjent i februar i 2013 for å ha kalt kong Harald en «fjott» etter at han tildelte Kongens fortjenstmedalje til Trond Ali Linstad. Tildelingen ble trukket tilbake. Hermansen mistet jobbet sin i Sjømilitære Samfund etter uttalelsen han kom med på sosiale medier, skrev VG.

Hermansen uttaler til Vårt Land at Den norske kirke er unnfalne i spørsmål om innvandring og islam. Han viser til at Oslos biskop Ole Christian Kvarme deltok da 6.000 muslimer og andre møtte protesterte mot publiseringen av en amerikansk islamfiendtlig film.

– Hele demonstrasjonen den gangen var først og fremst mot filmen, i mindre grad mot volden i etterkant av at filmen ble laget. Den norske kirke er helt tydelig ikke på det norske folks side, uttaler Hermansen til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener Pegidas synspunkter er representative for nordmenn, men uten at dette blir hørt blant ledende politikere, eller i mediene, som han omtaler som «Journalistisk Venstreparti».

Èn person

Rådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk senter sier til Dagen at det i utgangspunktet er én person som har ønsket å starte Pegida i Norge.

– De har fått nærmere 2500 «liker»-trykk på Facebooksiden?

– Pegida-siden har vært delt intensivt på gruppene til andre innvandringsfiendtlige organisasjoner. Stopp Innvandringen har litt over 4000 som har trykket «liker». Jeg tror de vil nå omtrent det tallet. Det er nok ikke så mange som kommer på marsjen, sier Sultan.

Motdemonstrasjon

I en rekke tyske byer har det vært motdemonstrasjoner mot Pegida-marsjene. Også i Oslo blir det motdemonstrasjon. Norske muslimer og ikke-muslimer arrangerer et fakkeltog for solidaritet i et mangfoldig samfunn som en motdemonstrasjon mot marsjen. Antirasistisk senter har også gitt sin støtte til fakkeltoget på Youngstorget.

– Fakkeltoget er utvidet til også å være en markering etter terroren i Paris, sier Berglund Steen.

Pegida

Pegida betyr «Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten».

Ble grunnlagt i Dresden i Tyskland i oktober i fjor.

Gruppen arrangerer ukentlige protester mot islam og muslimsk innvandring i Tyskland.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel tok avstand fra bevegelsen i sin nyttårstale.

Kilde: Ritzau, NTB

Les også
Ble fengslet og torturert for tegningerFribyer
Les også
Høyresidens fremgang gjør Tyskland «normalt»
Les også
Imam oppfordrer til dialog om karikaturtegninger
Les også
Religiøse krenkelser
Les også
Nytt på nytt venter reaksjoner på terrorhumor