KONVERTERTE: Her er noen av gasserne som nylig konverterte til ortodoks jødedom.

Jødisk vekkelse på «norsk» misjonsøy

For et par måneder siden ble et nytt jødisk samfunn offisielt startet på Madagaskar. 121 kvinner, menn og barn konverterte da til ortodoks jødedom.

Seremoniene varte i ti dager og var slutten på en prosess som har vart en god stund. For fem-seks år siden ble en gruppe kristne svært skuffet over tilstanden i kirkene de tilhørte og de begynte intensive studier av moseloven, melder Jewish Telegraphic Agency (JTA).

Selvstudier

Etter år med selvstudier, med hjelp fra jødiske kilder på internett og korrespondanse med rabbinere i Israel, ber de nå på hebraisk med sefardisk aksent, og de helligholder sabbaten og de jødiske høytidene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det finnes minst tre forsamlinger i hovedstaden Antananarivo, som alle samles i private hjem. En gruppering som strengt følger moseloven samler rundt 40. En mystisk, kabbalistisk retning samler 30, mens en mer liberal gruppe samler rundt 25 personer.

Flere av de nye fellesskapene var skeptiske til en offisiell konvertering, da de allerede følte seg som jøder, men til slutt gikk de med på å ta imot tre ortodokse rabbinere fra Nord-Amerika. Konverteringsseremoniene ble arangert av Kulanu, en jødisk organisasjon i New York, som har spesialisert seg på å støtte isolerte, nye jødiske samfunn.

En rabbinsk rett ble for anledningen satt opp på et hotell i Antananarivo. Her var det det intensive studier av moseloven og intervjuer av de som ville konvertere. Rituell dåp med full neddykkelse ble utført i en elv et stykke utenfor byen.

De 121 nye jødene er i alderen tre til 85 år, og allerede har 100 nye gassere gitt uttrykk for at de ønsker å konvertere.

Jødiske røtter

Når gassere konverterer til jødedommen, anser de at de kommer tilbake til røttene sine. Det er vitenskapelig bevist at de fleste innbyggerne stammer fra Afrika eller Indonesia, men ifølge folketroen har de også jødiske aner.

Troen på «gassernes hemmelighet» er sterk blant folk flest. En tror at Madagaskar er Bibelens Ofir, hvor Salomo hentet materialer til tempelet fra. Paktens ark og andre gjenstander fra Tempelet i Jerusalem skal være gjemt på øyen.

Ifølge folketroen ankom også sjøfarere fra Israels tapte stammer Madagaskar i gammel tid.

Prins Ndriana Rabarioelina er etterkommer av kongene i Merina-dynastiet, som regjerte Madagaskar før de franske kolonialistene ankom på slutten av 1800-tallet. Han sier til JTA at han er av jødisk herkomst og at flere av gravene til Merina-dynastiet er inngravert med jødiske symboler og hebraiske tegn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han hevder også at etterkommere av levittene fortsatt lever i regionen Vatamasina-Vohipeno.

Misjonsland

Madagaskar har vært et viktig samarbeidsland for norsk misjon siden 1867. Også en rekke andre land har sendt misjonærer til øyen, og i dag regner over 50 prosent av innbyggerne seg som kristne. Det politiske livet er blitt influert både av kolonimakter og andre vestlige land.

Mens de fleste begrunner konversjonene til jødedommen med studier av Mosebøkene og et ønske om å komme nærmere Gud, er det også dem som ser på sin jødiskhet som en protest mot utenlandsk innflytelse på Madagaskar.

Mija Rasolo er en skuespiller som har sitt eget show på Madagascar TV. Han ser på sin egen konversjon som en tilbakevending til jødiske røtter og et endelig brudd med innflytelsen til kolonimaktene.

– Jeg var et offer for kolonistene. Først hadde vi franskmennene her, deretter kommunistene og sosialistene. De fjernet oss fra røttene våre. Jeg bestemte meg for å bli jødisk og det fungerer bra for meg. Israels folk lever, sier han til JTA.

Etter konversjonen har han tatt det jødiske navnet David Mazal.

Les også
Norsk kvinne fengslet på Madagaskar
Les også
Kirker med kall til forsoningsarbeidMadagaskar
Les også
Vanskelig å slippe taket
Les også
Mathilde (14) elsker livet som misjonærbarn på MadagaskarMadagaskar
Les også
Stavanger-kvinne dømt på Madagaskar
Les også
Verdens viktigste arbeid