Nonne laget en trygg plass for prostituerte

Lynda Dearlove så at hjelpetilbudet til prostituerte ikke traff. Så hun etablerte et eget trygt hjem for dem.

I en rekke år arbeidet nonnen og sosialarbeideren Lynda Dearlove med kvinner i prostitusjon i London. Men alle de spesialiserte tilbudene til kvinnene hjalp dem i liten grad, erfarte hun.

– De må ikke dyttes gjennom mange dører i hjelpeapparatet. I stedet må de settes i stand til å uttrykke hva deres behov er, sier Dearlove.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trygt hus

I forrige uke var hun iFN i New York for å fortelle om hvordan hennes organisasjon jobber med prostituerte og hvem kvinnene er. For ti år siden etablerte hun sammen med en rekke støttepartnere et trygt hus for kvinner i prostitusjon midt i Londons sexstrøk.

– I huset er det bare kvinner. Nesten all utnytting foregår av menn, og man kan begynne en helbredende prosess ved å være et sted med bare kvinner. Det er svært viktig for dem å ha en trygg plass, sier hun.

To spørsmål – én gang

Huset er gjort mest mulig hjemmekoselig og skal ikke ligne på en institusjon eller et offentlig kontor. På veggene skal det ikke henge regler for hvordan de skal oppføre seg der. Når de kommer til Women at the Well, får de to spørsmål: Hvorfor er du her i dag? Hva er viktig for deg?

Spørsmålene skal bare stilles én gang. De skal slippe å gå inn stadig nye dører og fortelle sin historie og be om hjelp.

For mange er det en varm dusj som er det største behovet. Her kan de også få mat, juridisk veiledning og arbeidstrening.

– De trenger et sted hvor de ikke blir fordømt. De føler seg dømt av samfunnet og av seg selv. Ofte har de lav motivasjon, og det er vanskelig for dem å se for seg en fremtid, sier Dearlove.

Kake i varebil

Hun ønsker nettopp å vise dem at det finnes andre muligheter, finne frem til motivasjonen og håpet jentene selv bærer på.

– 17-årsdagen til en jente feiret jeg sammen med henne med en kake bak i en varebil. Vi snakket om hennes interesse for piano og musikk. 21-årsdagen feiret vi med kake bak i en varebil - mens vi snakket om musikk. Hun klarte å komme seg ut og har tatt en musikkutdannelse. Nå sier hun at det var samtalene om musikk som holdt henne oppe, forteller Dearlove.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvert år jobberWomen at the Well med rundt 250 kvinner. De har gjort en kartlegging blant kvinnene om deres bakgrunn:

• 90 prosent har symptomer på psykisk sykdom

• 60 prosent har lærevansker

• 65 prosent har fysiske helseproblemer

• 50 prosent har et rulleblad

• 90 prosent er hjemløse eller har usikker bosituasjon

• 65 prosent har nylig opplevd voldtekt eller misbruk

• 75 prosent har problemer med forholdet til barn eller familie forøvrig

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• 85 prosent trenger hjelp med utdanning, jobb eller å lære seg å fungere i samfunnet

– Ikke et valg

– Vi kan ikke gjøre noe for dem uten at vi vet at prostitusjon ikke er et valg for dem. De fleste begynte før de hadde nådd stemmerettsalder, som er 18 år, sier Dearlove.

Hun understreker at prostitusjon ikke handler om sex, men om utnytting, vold og misbruk.

«En helligdom»

Dearlove er oppnådd stor respekt for sitt arbeid blant såkalte sexarbeidere og frivillige organisasjoner. Women at the well omtales som «en helligdom for sexarbeidere» i den britiske avisen The Guardian.

Dearlove ble i 2010 tildelt Den britiske imperieordenen (MBE) for 20 års innsats blant samfunnets sårbare. The Guardian har spurt henne om det ikke er ironisk at hun som en romersk-katolsk nonne representerer en av verdens mest patriarkalske institusjoner.

– Jeg sier til folk som snakker om hvordan religiøse systemer undertrykker kvinner: Pass på så du ikke blander tro og religion. Det er virkelig to forskjellige ting.

Støtte fra erkebiskop

Erkebiskop Bernardito Auza ved Vatikanets FN-delegasjon innledet på arrangementet som Dearlove deltok på, som var et arrangement i regi av Vatikanet under FNs kvinnekommisjon.

På samme arrangement tok den tidligere prostituerteRachel Moran, som nå er med i organisasjonen Space International med kvinner som har overlevd sexhandel, til orde for å innføre nordiske sexkjøpslover. Lovene forbyr kjøp av sex og hallikvirksomhet, men ikke salg av sex.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erkebiskopen viser til FNs bærekraftmål som fastslår at alle former for vold mot kvinner skal avskaffes innen 2030.

– Situasjonen i 2016 er alvorlig. Den katolske kirke, og spesielt kvinnene, har lenge hatt en vilje til å jobbe mot menneskehandel, sier Auza.

Han viser til atPave Frans omtaler menneskehandel, sammen med slavearbeid, organhandel og prostitusjon, som en «forbrytelse mot menneskeheten».