ORDFØRER: Ann Helen Fjeldstad Jusnes har hatt en rekke politiske verv for Arbeiderpartiet, men vil melde seg ut hvis hun blir biskop.

– For meg er mangfoldet i teologiske meninger en velsignelse

Ann Helen Fjeldstad Jusnes vokste opp i De Frie Evangeliske Forsamlinger på Østlandet, men har fått en dyp kjærlighet til folkekirken i nord.

Hvorfor vil du bli biskop?

Jeg opplever et livskall til å være prest. Dette har fulgt meg fra ungdommen. Nå er dette kallet aktualisert gjennom den ytre forespørsel fra bispedømmet og menigheter og ansatte i kirken. Det har gitt meg trygghet for å svare ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I prestetjenesten og annet lederarbeid har jeg opparbeidet meg erfaring og kompetanse som er relevant for biskoptjenesten. Jeg har sterk kjærlighet til Sør–Hålogaland bispedømme og kirka her, og er etter 30 år i bispedømmet blitt nordlending av kjærlighet.

Nå vil jeg gjerne være med å lede bispedømmet slik at kirka fortsatt kan være inkluderende, bekjennende og til stede der mennesker lever sine liv.

Hva vil du svare hvis noen spør hvorfor du er kristen?

Jeg er kristen fordi jeg er avhengig av Guds nåde som basis for mitt liv. Jeg er kristen fordi troen på Jesu død og oppstandelse gir meg håp og kampånd i møte med dødens krefter, de som viser seg i min egen dødelighet og i alt som er preget av døden i verden. Å tro holder meg fast og holder meg oppe.

Er det noen kristne bevegelser eller ledere som har betydd særlig mye for deg?

Jeg har vært med i Det Norske Misjonsselskap helt siden ungdommen. Det var på en NMS–leir for over 40 år siden at Odd Bondevik og Trygve Sandvik ga meg en forkynnelse som gjorde friheten i evangeliet klart for meg.

Jofrid Wien, som er mor til en av mine venner fra ungdommen, var den som først oppfordret meg til å bli prest...i 1973. Hun var forut for sin tid! På MF ga professor Edvin Larsson meg nøkler til å holde teologi og tro og liv sammen. Og mine foreldre, Kari og Erik Fjeldstad, ga meg troen som en del av hverdagen.

Hvordan vil du beskrive ditt teologiske ståsted?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg er opptatt av Jesu oppstandelse som håpsgiver for den enkelte og for verden. Jeg er opptatt av inkarnasjonsteologi som basis for å holde tro og liv sammen. Jeg er opptatt av at Bibelen er en bok hvis tekster har som mål å drive til Kristus, og at tolkningen av tekstene alltid må sees i forhold til den kultur vi lever i.

Denne evangeliske frihet er ikke enkel, men nødvendig for at budskapet skal nås hver generasjon og kultur. For meg er mangfoldet i teologiske meninger en velsignelse, det er bekjennelsen til Jesus Kristus som den korsfestede og oppstandne frelser som binder oss sammen som kirke.

Har du eller har du hatt en partipolitisk tilknytning? Hvordan tenker du i så fall om sammenhengen mellom ditt politiske og ditt kirkelige engasjement?

Ja, jeg har hatt politiske verv i Det norske arbeiderparti, som kommunestyremedlem, formannskapsmedlem, varaordfører og ordfører. Etter at jeg ble prost i 2007, har jeg ikke vært politisk aktiv. Om jeg blir biskop, vil jeg ikke lenger være medlem av noe politisk parti. Biskoptjenesten skal være samlende for alle, og et aktivt partipolitisk liv kan komme i konflikt med det.

Hva mener du om vigselsliturgi for samkjønnede par?

Det håper jeg vi snart vil få. Jeg tror det er viktig at vi ser på samkjønnet kjærlighet som likeverdig,og gir homofile og lesbiske mulighet til å leve i ordnede forhold med de de er glad i.

H va vil du si til dem som mener at Den norske kirke beveger seg bort fra Bibelen og bekjennelsen?

Jeg kan ikke annet enn å vise til at i Den norske kirke feires det gudstjenester, evangeliet forkynnes, i vårt bispedømme øker nattverddeltagelsen, og trosopplæringen når flere enn for noen år siden. I dette kan jeg ikke se annet enn Den hellige ånds verk fortsatt. Det er en fremmed tanke for meg at kirken har beveget seg bort fra Bibelen og bekjennelsen. Selv om vi tolker noe forskjellig har vi jo basisen felles.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvilken overskrift ville du like å se på forsiden av Dagen?

«Trosopplæringen i kirkene våre­ fører til økt gudstjenestedel­tagelse og aktiv tro!»

Møt de fem andre bispekandidatene i Sør-Hålogaland her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Ann Helen Fjelstad Jusnes

58 år

Prost i Lofoten prosti.

Les også
Betenkt over at røde dominerer på bispeliste