LILYHAMMER sesong 3: En omvendt muslim (rollefiguren Jan Johansen) blir slått ned inne i en kirke. Skurken knuser et trekors i hodet på muslimen. Både Jan Johansen og scenen går i svart. Foto: Stillbilde fra Lilyhammer/Rubicon/NRK

Reagerer på kirkevold i Lilyhammer

Her slår en hardbarket kriminell ned en kirkeasylant, en nyomvendt muslim, med et digert trekors. Det skjedde inne i en kirke, i onsdagens episode av den mørke komedien Lilyhammer. «– Nei, det var jo ikke bra», sier menighetsrådslederen i kirken der scenen ble spilt inn. Se videoklippet her og si hva du mener.

Etter at Frank Tagliano (Steven van Zandt) gjorde sine første stavrende skritt på norsk vinterføre, har Lilyhammer forlengst blitt en suksess. Seertallene har vært høye og serien er i følge NRK solgt til over 130 land, i tillegg til at den vises på Netflix i USA.

Fra en nokså uskyldig begynnelse har komiserien blitt gradvis mørkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle de åtte episodene i sesong tre er forlengst tilgjengelig på kanalens nettsider. På TV, på NRK1, ble episode fire vist i beste sendetid onsdag kveld.

Søker tilflukt i kirke

Og det er i denne episoden at den nyomvendte muslimen Jan Johansen flykter fra sine kidnappere og springer inn i en kirke for å be om kirkeasyl.

Den ene skurken følger imidlertid med inn i kirkerommet. Han griper et stort trekors, som han bruker til å angripe kirkeasylanten. Korset blir knust mot hodet til muslimen, som nettopp har klart å lure seg unna en drapssiktelse og er blitt sluppet fri fra fengsel.

I det han slår, sier skurken: «Mulla, si hei til Jesus fra meg!»

Både rollefiguren Jan Johansen og scenen går i svart.

– Jeg mener at det bør finnes grenser for hvilke scener en skal spille inn i et kirkerom. Men denne scenen mener jeg er helt klart innenfor, sier Tone Rønning som er NRKs redaktør for serien Lillyhammer, som produseres av Rubicon.

Det omtalte klippet fra kirken kan du se på NRK.no nå.Klikk her for gå direkte til episode fire - og spol deg fram til 12 minutter, for å se scenen utenfor - og inne i Fet kirke i Akershus.

Hva mener du, er dette over streken, eller må et slik filmopptak inne  i en norsk kirke kunne godtas? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan reagere

Scenen er innspilt i Fet kirke i Fetsund i Akershus. Menighetsrådsleder Kari Drangsholt var ikke klar over at tredje sesong avLilyhammer inneholdt en scene fra hennes kirke. Hun reagerer når hun hører hva som har funnet sted i kirkerommet.

– Nei, det var jo ikke bra. Vi opplever jo kirkerommet på så mange vis, men det kan nok tenkes at en del vil reagere på denne bruken.

Etter det Dagen kjenner til skal menighetsrådet ha blitt varslet, men Drangsholt sier at utleie til Rubicon ikke er drøftet i hennes periode som leder. Generelt mener hun at slike vedtak bør opp i menighetsrådet og at staben bør være godt informert når scenen sendes.

– Jeg kunne godt tenke meg å bli spurt når kirkerommet i den kirken som menighetsrådet har ansvar for skal brukes slik. Det kan jo tenkes at en del ikke vil synes at dette er greit og da er det fint å være klar over at det gjøres.

Drangsholt presiserer at hun ikke vil kritisere vedkommende som har sagt ja til utleie, men at hun i etterpåklokskapens lys ser at en kanskje må arbeide med rutinene.

Det er kirkevergen som vanligvis er ansvarlig for utleie. Dagen har ikke fått noen uttalelse fra kirkevergen i Fet.

Ba om lov

Tove Rønning hos NRK sier de er opptatt av å ha åpen dialog når de velgerlocation, innspillingssted, og være oppmerksom på eventuelle grenser knyttet til innspillingsstedet.

Hun sier til Dagen at det har vært dialog med Fet kirke om innspillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fikk de forklart hva som skulle filmes?

– Ja, det er forklart i forkant.

Rønning mener ikke dette er en scene som bør virke spesielt krenkende. Tvert imot mener hun at en nyomvendt muslim som søker kirkeasyl ikke får kirken til å fremstå negativt.

– Personlig synes jeg at det er grenser for hva som skal utspille seg i et kirkerom. Men dette er klart innenfor. Kirken er Guds hus og et åpent rom der vår karakter Jan Johansen søker tilflukt. Så er det skurkene som griper korset og slår ham ned med det. Det er humor, men med en alvorlig undertone.

Rønning mener kirken ikke bør være for restriktiv med utleie til innspillinger.

– Kirken har en sentral plass i vår kultur. Jeg synes det vil være synd om vi ikke kan bruke kirkerommet i en dramaserie, men bare til gudstjenester. Da vil kirken kunne bli mer usynlig, sier Rønning.

Høring

Den gjeldende «Regler for bruk av kirken» (last ned som PDF) fra 2002 sier ikke noe om utleie av kirken til denne type formål.

Men ved utleie av kirken til konserter og musikkandakter er det presisert at dette er opp til menighetsrådet å godkjenne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans Arne Akerø er seksjonsleder for gudstjeneste og kultur i Den norske kirke. Han mener reglene ikke utelukker utleie til filmingen, men innrømmer at problemstillingen har vært lite tematisert.

– Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker, men generelt er regelen at kirken med tilbehør skal behandles forsvarlig og med respekt. Det overordnede formålet med kirken er at den er vigslet til kirkelig bruk og bruken skal tjene til Guds ære og menighetens oppbyggelse. Så vil det være ulike vurderinger av enkeltsaker. Det er menighetsrådet som må ta stilling til det. Men jeg vil si at man bør ikke leie ut kirken til hvilket som helst opptak.

Han sier det kan bli aktuelt med en revidering av reglene til neste år.

– Vi har nå hatt en høring angående bruk av kirkebygg som nylig ble behandlet av bispemøtet. Dette skal opp i kirkerådet som skal forberede saken for kirkemøtet i vår. Endringene er ikke store i det nye forslaget, men etter kirkemøtets behandling må vi tenke gjennom og revidere veiledningen i tråd med endringene og oppdatere veiledningen i forhold til noen nyere problemstillinger. Da kan det godt tenkes at en slik problemstilling vil bli belyst, sier han til Dagen.

Det omtalte klippet fra kirken kan du se på NRK.no.Klikk her for gå direkte til episode fire - og spol deg fram til 12 minutter, for å se scenen utenfor - og inne i Fet kirke i Akershus.

Hva mener du, er innslaget i TV-serien over streken, eller må et slik filmopptak inne  i en norsk kirke kunne godtas? Bruk kommentarfeltet: