MOBILISERER: 300 delegater og flere hundre besøkende ventes når Arbeiderpartiet samler troppene fra i dag og ut helgen i Oslo. F.v. partisekretær Raymond Johansen, partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Helga Pedersen på en pressekonferanse i går.

Ap heller mot å anerkjenne Palestina

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) er opptatt av ikke å anerkjenne visjoner før det blir realiteter, og kan snu landsmøtet.

Grasrota i Arbeiderpartiet vil anerkjenne en palestinsk stat. Ap-leder Jonas Gahr Støre kan avgjøre hele debatten under Aps landsmøte som starter i dag.

– Jeg har ikke tenkt å ha et endelig svar på det før landsmøtet. Jeg skal lytte til debatten, sier Støre til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En rekke fylkeslag stiller seg bak Oslo Aps forslag om å anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Det vil hjelpe i en prosess mot en tostatsløsning, mener Oslo Ap.

– Anerkjennelse vil i denne prosessen bidra til likevekten som partene trenger for å fremforhandle en løsning, skriver fylkeslaget i et av de 557 forslagene som er sendt inn til behandling.

KrF-samarbeid

KrF-leder Knut Arild Hareide advarte tirsdag mot at en anerkjennelse av Palestina som stat vil gå ut over samarbeidet mellom KrF og Ap. Til tross for samarbeidsavtalen med Høyre, Frp og Venstre, er KrF åpen for å samarbeide med andre partier for å få mest mulig gjennomslag i enkeltsaker.

– Vi har vært et land som har stilt opp for fred og vært en fredsmekler. Den posisjonen vil bli svekket med et slikt vedtak. Et slikt vedtak skaper større avstand mellom Ap og KrF, sier Hareide til TV 2.

– Jeg lytter til det, men nå må Ap gjøre seg opp sin mening, sier Støre.

Han mener det viktigste spørsmålet nå er hva vi skal gjøre med tostatsløsningen, som ligger så dårlig an.

– I realiteten er det én stat med to folk side om side med ulike rettigheter, hvor lenge kan det vare?

Utålmodige

Oslo Ap krever også at Israel «stanser utbyggingen av bosettinger og annektering av palestinsk land», at «okkupasjonen og boikotten av Gaza opphører» og at «det ikke handles med varer og tjenester produsert på okkupert område».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fylkeslaget understreker samtidig at «de palestinske selvstyremyndighetene har delansvar for fraværet av en palestinsk statsbyggingsprosess». Derfor må rakettangrepene mot Israel opphøre, mener Oslo Ap.

Aps utenrikspolitiske talsperson, Anniken Huidtfeldt, tror forslaget om å anerkjenne Palestina vil få flertall på landsmøtet.

– Mange er utålmodige og ser at Netanyahu ikke har noen vilje til tostatsløsning. Engasjementet i Ap for framgang i forhandlingene er stort, sier hun til TV2.

Kan avgjøre vedtaket

Over 130 land har anerkjent Palestina som stat. AUF-leder Mani Hussaini mener at «Norge ikke kan være en sinke i dette spørsmålet».

– De gode arbeidet mange har gjort gjennom tiår får ikke resultater. Derfor må dette landsmøtet gi klare svar. Okkupasjonen må opphøre, det palestinske folk må få sin frihet, og Norge må anerkjenne Palestina nå, sa Hussaini i sin tale til landsmøtet torsdag ettermiddag.

14 av Aps fylkesledere ønsker å støtte anerkjennelse av Palestina som stat, blant annet Oslo og Trondheim, ifølge Klassekampen.

– Dersom det kommer opp til avstemning i en tydelig form, tror jeg på et flertall for å anerkjenne Palestina, sier Frode Jahren i Oppland Ap til avisa.

Andre ser mot partileder Jonas Gahr Støre. Hans engasjement i generaldebatten vil trolig avgjøre saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vil du legge din tyngde bak ditt standpunkt for å sikre at saken går i en bestemt retning?

– Jeg vil lytte til debatten. Det vil være arbeid i redaksjonskomiteen og i salen, og så skal jeg få gitt uttrykk for min mening i den debatten, sier Støre.

– Forventer du at folk vil lytte til din mening?

– Ja, men landsmøtet er suverent, det har jeg som partileder respekt for.

Visjon og realitet

Sentralstyret i partiet legger en demper på engasjementet for anerkjennelsen av en palestinsk stat. I en merknad til Oslo Aps forslag skriver sentralstyret at «det må være en realitet vi anerkjenner - ikke en visjon». Det er en formulering fra 2011 som Støre selv tar ansvar for.

– Vi sa at vi ønsker å anerkjenne en realitet og ikke en visjon, og det står jeg ved. Poenget er at hvis realiteten synes umulig, er det da riktig å anerkjenne visjonen, spør partilederen.

Han understreker at han både er venn av Israel og det palestinske folk.

– Jeg mener at den ene fortjener å bli befridd fra å være okkupert, og den andre å bli befridd fra å være okkupant.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støre er bekymret for at det i realiteten blir stadig vanskeligere å se for seg en palestinsk stat. Han peker på at statsminister Benjamin Netanyahu før valget garanterte at det ikke ble noe av en palestinsk stat, og at bosettingen fortsetter.

Regjeringens standpunkt er at tiden ikke er inne for å anerkjenne staten Palestina, men at det haster med å få i gang forhandlinger mellom partene.

Landsmøte i Ap 2015

Arbeiderpartiets 65. ordinære landsmøte holdes i Folkets hus på Youngstorget i Oslo 16. - 19. april 2015.

Se hele programmet på Arbeiderpartiets nettsider.

Les også
Se debatten på Aps landsmøteLandsmøte i Ap 2015
Les også
Israels ambassadør: – Antisemittisme og islamofobi to sider av samme sak
Les også
– Lovet bistand til Gaza – betaler ikke
Les også
Palestina er blitt medlem av straffedomstolen i Haag
Les også
Palestinsk landdag ble markert i Oslo
Les også
Israels eksistens er ikke selvsagt