Ekteskap best for oppdragelsen

En uavhengig undersøkelse bestilt av det engelske partiet Tory konkluderer med at ekteskap er den beste samlivsform å oppdra barn i.

Undersøkelsen ble offentliggjort i England forrige uke.

Ugifte foreldre har opptil fem ganger så stor sjanse for å bryte opp et forhold som gifte foreldre, viser undersøkelsen, som ble gjort med 15.000 familier, skriver den engelske avisen The Telegraph.

Mest solid

- Ved å promotere samboerskap og dermed underminere ekteskapet, utsetter lovgiverne stadig flere barn for lidelsene de må gjennomgå ved at en familie oppløses, med følger som høyere kriminell aktivitet, antisosial oppførsel, utdanningssvikt og følelsesmessige ulemper, sier Duncan Smith i det konservative partiet Tory i en kommentar til studien.

Undersøkelsen ble utført av Harry Benson, leder for Bristol Community Family Trust, en organisasjon som forsker på temaer omkring familiesituasjoner og foreldrerollen.
Resultatet er basert på intervjuer med 15.000 mødre som fødte i 2000-2001, den såkalte Milennium Cohort Study.

Fem ganger høyere

I undersøkelsen viser det seg at samboende foreldre har mer enn dobbelt så høy risiko for et familiebrudd enn gifte par med lik inntekt.

Når gruppen gifte ble sammenlignet med alle ugifte par, inkludert samboere og de som beskrives som "i et nært forhold", ble tallene for familieoppløsning fem ganger høyere hos denne gruppen enn for gifte par.

Nesten 3.000 av kvinnene i studien hadde blitt alenemødre i løpet av de tre første årene etter fødselen.

Seks prosent av de gifte parene i undersøkelsen hadde opplevd et familiebrudd, sammenlignet med 32 prosent av alle de ugifte parene.

Brudd gir uro

20 prosent av samboerne hadde brutt ut av forholdet, mens for gruppen som ble beskrevet som "i et nært forhold" var tallet 74 prosent.

Flere faktorer kan han vært med på å gjøre ekteskapet til den mest solide samlivsformen ifølge studien, deriblant hengivelse, bedre kommunikasjon og at gifte fedre tar større del i sine barns oppfostring.

- Brudd i samlivet leder både voksne og barn inn i fattigdom og andre sosiale problemer. Studien viser at det ikke er nok å hevde at familier oppløses på grunn av omgivelsene. Ekteskap fungerer bedre enn alternativene, sier Harry Benton i en kommentar.

Ledertema

Avisen the Telegraph snakker også om undersøkelsen på lederplass. Under overskriften "Ekteskap fungerer" beskrives undersøkelsesresultatet som "common sense".
- De overveldende bevisene forteller oss det som alltid har vært normal tankegang, skriver avisen.

Avisen skriver videre at det nesten ikke er overraskende at gifte par holder sammen fem ganger så ofte som andre par og avisen mener at Englands regjering bør gi sin uforbeholdne støtte til denne samlivsformen.

- De direkte kostnadene forbundet med et familiebrudd er tydelige. Dusinvis av tidligere studier har påpekt dette, men de sier ikke noe om indirekte kostnader. Barn med foreldre som ikke er gift, har mye høyere risiko for å havne i uønskede omstendigheter som narkotikamisbruk, skilsmisse, kriminalitet, abort og alkoholisme, skriver The Telegraph.

- Om du skulle satse penger på det beste oppvekstmiljøet for barn, så er ekteskap en klar vinner.

Øivind Kleiveland
oivind@magazinet.no