KrFU gruer seg, men stiller i 8. marstog

KrFU føler seg ekskludert fra «venstresidens» kvinnetog, sier Julia Sandstø i Akershus KrFU.

I kveld deltar en liten delegasjon fraKrFUs fylkeslag i Akershus og Oslo i 8. marstoget ved Youngstorget. Gruppen gruer seg mye til å stille opp.

– Vi har tidligere ikke deltatt fordi vi har følt oss ekskludert. I fjor var en av hovedparolene mot en av KrFs største saker, reservasjonsrett. Da var det selvsagt ikke så mange som ønsket å delta i toget, sier fylkesleder Julia Sandstø i Akershus KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor vil dere gå i 8. marstog?

– Fordi vi er lei av at venstresiden har tatt monopol og eierskap på en internasjonal kvinnedag. Jeg innrømmer at venstresiden startet med å gå i 8. mars tog, men siden da har feminisme blitt en internasjonal kampsak. Til og medFN har en egen plan for feminisme, der profilerte kvinner somEmma Watson jobber for å gjøre feminisme til ord alle kan ta eierskap til, ikke bare venstreradikale, sier Sandstø.

Sandstø er usikker på hvor mange de blir, fordi en del KrFUere er redd til feminist-stemplet og assosiasjoner tilkvinnegruppa Ottar og venstreradikale.

– Men jeg tipper på 7-9 personer, hovedsaklig fra Akershus og et par fra Oslo.

Første gang?

Det skal være første gang at KrFU stiller i 8. marstog i Oslo, i det minste på ti år.

– Jeg har ikke noe statistikk på om KrFU har deltatt eller ikke, men så lenge jeg har vært med har det ikke vært noen tradisjon for å delta i toget, sier KrFU-lederIda Lindtveit.

Noen av de siste KrFU-ledere Dagen har vært i kontakt med, kan ikke huske at det har skjedd hittil.

Nåværende leder Lindtveit har ikke tid til å gå i toget i kveld, men støtter delegasjonen fra Akershus KrF og Oslo KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er nok mange i KrFU som har reagert på hvilke paroler som er valgt ut, og dermed ikke har følt seg velkommen i toget, sier Lindtveit.

Unge Venstre stiller

Årets hovedparole er «Feminismen er grenseløs - gi vern til kvinner på flukt!». KrFU stiller med sin versjon «Feminisme er grenseløs - uansett politisk farge».

– Som sentrumspolitiker blåser jeg i om du er rød eller blå feminist. Så lenge du er for likestilling handler det om rettigheter for begge kjønn, og ikke bare sekstimers arbeidsdager en av hovedparolene i år krever, sier Sandstø.

Hun er kritisk til atUnge Høyre ogEuropeisk Ungdom tidligere skal ha blitt nektet å bli med i toget på grunn av at politikken de står for er i strid med de vedtatte hovedparolene.

Hun sier atUnge Venstre skal stille i år, men under en parole om tredeling av foreldrepermisjonen.

– Jeg er glad for at flere i sentrum skal delta, selv om Unge Høyre har gitt opp, sier Sandstø.

Men også Unge Venstre synes det er utfordrende å forholde seg til 8. marstoget. I forbindelse med årets parolemøte fikk en Unge Venstre-politiker på pukkelen av Kari Jaquesson i kvinnegruppa Ottar da tenåringen foreslo å fjerne parolen om å håndheve sexkjøpsloven.

– Det er en utfordring. Noen steder velger Unge Venstre å ikke gå i tog, men i Oslo er det alltid noen paroler vi kan stå bak, sier Unge Venstre-lederTord Hustveit. I hovedstaden pleier de å stille opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Viktigst å stille opp

– Er det paroler dere reserverer dere mot i år?

– Det er flere vi ikke er for, som strider mot vår politikk, men likevel mener vi at det er viktigere å stille opp. Det sier sitt når selve 8. marstoget blir åpnet med Sosialistisk kor og bare har appeller fraRødt,SV,LO ogAp, det er bare forbeholdt venstreaktivister. Det er viktigere å engasjere seg og delta for parole en holder selv, i stedet for å bare sitte og se på at kvinnedagen er forbeholdt venstreradikale.

– Er det bedre å være med i samme tog enn å ha eget tog?

– Ja, det synes jeg.

Innen likestilling mener Sandstø at det er viktig å få flere kvinnelige ledere i Norge, men uten å bruke kjønnskvotering.

– Jeg mener at jenter ikke trenger støttehjul. Kjønnsdiskriminering er diskriminerende i seg selv. Her må bedriftene ta ansvar.

I utlandet brenner Sandstø for utdanning for jenter.

– Det er nøkkelen til likestilling.