Utlendingskvote kan strupe bibelskoler

Noen bibelskoler kan bli nødt til å legge ned hvis kunnskapsministeren innfører tak på antall utenlandske elever.

I et høringsbrev publisert for få dager siden, skriverKunnskapsdepartementet følgende om norske bibelskoler: «Det høye antallet utenlandske elever, og særlig det forhold at noen skoler har svært høy andel utenlandske elever, er bakgrunnen for at departementet har vurdert om dagens situasjon oppfyllerStortingets intensjon med skoleslaget og om det eventuelt er behov for endringer i regelverket».

Departementet viser til at det for folkehøgskoler er et andelstak på ti prosent for utenlandske elever. Nå antydes et tilsvarende tak for bibelskoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var avisen Vårt Land som første omtalte denne saken.

De fleste berøres

De fleste norske bibelskolene vil bli berørt dersom en tiprosentskvote blir en realitet. Et par av skolene må eventuelt legge fullstendig om – eller kanskje legge ned.

Av skoler med en viss størrelse gjelder dette i første rekkeFjelltun Bibelskole i Stavanger. Dette framgår av tall Dagen innhentet i september. Vi fikk da informasjon om elevtallet ved 18 skoler som mottar statsstøtte. Blant dem var Fjelltun klart den skolen som de siste to åra har hatt høyest andel elever med utenlandsk statsborgerskap. I inneværende skoleår er prosenten 91,3, eller 21 av 23 elever. Året før var det ikke en eneste norsk elev blant de 32 som gikk der.

Rektor Knut Heng ved Fjelltun Bibelskole sier til Dagen at han mener en grense på 10 prosent er veldig lav. Han håper den blir høyere.

– Nå er jo heller ikke dette vedtatt, og vi kommer til å ta det opp gjennomKristne Friskolers Forbund og i møte medUtdanningsdirektoratet. Jeg vil antyde at en grense på 30 prosent hadde vært mer naturlig, sier Heng og grunngir dette med at andelen utenlandske statsborgere i Norge er høyere enn ti prosent, særlig i bystrøk.

– Men kan dere drive videre med en tiprosentsgrense?

– Nei, vi kan ikke drive med en slik grense. Det vil uansett være for få elever hvis vi skulle ha nesten bare norske elever, fastslår Heng som stadig jobber med å få flre norske søkere enn tilfellet har vært de siste åra.

Høy utenlandsandel

Også andre skoler har en svært høy utlendingsandel og vil måtte legge om virksomheten betydelig hvis de skal fortsette sin drift under de bebudede vilkårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Filadelfia Bibelskole i Oslo er størst av alle bibelskolene med sine 155 elever denne vinteren. 109 av dem er ikke-norske.

BibelskolenOslo Kristne Senter på Kjeller har 85 elever, hvorav 60 utlendinger, mensTroens Bevis Bibel- og Misjonsinstitutt i Oslo har 50 elever, 35 utenlandske. Alle disse har dermed 70 prosent utenlandselever. Bibelskolen på Fossnes i Stokke har hele 100 prosent utlendinger, men bare 7 elever i år mot 22 i fjor.

Også en rekke andre skoler har dette skoleåret over ti prosent utlendinger.

– Kan ikke avvise

Ved Bibelskolen Oslo Kristne Senter er de svært klar over situasjonen og mener ikke at fordelingen mellom norske og utenlandske elever er ideell.

– Vi er veldig opptatt av å få opp andelen norske studenter. Det er en intern målsetting vi har, sier rektorRoberto Opheim til Dagen. Han opplyser at all markedsføring av skolen går mot det norske markedet, men at dette ikke har gitt ønskede resultater.

Samtidig er det mange utenlandske søkere, og skolen har faktisk ikke anledning til å avvise disse søkerne dersom det er godkjente elevplasser som er ledige. I så fall må begrunnelsen være svært god.

– Pr. i dag har vi ikke lov til å si nei. Vi har hatt møter med myndighetene om dette, og fått vite at så lenge det ikke er fullt ved skolen, har vi ikke anledning til å avvise søkere som kan forsørge seg selv og som er motivert for å gå på bibelskole. Får de oppholdstillatelse, har de også rett til å gå på bibelskolen, sier Opheim.

Han sier OKS-skolen ikke profilerer seg som en internasjonal skole, men likevel er blitt det. Når skolen helst skulle vært «norskere», handler det blant annet om klassemiljøet, sier rektor Opheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor hadde skolen 73 elever hvorav 41 utenlandske. I år er tallet henholdsvis 85 og 60. Opheim understreker samtidig at skolen har hatt økonomiske gevinster av at elevtallet er så høyt.

– Hva skjer om det innføres en kvoteordning?

– Skjer det allerede fra høsten 2017, kan vi få utfordringer. Det vil ikke true skolen, men vi ville vært nød til å ta noen grep.

– Må dere eventuelt si opp ansatte?

– Ja, antall ansatte kan gå ned, og litt av tilbudet på skolen må nok reduseres. For eksempel må vi kanskje droppe studieturer til utlandet og redusere antallet gjestelærere, sier Opheim.

Dagen har forsøkt å få kommentarer fra ledelsen vedFiladelfia Bibelskole i Oslo, som er den klarte største bibelskolen, men ikke lyktes med dette.

Saken er nå ute til høring. Høringsfristen er satt til 11. januar, 2017.