Høyre har fått minst tolv varsler mot Unge Høyre og moderpartiet

Høyre har mottatt minst tolv varsler mot flere personer i både Unge Høyre og i moderpartiet. Fylkeslederne i Unge Høyre var lørdag i krisemøte i Oslo om saken.

– Vi har fått flere varsler etter pressekonferansen fredag. Til sammen er det snakk om tolv varsler, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset i Høyre til NTB.

TilAftenposten forteller han at varslene også gjelder unge i Høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tallet kan endre seg, fordi det kan har kommet flere varsler i løpet av dagen.

Fredag la Høyre og Unge Høyre seg flate. Da hadde de fått inn sju varsler etter at ungdomspartiets leder, Kristian Tonning Riise, gikk av sent onsdag kveld, på grunn av upassende seksuell oppførsel.

Beruset 16-åring

Blant varslene er en sakAftenposten omtaler lørdag. I 2014 ble Unge Høyre varslet om at Riise hadde hatt seksuell omgang med en 16 år gammel, svært beruset jente på et fylkesårsmøte.

Aarset bekrefter overfor NTB at de først ble kjent med den saken etter at Riise gikk av, og at den var en av de sju varslene de kjente til fredag ettermiddag.

– Kristian opplever situasjonen som svært vanskelig og ønsker ikke å gi noen kommentarer inntil videre, sier hans kontaktperson Joachim Meier Svendsen til NTB lørdag kveld.

Krisemøte

Lørdag var Unge Høyres fylkeslagsledere samlet i Oslo for å snakke om varslingssakene og hvordan de har blitt fulgt opp. Også Høyres generalsekretær deltok på deler av møtet.

– Ledelsen og fylkesledelsen i Unge Høyre er samlet for å snakke sammen og ta vare på hverandre. Der har de også fått høre for oss, i moderpartiet, hvordan vi nå jobber med de varslene som har kommet inn til partiet etter at Kristian gikk av som leder, og hvordan vi følger opp de som har historier å fortelle og hvordan vi hjelper dem etter beste evne. Og at vi jobber for å finne ut hvorfor det har skjedd sånn fundamental svikt som vi har fått eksempel på, med varsler som har blitt meldt inn, men som åpenbart ikke har blitt fulgt opp på en god nok måte, sier en svært preget Aarset til NTB.

Behov for å snakke

– Vi har mange medlemmer som naturlig nok kan ha behov for å snakke med noen. Det er vårt ansvar å sørge for at de blir ivaretatt. Derfor samler vi fylkeslederne. Vi ber også om forståelse for at dette er unge mennesker som ikke er profesjonelle aktører overfor pressen, og at pressen tar hensyn til det, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot i en tekstmelding til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun ba samtidig pressen om rette alle henvendelser til henne, ikke fylkeslederne.

– Det er en veldig fin gjeng, som tar vare på hverandre. Det er gode venner som har det bra sammen og synes det er fint å være sammen og gir hverandre gode klapp på skulderen, og er ved godt mot, sier Aarset.

Fylkeslederne møttes klokken 12 på Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet Storbyuniversitetet). Etter møtet sier Bruflot til NTB at det var godt å møtes og å snakke sammen om det som har skjedd de siste dagene.

– Mange i Unge Høyre har det vanskelig, og for meg er det viktigste nå at vi tar vare på hverandre, skriver hun i en ny tekstmelding lørdag kveld.