LEDERMØTE: President Recep Tayyip Erdogan har fredag samlet den islamske verdens ledere til det andre islamske toppmøtet i Tyrkia på et halvt år. Israel er hovedtemaet på møtet. Arkivfoto: AP / NTB scanpix

Erdogan samlet ledere mot «Israels tyranni»

Tyrkias kraftige fordømmelse av Israel har ført de to landene ut i en diplomatisk krise. Fredag er Tyrkia vert for den islamske verdens toppledere.

President Recep Tayyip Erdogan har fredag samlet den islamske verdens ledere til det andre islamske toppmøtet i Tyrkia på et halvt år, og Israel er hovedagendaen.

Erdogan har ikke lagt fingrene imellom i sin kritikk av Israel etter at rundt 60 personer ble drept på Gazastripen mandag. Presidenten omtaler Israels handlinger som «folkemord», og kaller landet for en «apartheidstat».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis vi fortsetter å ignorere Israels tyranniske styre, vil verden raskt bli et sted hvor kaos og røvere rår, sa Erdogan onsdag.

Presidenten har uttalt at fredagens toppmøtet vil sende en kraftig beskjed til verden om hva de islamske statslederne mener om Israels handlinger. Men om landene vil klare å bli enige om mer enn kraftig retorikk, er usikkert.

Flere av medlemmene i Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) har et blandet forhold til Israel. Blant annet ser det ut til at Saudi-Arabia vegrer seg for å stille seg bak kraftigere tiltak på grunn av landets forhold til USA.

På toppmøte er palestinerne representert ved statsminister Rami Hamdallah. Videre inkluderer deltakerne kong Abdullah av Jordan, Kuwaits emir Sheikh Sabah al-Ahmad Al-Shaba og Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani. Den mest kontroversielle deltakeren er Sudans president Omar al-Bashir, som siden 2003 har vært anklaget for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Les også
Tyrkia ba Israels ambassadør forlate landet – Israel utviser tyrkisk konsul
Les også
Gir Israel skylden for voldsspiralen
Les også
Egypt åpner grenseovergang til Gazastripen
Les også
Netanyahu: Forferdelig at Hamas plasserer barn og kvinner i frontlinjen
Les også
Hamas takket nei til nødhjelp fra Israel