KRITISK: Elisabeth Løland i KrFs sentralstyre er ikke fornøyd med justisministerens håndtering av asylsaken. Her på veg til KrFs sentralstyremøte i går på Gardermoen.

Nå skal hun møte KrF-ere i asylopprør

Hvordan forbedre samarbeidet med regjeringen står på dagsorden når frustrerte og misfornøyde KrF-ere samles på Gardermoen lørdag.

Lørdag samles 340 KrF-ere fra hele landet til landskonferanse på Scandic Airport Hotel på Gardermoen i Akershus.

KrF-ere på grasrota har i ukevis uttrykt sin misnøye med regjeringens håndtering av statsbudsjettet, asylbarnsaken og forslaget om søndagsåpne butikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før fredagens sentralstyremøte varslet fylkesleder i Nordland, Per Pedersen, at han ville stille spørsmål ved å fortsette samarbeidet med regjeringen.

– Jeg vil stille spørsmål ved hvor mye vi er tjent med det, men ikke foreslå å avslutte samarbeidet, understreker Pedersen overfor Dagen.

Les Tarjei Giljes kommentar: «Forventninger og realiteter for KrF»

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Frustrert på Anundsen

På flytoget på veg til Gardermoen, møter Dagen sentralstyremedlem Elisabeth Løland.

– Jeg opplever at alle deler av partiet er opprørt, spesielt på grunn av asylbarn-saken. Det er nok en del skuffa KrF-ere som hadde håpet på mer fra regjeringen.

– Mange sier at de har redusert tillit til justisminister Anders Anundsen (Frp). Har du tillit til ham?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er vanskelig å si nå, for nå er vi i prosess med kontrollkomiteen. Men det er klart at for hver av de detaljene som kommer frem om hvordan asylbarn-saken har vært håndtert, får jeg ikke mer tillit til ham. Det kommer stadig vekk små drypp som er med å svekke troen på at statsråden har vært åpen og lagt alt på bordet til Stortinget. Det svekker også troen på at han har gjort sitt beste for å oppfylle avtalen, sier Løland.

– Gjør dette det vanskeligere å forholde seg til Frp?

– Mye av min frustrasjon er rettet direkte mot statsråden. Hvis det viser seg gjennom de kommende ukene at anklagene som kommer mot statsråden er berettiget, vil det også ramme partiledelsen.

LES OGSÅ: KrF: – Alvorlig at Anundsen har holdt tilbake informasjon

Ap ikke alternativ

– Men trenger regjeringen å lytte til KrF når de har flertall med Venstre i en rekke saker?

– De trenger begge for å ha den brede oppslutningen i Stortinget som de har hatt til nå. På mange områder har de vist at de er interessert i det. Når det gjelder asylbarna, ser jeg ingenting til den interessen, sier Løland.

Arbeiderpartiet har fridd til KrF i en rekke saker etter at de kom i opposisjon.

– Har KrF noe alternativ til å støtte regjeringen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I saken som gjelder asylbarna har vi sett at det ikke er noe alternativ å snu seg mot Arbeiderpartiet. Selv om frustrasjonen mot Frp er høy, må vi huske hvor vi var for to år siden. Arbeiderpartiet var om mulig enda tøffere på denne saken. For oss blir løsningen å fortsatt kjempe sammen med og mot Frp i denne saken, sier Løland.

LES OGSÅ: – Ingen diskusjon om regjeringssamarbeidet nå, sier nestleder Eriksen

FORTSETTER: Partileder Knut Arild Hareide vil ikke bryte samarbeidet med regjeringen og Venstre.

Uaktuelt å bryte

På hotellet har KrF-leder Knut Arild Hareide fylt lunsjfatet med potetsalat, brød og pølse. Han gjør det klart at det er uaktuelt å bryte samarbeidet med regjeringen.

– Det vil jo gjøre at vi står uten innflytelse, sier Hareide til Dagen.

– Sammenligner vi med åtte rødgrønne år uten innflytelse for oss, tror jeg mange opplever at KrFs posisjon er langt sterkere nå. Så må vi heller ikke glemme at de rødgrønne bare hadde en plan før valget i 2013 - en rødgrønn regjering, sier KrF-lederen.

Han forstår at partiet er frustrert og misfornøyd med søndagshandel og asylbarnsaken.

– Mange opplever at det var unødvendig å komme med et forslag om søndagsåpne butikker etter den budsjetthøsten vi hadde. Skal det være en samarbeidsinvitasjon? Så har du asylsaken med nye saker som kommer hele veien, sier Hareide.

Han understreker at alle forhold har noe som fungerer godt og noe som kan bli bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg opplever at debatten i KrF går mer på hva vi kan gjøre bedre, enn om vi skal avslutte samarbeidet eller ikke. Jeg mener vi må snakke om hvordan vi kan få til et bedre samarbeid mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF. Der har vi et forbedringspotensial.

Han peker på at KrF likevel har fått flere gjennomslag innen familiepolitikk, menneskeverd, miljø og utvikling.

Ikke gitt opp søndag

Hareide ønsker ikke å gå inn på tilliten til justisminister Anders Anundsen (Frp) før han har fått forklare seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Har alle disse sakene gjort det vanskeligere å forholde seg til Frp?

– Dette har ikke bare med Frp å gjøre, men handler om at regjeringen velger å legge politikken langt ut til høyre, mens de vet at det norske folk, folkesjela og de gode, politiske løsningene ligger mer i sentrum. Det må regjeringen ta ad notam.

– Men om dere ikke har noe alternativ til å støtte regjeringen, hjelper det da å lage bråk når dere er misfornøyde? Regjeringen kan jo støtte seg til Venstre?

– Vi ser hvor sårbare KrF er når Venstre velger en annen strategi, for eksempel ved søndagen. Så får vi se hva som blir det endelige svaret på den saken, jeg har ikke gitt opp den saken.

PS: Se Hareides tale til landskonferansen, lørdag fra ca. klokken 11.00, direkte her på denne siden!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
KrF: Alvorlig at Anundsen holdt tilbake informasjon
Les også
KrF: -Ingen diskusjon om regjeringssamarbeidet nå
Les også
Biskop ber kristne kjempe mot søndagsåpne butikkerDette er saken