Flere i KrF er kritiske til parti-strategi

Tidligere helsebyråd Aud Kvalbein møter forståelse fra to fylkestopper i KrF etter å ha slaktet partiledelsens strategi.

Det var itirsdagens utgave av ­Dagen at tidligere helsebyråd i Oslo,Aud Kvalbein (KrF), serverte en ramsalt kritikk av partiets ledelse. KrF-profilen mener at partiet gjennom 20 år har gått for langt i å legge vekk kristne kjernesaker for å vinne nye velgere, og viser at dette ikke har gitt de ønskede valg­resultatene.

I FOKUS:«Fornyelsen» av Kristelig Folkeparti

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Mange opplever at partiprosjektetKrF er blitt et annet enn de sa ja til og ble engasjert på grunnlag av. Mange opplever at partiet ikke lenger våger å stå for noe», skrev Kvalbein.

FylkeslederPål Kårbø iHordaland Kristelig Folkeparti sier at han kjenner igjen beskrivelsen av at tilliten i partiets grunnfjell nå er tynnslitt.

– Jeg har forståelse for kritikken og mener det er viktig at vi tar dette med oss videre inn i arbeidet. Et parti må hele tiden jobbe med å få vekst og det er også vårt mål. Men hvis du spør om jeg mener at dette bør få konsekvenser for partiledelsen, så er svaret nei.

– Er det et problem at KrF for å vinne nye velgere slutter å kommunisere med kjernevelgerne?

– Jeg tror noe av kjernen er at vi må våge å være tydelige og gjøre oss gjenkjennelige. Om ti prosent liker oss og stemmer på oss, kan vi leve med at nitti prosent ikke gjør det.

Bekymret

I innlegget i Dagen skriver KrF-profilen at «tilliten i en del av de gamle velgergruppene er nå tynnslitt, og partilederen selv har bidratt i samme lei de siste ukene».

FylkeslederBrynjar Høidebraaten i Østfold sier han bare delvis kjenner seg igjen i kritikken fra Kvalbein.

– Mange av våre kjernevelgere opplever det som at partiledelsen er i ferd med å skifte retning og det bekymrer meg. Jeg tror ikke nødvendigvis det er så stor grunn til bekymring som det blir oppfattet som, men kanskje partiledelsen i større grad burde ha sett at det kunne skape grobunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Kvalbeins innlegg beskriver hun hvordan partiet har kjempet en mislykket kamp for å vinne nye velgere, ved å legge bort såkalte «tapte saker».

– Jeg og fylkeslaget ønsker ikke at vi fornyer oss ved å endre politikken. Det må være å nå nye velgergrupper på nye måter, ikke ved å endre det vi står for, sier Høidebraaten.

Han sier det er viktig å hegne om kjernesakene som abort­loven,ekteskapsloven og familie­politikken.

– Nå har ikke jeg inntrykk av atKnut Arild Hareide eller andre i partiledelsen har endret syn, men at man ikke kommuniserer det så sterkt som man har gjort tidligere. Jeg er ikke bekymret for at Knut Arild har snudd politisk, men at folk ikke oppfatter det han egentlig mener.

Avviser kritikk

Knut Arild Hareide avviser kritikken fra den tidligere helse­byråden.

– Kvalbein leser min deltagelse iPride inn i en planlagt KrF-­strategi. Det medfører ikke riktighet. Min deltagelse i Pride-­paraden var en solidaritetshandling, noe jeg gjorde fordi jeg mente det var riktig å vise sympati, støtte og solidaritet med homofile, lesbiske og bifile i Norge, og for å vise tyde­lig at KrF tar avstand fra hat­kriminalitet, diskriminering og trakassering.

KrF-lederen som for tiden ferierer iSarons Dal sammen med familien sier at det er mulig å ta vare på grunnleggende og kristne verdier og samtidig representere partiet i en ny tid.

– Det handler om å være relevante, ikke først og fremst å drive frem en fornyelse, skriver han i en tekstmelding til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støtter politikk-endring

KrFu-lederIda Lindtveit parerer kritikken fra den tidligere helsebyråden med å oppfordre henne og andre som måtte være uenige til heller å engasjere seg i partiet.

– Jeg deler frustrasjonen rundt lave målinger og at vi tiltrekker oss få velgergrupper, det er noe man må jobbe med hele veien. Så er min reaksjon at hvordan KrFs politikk utformes er et resultat av demokratiske prosesser i ­partiet. Så min oppfatning til folk som er uenige i partiets politikk er å ­engasjere seg i partiet.

KrFu-lederen mener partiet de siste årene har tatt flere steg i en ny og riktig retning.

– Vi har vedtatt mye god politikk, og som en del av program­komiteen støtter jeg de nye formuleringene om ekteskap. Jeg mener at man må vedta den politikken man mener er riktig, hvis ikke beveger man seg ut i et populistisk farvann.