FLERTALL: John Mpongo Ntachombwene og Arnfinn Clemetsens forslag om at staten og kommunene må bidra for å sikre flyktninger jobb fikk flertall i KrFs landsmøte lørdag. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

KrF ber staten gi jobb til flyktninger

Delegat og sivilingeniør John Mpongo Ntachombwene fra Kongo fikk ingen jobb i stat og kommune.

Han er delegat på KrFs landsmøte i Trondheim og fremmet forslag sammen med tidligere Karisma senter-pastor Arnfinn Clementsen.

Forslaget krever at stat og kommune må ta ansvar for å inkludere og sysselsette flyktninger i egne organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forslaget fikk flertall og blir dermed en del av KrFs omfattende integreringspakke, som ble vedtatt lørdag formiddag.

Jubel

Det var jubel på rogalandsbenken på landsmøte da et flertall av delegatene løftet de gule stemmelappene i luften og gav dem flertall.

John Mpongo Ntachombwene tok i landsmøtet sterkt til orde for å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger og inkludere flyktninger. Han er fra Kongo og er nå styremedlem i Sola KrF.

Hans egne erfaringer ligger bak forslaget om å sikre flyktninger jobb også i staten og kommunen.

– Jeg søkte i stat og kommune mange ganger, men det er ikke lett å komme inn. Da jeg søkte i privat næringsliv, ble jeg innstilt som nummer én og fikk jobben, sier Mpongo Ntachombwene. Han er utdannet sivilingeniør og jobber som HMS-ingeniør i et oljerelatert firma.

– Møtes med skepsis

Mpongo Ntachombwene etterlyser en holdningsendring blant arbeidsgivere i forhold til innvandrere.

– De møtes med skepsis og stengte dører, sier han.

– Man møtes med krav om å kunne norsk. Når man kan norsk, møter man krav om kompetanse. Når man har kompetanse, møtes man med krav om arbeidserfaring. Men hvordan får man arbeidserfaring uten at man får prøve seg? spør han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det ikke naturlig å stille krav om språk og kompetanse?

– Jo, selvfølgelig. Men folk søker vanligvis ikke jobber de ikke er kvalifisert til, sier Mpongo Ntachombwene.

Statlige penger

I introduksjonspakken som KrFs landsmøte vedtok lørdag ligger det en rekke andre oppskrifter for å sikre bedre integrering:

To års introduksjonsjobb med lønnstilskudd fra staten, foreldreveiledningskurs, rett til barnehage for alle asylbarn og økte statlige tilskudd til bosetting.

Dagen etter at landsmøtet til Kristelig Folkeparti (KrF) sa et rungende ja til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria, diskuterte partiet hvordan landet skal klare å ta imot alle disse, samt de 5.000 som allerede i dag sitter og venter på mottak, på en god måte.

Landsmøtet vedtok blant annet å opprette en ny ordning kalt introduksjonsjobb, som gjør at bedrifter og frivillige organisasjoner kan gi arbeid til innvandrere i inntil to år med lønnstilskudd fra staten.

Tilskudd

Rett til barnehage for alle barn på asylmottak, ikke bare barn over fire år slik ordningen er i dag, økte tilskudd til åpne barnehager og innføring av foreldreveiledningskurs for nyankomne foreldre, er andre tiltak partiet går inn for.

Landsmøtet vedtok også at integreringstilskuddet og andre tilskudd må økes slik at kommunene kan klare å bosette og integrere på en god måte, og at det sikres ekstra midler for å gjennomføre bosetting av flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krfs landsmøte 2015

#krflm

8.-10. mai avholder KrF sitt landsmøte på Scandic Nidelven hotell i Trondheim.

Nett-TV: Hele landsmøtet overføres direkte på Dagen.no.

Ledertrioen står på valg. Det blir gjenvalg av partileder Knut Arild Hareide og 1. nestleder Dagrun Eriksen, mens Olaug Bollestad blir ny 2. nestleder. Fylkespartiene støtter opp om dette.

Jon Lilletuns ærespris deles ut for første gang lørdag kveld.

Les også
Nå er disse nestledere i KrFKrfs landsmøte 2015
Les også
Ap står klar med åpne armer til KrF
Les også
«Strålende» flyktningevedtak, mener KrFU-lederenKrfs landsmøte 2015
Les også
KrF på vippen på ny målingKrfs landsmøte 2015
Les også
Bondevik langer ut mot regjeringen
Les også
KrF vil ha 10.000 flyktninger til NorgeKrfs landsmøte 2015
Les også
KrFs fungerende leder svarer på Syria-kritikken
Les også
Minnet om rødgrønn tørketid for KrF