AVSLAG: Den iranske asylsøkeren Naser Ram frykter reaksjoner fra egen familie og myndigheter hvis han blir returnert.

Asylrapport om kristne er ferdig

Iranske Naser Ram (50) har fått avslag på avslag på asylsøknaden. Nå er asylbehandlingen av kristne kartlagt.

– Jeg har vært 13 år på flukt i Europa, konstaterer Naser Ram trist.

De siste ukene har to profilerte iranske konvertitter som bor i Hordaland,Mathias Khezri ogDavid Kamalirad, fått asyl etter mange års kamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

 

Naser Ram, blant venner kjenner som Josef, har derimot ikke fått noe gledelig utfall av sin kamp for å få asyl som kristen i Norge.

I januar tapte han mot UNE i Borgarting lagmannsrett.

I samarbeidsavtalen som KrF og Venstre inngikk med regjeringspartiene kom det inn et punkt om at konvertittsaker og LHBT-saker skal gjennomgås.

Oppdraget ble satt ut til den erfarne asyladvokaten Cecilie Schjatvet i advokatfirmaet Hestenes og Dramer & co.

Rapporten skulle vært ferdig til nyttår. Den ble forsinket og skal offentliggjøres tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høye forventninger

I KrF er forventningene til rapporten høye.

– Vi forventer at rapporten peker på svake sider ved asylbehandlingen slik at vi kan få en forsikring om at ekte konvertitter blir ivaretatt. Like viktig er det at Landinfo er oppdatert, sier innvandringspolitisk talsperson Geir Toskedal til Dagen.

Landinfo er utlendingsmyndighetens enhet som bidrar med fakta om forhold i de ulike landene som asylsøkerne kommer fra.

LES hvordan Landinfo vurderer situasjonen for kristne i Iran i dette notatet fra 2011

Mange konvertitter og støttespillere venter spent på rapporten.

– Er det grunn til at de skal være optimistiske i tro på at det skal bli en endring?

– Det er tidlig å si, men hvis det blir en endring, vil det skje gjennom ordinær behandling, sier Toskedal.

I morgen er det også samling i Nydalen for KrF, Venstre og regjeringspartiene etter samarbeidsproblemer de siste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det er fordel for KrF at rapporten kommer i dag?

– Jeg tror det kan være med å øke KrFs handlingsrom, sier Toskedal.

100 saker

Schjatvet har fått i oppdrag å gå gjennom 100 saker som har fått avslag iUDI. Disse sakene skal så følges gjennom klagebehandlingen i UNE.

Ifølge bestillingen til Schjatvet skal rapporten på rundt 50 sider si noe om omfanget av konvertitt- og homofili-saker i UDI og UNE.

Videre skal rapporten se på hvilke rettslige og andre kilder som legges til grunn ved behandlingen av sakene og hvordan det - trinn for trinn - avgjøres i hver sak om asylsøkeren har et beskyttelsesbehov eller ikke.

Den norske praksisen skal sammenlignes med retningslinjer fra FN Høykommissær for flyktninger og bestemmelser i EUs statusdirektiv.

I et brev fra FNs høykommissær i januar 2013 heter det at en persons religionsfrihet er så grunnleggende at man ikke skal bli tvunget til å skjule, forandre eller frasi seg denne troen uten å unngå forfølgelse.

En EU-dom med henvisning til EUs statusdirektiv har slått fast at man har rett til å utøve sin tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES MER:NOAS tror flere kristne asylsøkere vil få opphold

Avslag og tap

Naser Ram fikk avslag i UDI i 2010. De mente at han ikke var i reell fare for forfølgelse hvis han ble returnert til Iran.

Senere fikk han to avslag på to klager til UNE. Deretter har han tapt i to rettsinstanser.

I Bergen går tilhører hanCredokirken. Han forteller at det hjelper å ha blitt kristen.

– I islam måtte vi gi noe for å bli akseptert som en god muslim. Etter at jeg ble kristen, ser jeg at Gud rakte hånden til oss. Vi trenger ikke å gjøre noe, sier han.

– Ifølge UNE og retten er det ikke farlig å være kristen i Iran på den måten du er det?

– De som avgjør sakene ser ikke på hjertet og plikten vi kristne har. Vi har blitt kjent med det glade budskap og kan ikke skjule det. Men vi kan ikke tvinge oss på folk og presse kristendommen i hodet på folk. Hva er da forskjellen på kristendom og islam? spør Ram.

Han forteller til Dagen at han frykter både for reaksjoner fra egen familie og fra myndighetene hvis han blir returnert til Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ba om pause

Bispemøtet oppfordret regjeringen i februar i fjor om å stille konvertittsaker i bero inntil rapporten fra Schjatvet kommer.

I oktober gjentok de oppfordringen om å ikke tvangsutsende konvertitter.

De ble ikke hørt. I januar i år ble blant annet afghanske Reza pågrepet i Stavanger mens han ventet på at rettssaken skulle komme opp. Mannen som er tilknyttet Den norske kirkeble tvangsreturnert til Kabul i begynnelsen av februar.

I juni i fjor gav NOAS - Norsk Organisasjon for Asylsøkere - ut en kritisk rapport om asylbehandlingen av kristne konvertitter fra Iran.Der gikk det frem at kristne som har fått avslag på asylsøknaden risikerer fengsling og tortur.

UNEavviste kritikken i rapporten.

LESNOAS-rapporten «Tro, håp og forfølgelse» her

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.