ARMBÅND: «Free Joshua» står det på armbåndet til Nadia Andelip Tvedten og ektemannen. Tvedten har engasjert seg sterkt i saken de siste årene.

Tror og ber om at Joshua kommer hjem

Hver dag i over seks år har Hilde Hauge bedt for Joshua French. – Vi må be så lenge det er håp, sier hun.

Torsdag skrev norske medier at Joshua French er lagt inn på sykehus i Kongos hovedstad Kinshasa, etter at han ble akutt syk rundt nyttår. 8. januar skrev Kari Hilde French på sin blogg at de hadde jobbet i åtte dager med å få Joshua overflyttet til sykehuset. «Det er store utfordringer som man i Norge ikke klarer å tenke seg kan eksistere», skriver hun.

– Gir resultater

Når Dagen kontakter Hans Marius Graasvold, som er Joshuas advokat, er han sparsom med opplysninger:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han har vært på sykehuset siden torsdag, og jeg snakket med moren hans i dag.

Graasvold sier at det var helt nødvendig at Joshua French ble lagt inn på sykehus, og at han får den behandlingen han trenger der.

– Det ser ut som kongolesiske myndigheter har forstått det, sier han.

– Gjør Norge nok for å få ham hjem?

– Ja, det vil jeg si. Utenriksdepartementet har jobbet lenge med å få ham hjem, og har satt inn de nødvendige ressursene. Håpet er at det gir resultater etter hvert. Men for å få til en løsning, kreves det også at kongoleserne ønsker det.

I et intervju med NTB forteller Graasvold at det er stasjonert rundt ti vakter ulike steder ved sykehuset. Han opplyser at sykehuset er valgt etter ønske fra Joshuas mor, og at hun har tro på at han får den behandlingen han trenger der.

Fortvilende

Hilde Hauge opplever hele situasjonen som fortvilende.

– Vi har ikke lov til å slutte å be, men nå må han bare få hjelp. Vi må rope til Gud, oppfordrer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun håper at alvoret i situasjonen får folk til å våkne.

– Det er mitt håp at han får komme til Norge og få ordentlig behandling, sier hun.

Hauge tilhører gruppen av forbedere over hele verden som får jevnlige oppdateringer fra Kari Hilde French. Da de snakket sammen på telefonen lørdag, var French tydelig fortvilet, sliten og redd.

Hilde Hauge har fått Mail fra Kari Hilde med oppfordring til faste og bønn fra 17. til 19. januar.

– Du har bedt for han i over seks år. Hender det at du blir motløs?

– Det er lang tid, og en kan jo lure på hvorfor det ikke skjer noe. Men vi må ikke slutte å be så lenge det er håp. Det er min oppfordring. Hvis ikke Joshua får ordentlig hjelp, frykter jeg hva som kan skje.

Hun håper den kritiske situasjonen kan bli en vekker for de som sitter med makten i Norge og i Kongo.

– Om det bare kunne få noen til å våkne, sukker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tusener som ber

I forbindelse med fødselsdagen til Joshua French i april i fjor, tok indiske kristne initiativ til en bønne- og fasteaksjon for ham. Da fortalte Kari Hilde French til Dagen at der er tusener som ber jevnlig for sønnen. På spørsmålet om hva bønn betyr for henne, svarte hun følgende: «Det betyr forferdelig mye. Denne saken har jo vart så lenge at man er nokså utslitt. Tidvis kan jeg kjenne at jeg blir fryktelig sliten, og at jeg ikke orker lenger. Da oppleves forbønnen som en hengekøye jeg kan ligge i», sa hun.

At engasjementet rundt Joshua French og familien er stort, bekreftes også av Nadia Andelip Tvedten, som er en av administratorene for støttegruppen på Facebook. Gruppen hadde i går nesten 7.100 medlemmer. Hun er kristen selv, og sier at hun har stor tro på at han vil få komme hjem.

– Vi må bare tro det. Jeg har engasjert meg i denne saken så lenge, at jeg opplever meg som en del av den. Man må tro på Guds kraft, sier hun.

Tvedten sier at hun er blitt glad i familien, og har stor respekt for måten de har taklet saken på.

– De kunne blitt bitre, men har i stedet vist en sterk karakter, mener hun.

Skriver brev

Hun forteller at mange skriver brev, blant annet til Erna Solberg og til Amnesty.

Øverst på siden står det en oppfordring om å gi penger til støtte­kontoen for Joshua French. De vil blant annet bli brukt til mat og drikke, og til klær og hygieneartikler. I tillegg går noe av pengene til moren Kari Hilde French, som bor under kummerlige forhold i Kongo.

Et stykke lenger nede på Facebook-siden har Anne Willumstad lagt ut bilder med armbånd, der alle inntekter går uavkortet til støttekontoen. På armbåndet står det: «I care about Joshua French».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv har Tvedten stor tro på å spre bilder av Joshua, og skape blest om saken hans på den måten.

– Jeg gjorde det i en periode da det ikke var så mye engasjement rundt ham, og fikk over ti tusen delinger på ett bilde. Det var til og med folk i Kongo som engasjerte seg, sier hun.

Hun er glad for engasjementet i mediene akkurat nå, og håper at Joshua får komme hjem til Norge snart.

På bloggen 8. januar skriver Kari Hilde French at Joshua har sittet fengslet i Kongo i seks år og åtte måneder. «Ingen annen vestlig fange har sittet så lenge i fengsel i et land i denne delen av ­Afrika», skriver hun.

Les også
French på sykehus med tung bevoktning
Les også
Joshua French kollapset på cellen
Les også
Syk French holdes fortsatt fengslet
Les også
Størst blant dem var kjærligheten
Les også
Sokneprest: - Få barn nå