Kong Abdullah har gått bort etter å ha vært innlagt på sykehus i flere uker. Foto: Reuters / NTB scanpix

Saudi-Arabias kong Abdullah er død

Saudi-Arabias kong Abdullah er død, etter å ha vært innlagt på sykehus i flere uker. Kronprins Salman overtar dermed som landets konge og statsoverhode.

Dødsbudskapet ble formidlet i en uttalelse fra den nye kongen som ble sendt på statlig TV natt til fredag. Abdullah, som antas å ha blitt rundt 90 år gammel, har vært innlagt på sykehus i flere uker med en lungeinfeksjon.

Da statlig saudiarabisk TV plutselig avbrøt sendingen og begynte å sende koranvers, ble dette tolket som et signal om at mulig kongelig dødsfall. Kort tid senere ble det bekreftet at Abdullah hadde gått bort klokken 01 lokal tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dårlig helse

Abdullah overtok tronen i 2005 og har vært plaget av dårlig helse de siste årene. Også den nye kongen, som er rundt 79 år gammel, har dårlig helse. Han har hatt minst ett slag og beskrives som delvis lammet og redusert.

Selv om Abdullah først ble konge i Saudi-Arabia 2005, har han i praksis styrt landet i to tiår. I løpet av hans regjeringstid har det skjedd en viss modernisering av det svært konservative landet, hvor lovverket er basert på islamske sharialover.

Kongen har imidlertid fortsatt med å slå hardt ned på tilløp til politisk motstand mot regimet.

Ny kronprins

Kong Salman, som er Abdullahs halvbror, var guvernør i Riyadh-provinsen i nesten 50 år før han i 2011 ble utnevnt til forsvarsminister og visestatsminister. Han omtales som diplomatisk og flink til å løse interne feider i kongefamilien.

Prins Muqrin er nå blitt landets nye kronprins. At han umiddelbart ble bekreftet som kronprins etter Abdullahs bortgang, tolkes som et forsøk på å unngå spekulasjoner og usikkerhet rundt arverekkefølgen.

Les også
– Twitter er roten til alt ondt
Les også
– Sjiamuslimsk sjeik dømt til døden i Saudi-Arabia
Les også
Fem drept under sjiamuslimsk festival i Saudi-Arabia