Kong Harald og dronning Sonja høstet applaus fra studentene i det ærverdige universitetet i Yangon tirsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Klar tale fra kong Harald til Myanmar

Kunnskap er makt, demokrati krever kunnskap og endringsvilje, og sats på ungdommen. Det er kong Haralds budskap til Myanmar.

I Myanmar er det kun fire år med obligatorisk skolegang. Deretter går svært mange barn ut i arbeid, som er tillatt fra de er 13 år. Tirsdag åpnet kongen dagen med å holde tale på Yangons historiske universitet. Det var tidvis klar adresse til ledelsen i landet fra kongen:

– Myanmar har helt klart mange talentfulle unge. Utvikling av slike ressurser og utdanning er nøkkelen til en framgangsrik framtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norsk fond

Som for å omsette ord til handling erklærte kongen senere at Norge oppretter et stipendfond som skal støtte høyere utdanning for unge i Myanmar.

Kongen siterte tidligere president og frigjøringshelt, fredsprisvinner Nelson Mandela for å understreke sitt budskap:

Utdanning er det mektigste våpen du kan benytte for å forandre verden.

Hyllet endring

Tidligere under statsbesøket har kong Harald bemerket at ledelsen i landet både har vilje og evne til å skape fred og forsoning, men at Myanmar har et stykke å gå før de er et demokrati.

– Flere grunnlovsendringer må til, sa han mandag.

Tirsdag fortalte kongen om 200-årsjubileet for den norske grunnloven, betydningen av grunnloven og ikke minst hvor viktig det er å kunne endre den.

– Vår grunnlov beskytter folkets rettigheter og sikrer demokratiet. Den minner oss om at å være medlem av et demokrati innebærer både rettigheter og plikter. Vår grunnlov slår fast at hvis deler av lovteksten ikke er til folkets beste, kan den, og burde den, endres, sa kongen.

Som eksempel nevnte kongen endringer som medførte at kvinner fikk stemmerett i 1913.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rett til å stille til valg

For burmesere vil det nok være mer nærliggende å tenke på endringer i grunnloven som gir alle statsborgere i Myanmar rett til å stille til valg og sikrer at alle medlemmer av parlamentet er folkevalgte.

For eksempel hindrer en klausul i dagens grunnlov opposisjonslederen Aung San Suu Kyi å bli president fordi hun har vært gift med en utlending og har barn med utenlandsk statsborgerskap.

Les også
Det glemte folkemordet
Les også
Oslo-charteret for religionsfrihet