Han har leid Emirates stadion

– Om du vil flykte fra Gud så kommer Djevelen til å ordne med transport, sa briten Canon J. John i sin åpningstale til Livets Ords store Europa­konferanse. Selv har han leid en av Englands største fotballstadioner til vekkelsesmøter.

– Du er så velkommen tilLivets Ord. Vi er så glade for at du er her. Kvelden ble bedre av at du kom inn her.

Ulf Ekmans etterfølger iLivets Ord,Joakim Lundqvist, smiler fra øre til øre idet han innleder den tradisjonsrike Europa-konferansen i Uppsala mandag. Løvhytte­festen som er beskrevet i Tredje Mosebok skulle være et forbilde for konferansen, sier pastoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– La oss ha høytid i syv dager. La oss forkynne Guds ord i syv dager på rad. La oss prise Herrens navn, sier den karismatiske pastoren foran en begeistret forsamling.

Et stille sted

Den svenske karismatiske frikirken Livets Ord ble grunnlagt av Ulf Ekman og konenBirgitta Ekman i 1983. Siden den gang har den vært gjenstand for mye oppmerksomhet både i og utenfor kristenfolket, på godt og vondt.

Da grunnleggeren Ekman bestemte seg for å gå ut av menigheten og konvertere til katolisismen ble menigheten rystet i grunnfjellet. Men på konferansen er det lite som vitner om at det er en skade­skutt forsamling som inviterer til fest.

Et digert lovsangskor med band ledet forsamlingen i lovsang, før den internasjonale artisten Daniel Cummings entret scenen. Han fremførte sine låter, og fortalte hvordan Gud hadde bedt ham om å finne et sted der han kun skulle søke Gud. For ham ble det skogens ro, og han oppfordret de fremmøtte om å finne sitt stille sted.

– Finn det stedet i ditt liv, din hverdag, der du bare søker Guds nærvær. For jeg tror at han har forberedt mirakler for oss, i sitt nærvær. Hvis vi drar oss nærmere Gud kommer han til å dra seg nærmere oss, sa Cummings foran et digert bilde av en skog.

– Pass deg

Livets Ord har tradisjon for å dra anerkjente og karismatiske talere til sin Europakonferanse. I år er det ikke noe unntak, med briten Canon J. John.

– Hvis Gud ba deg gjøre noe, ville du gjort det da, spurte han forsamlingen. Fortellingen om profeten Jona som blir bedt av Gud om å dra til Ninive, var utgangspunktet. Gud er Gud, ikke vi, sa briten.

– Han gir ordrene. Jonas hjerte har feil innstilling. Har man det blir ingenting rett, samme hvor man drar. Og om du vil flykte fra Gud så kommer Djevelen til å ordne med transportmiddel, sa Canon J. John. Med umiskjennelig britisk snert i humoren malte han for publikum hva Jona må ha tenkt der han satt tre døgn i fiskens buk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis du ikke lytter til Gud skal du passe deg så han ikke gjør noe for å påkalle oppmerksomheten din, sa taleren.

Canon J. John fortalte hvordan han og hans kone hadde kjent et kall til å bidra med kaffeserveringen i menigheten sin. Det overrasket ham at han som opptatt forfatter og internasjonal evangelist skulle gjøre noe slikt, og han takket bare motvillig ja. I etterkant har han sett hvilken velsignelse det var, og hvor god kontakt han fikk fra kirkebesøkende.

Leier stadion

Etter kaffeserveringen opplever evangelisten at Gud har et annet oppdrag på gang. 8. juli 2017 skal han leie hjemmearenaen til den engelske storklubben Arsenal i London, for å holde møte der. Leien er på en million pund.

– Hvorfor ikke, spurte han, til lattersalver fra publikum. Han fortsatte med å peke på sammenhengen:

– Hvis du ikke takler å servere kaffe, hvordan tror du da at du skal kunne fikse en stadion, spurte han, og oppsummerte talen slik:

– Jona sprang fra Gud, Jona sprang til Gud, Jona sprang med Gud. Spring med Gud!

Stort program

Som vanlig bar ­kveldsmøtet, og konferansen forøvrig, et gjennomprofesjonalisert preg. Perfeksjonen var synlig i alt fra bakgrunnsdekorasjoner, musikalske krefter og lydproduksjon til en ­live nettsending som fungerte feilfritt. Produksjonen kunne vært i en hvilken som helst tv-kanal og ikke en falsk tone hørtes fra lovsangsbandet. Det merkes at Livets Ord har gjort dette før.

Programmet er også formidabelt. Tan Seow How fra Singapore og konen Cecilia Chan forkynner begge. Torsdag talte amerikaneren Stephen Sumrall og australieren Mark Conner. Denne kvelden holdt også gospel-fenomenetSamuel Ljungblahd konsert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag er blant andre Sameh Maurice, pastor i Midtøstens største frikirke, og bandet Leeland på scenen. Lørdag taler ­Livets Ords egenJoakim Lundqvist. Og hele veien er det barnemøter, treff for forretningsfolk, ­tenåringsmøter, fotball- og volleyballcup såvel som pastor-mingling og bønne­samlinger.