Maldonado, mirakel og migranter

Å nå flere mennesker med evangeliet i dagens samfunn krever mer enn mirakel-show. Det trenges godt rustet menighetsliv med sann lære og erfaringer.

Den Drammen-baserte virksomheten «Visjon Norge»arrangerer en stor internasjonal konferanse i Telenor Arena fra 3. til 5. mai 2016. Arrangementet har «Jesus helbreder i dag» som overskrift. Apostel Guillermo Maldonado fra Miami i USA er hovedtaler.

På nettsiden beskrives Maldonado som «grunnlegger og hovedpastorfor menigheten ‘King Jesus Ministry’. Kirken ble startet med 12 medlemmer i 1996, og har i dag 20.000 medlemmer. Maldonados viktigste budskap er «Jesus og Hans forløsende kraft.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Markedsføring rundt konferansen vektlegger tegn, under og mirakler. Maldonado selv presenteres som å ha fått overnaturlig kraft fra Kristus for å helbrede oghjelpe de som lider av ulike sykdommer. I en videosnutt lover Maldonado at det blir er et overnaturlig møte for de som kommer i Telenor Arena.

Arrangementet finner sted mens det pågår stor debatt i norsk kirkeliv og offentlighet om usunn trosutøvelse, overgrep, mishandling og dårlig ledelse i de karismatiske kristne miljøer. Debatten startet med VG-dokumentaren «Frelst» av Rut Helen Gjævert og boken «Jesussoldat» av pastorsønnen Andres Torp. Både i de kristne medier og riksmediene settes søkelyset på fortiden til enkelte menigheter og organisasjoner.

Noen år tilbake stod seksuelle overgrep i søkelyset. De kirkelige og misjonsorganisasjonene måtte svare for seg og sin praksis. Misjonærbarnas problematikk hører også til denne kategorien. Det offentlige søkelys rettes ikke bare mot kristne trossamfunn. Moskeer og muslimske organisasjoner stilles også til ansvar når det oppdages ulovlige og uetiske hendelser.

I Norge lever vi godt med tros- og foreningsfrihet. Dette betyr at i prinsippet har enhver rett til å ha tro og til å utrykke det i organisert form. Myndighetene kan ikke grippe inn og tillate eller forby tros- og religiøsitetsuttrykk eller sensurere, så lenge det ikke kommer i konflikt med landets øvrige regelverk eller liv og helse settes i fare.

Men dette betyr ikke at trossamfunnene kan styre unna innsyn eller fritatt fra ansvarlig oppførsel. I økende grad følger media med på det som skjer i trossamfunnene. Dette bidrar til at trossamfunnene ikke kan fungere som skjulested, tvert imot må de være åpne og trygge steder å være. Selvfølgelig er det av allmenn interesse å vite at trosutøvelse pågår på en ansvarlig måte.

Denne oppmerksomheten er spesielt viktig på vegne av barn og ungdommer, som trenger både foreldres men ogsåsamfunnets oppfølging.

I denne sammenhengen er det et par ting som må adresseres når det gjelder den store konferansen på Telenor Arena.

Jeg regner med norske media følger med på konferansen med tanke på om dette er en etisk ansvarlig måte å utøve tro på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På det teologiske plan reiser konferansen en del spørsmål. For det første, er et overdrevne fokus på mirakler og helbredelser, framfor evangeliet om Jesus. I den moderne populærevangelisering brukes løfte ommirakler som middel for å tiltrekke folk. Dette er et kjent, men uheldig fenomen på mange steder i verden. I det nye testamentet, derimot, var tegn og under både et uttrykk for Guds barmhjertighet og et vitnesbyrd om Jesus og Gudsrikets framvekst.

Jesus var ikke interessert i å bruke tegn og under som bevis når fariseerne spurte etter dem. Tegn og under fulgte sanne profeter (Jesus og hans apostler), men skal også følge falske profeter særlig i ende tiden. For det andre, konferansens overdrevne fokus på mirakler overskygger troens natur og utrykk. Tro har usynlighet, tillit, venting, tålmodighet og håp i seg. Bevis er ikke hovedfokus i troens verden og språk.

Tro strekker seg mye dypere. Den bygger på erfaring, kjennskap, visshet og overbevisning framfor bevis. Tegn og under er også ment for å skape tro ikke bevise tro.

Et område hvor tegn og under brukes mye, erhelbredelser fra ulike type sykdommer. Også underdenne konferansen settes helbredelse høyt. Overskriften «Jesus helbreder i dag» tyder på at arrangørene har sett for seg å bevise Jesus helbredende kraft i dag. Jesu helbredende omsorg og kraft er kjent til alle tider og erfart av mange mennesker både i Norge og ellers i verden.

Dette er noe kristne kirker og mennesker praktiserer i ulik grad. Det gjør meg verken overrasket og spent om noen blir helbredet. Det skjer og det kan skje. Men det som bekymrer meg er en feilaktig teologi og usanne løfterom helbredelse fra et liv i sykdom og lidelse som kjennetegner moderne tv-predikanter.

Ja, Jesus helbreder i dag også. Det gjør Han om det er en stor konferanse med en eksterne gjest eller i et vanlig menighetsliv eller ved forbønn. Konferansen framstår som om den er ment for å bevise Jesus helbreder i dag.

Det får meg stille spørsmålet om Jesus kommer til Telenor arena på grunn av en apostel?

Konferansen virker som den har kristne som målgruppa. I konferansens markedsføring ser vi at migranter er blant målgruppene for arrangementet. Redaktøren i avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, skriver «Jesus helbreder i dag” vil bli en multi-kristen begivenhet der alle innvandrer-menigheter ønskes spesielt velkommen.» 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også pastor Duke Ajieh fra Redeemed Church of God anbefaler migranter og internasjonale menigheter å være med på dette. Det er fint at migranter ønskes spesielt velkommen. 

Men det spesifikke fokuset på migranter, får meg til å spørre: hvorfor anses migranter som target? Hvorfor ikke hele Norge, gjerne de som ikke kjenner Jesus fra før?

Det er positivt at Visjon Norge viser interesse for innvandrere, men ut i fra min erfaring tviler jeg på om dette er noe de kristne innvandrerne spør etter. De ønsker seg en mer rettferdig behandling,annerkjennelse og samarbeid med resten av kirke-Norge.

Kristne innvandrere bærer et levende og sant vitnesbyrd om evangeliet sammen med sine med-søsken i Kristus i dette landet. Det er ikke store konferanser vi mangler, de har vi hatt nok av der vi kommer fra. Å nå flere mennesker med evangeliet i dagens norskesamfunn krever mer enn mirakel-show. Det trenges godt rustet menighetsliv med sann lære og erfaringer. Det trengs gode og troverdige ledere. Det trengsarbeidere utsendt av høstens Herre.

Alt det kan ikke bygges med weekend-show med super-pastorer eller apostler som kommer fra det ene eller det annet sted. Dersom Visjon Norge vil bidra til evangeliets framgangog til å styrke Guds menigheter i Norge, inkludert migranter, er det masse annet vi kan gjøre enn en konferanse.

Til slutt vil jeg oppfordre arrangørene å fokusere på Jesus og de som ikke har hørt om Ham. I tillegg vil jeg oppfordre å finne fram til en mer nyansert tilnærming og bidra til realistiskeforventninger.