I TENKEBOKSEN: Kari Kjønaas Kjos, Frps helsepolitiske talskvinne.

Gravide menn? Nei, det hadde hun ikke tenkt på

Stortingspolitikerne har ikke tatt inn over seg konsekvensene av å la folk bytte kjønn uten kjønnsoperasjon.

– Vi hadde ikke tenkt på problemstillingene, for å være ærlig, sier Kari Kjønaas Kjos, helsepolitisk talskvinne i Fremskrittspartiet på Stortinget, til Dagen.

Denne uken ble det klart at Bioteknologirådet støtter regjeringens høringsforslag om at personer som vil endre juridisk kjønn skal slippe å ta kjønnsoperasjon. Videre råder de staten til å la disse personene få rett til assistert befruktning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Altså skal en kvinne som endrer juridisk status til mann fortsatt kunne bli gravid og ha krav på hjelp til å bli det.

LES: Norge kan bli først med mannlig mor

Anbefalingen fra Bioteknologirådet er et svar på et høringsforslag fra regjeringen. Det er 86 høringsinstanser som skal avgi svar innen 15. november.

Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe, omtalte i Dagen onsdag saken som «krevende», og mente at det vil bli for enkelt å skifte kjønn.

Også enkeltpersoner har uttalt seg. En anonym person skriver følgende: «Åpner vi opp for dette, vil vi få et samfunn med flere usikre og forvirrede personer.»

Orden i passet

Kjos er glad for forslaget om at personer skal slippe kjønnsoperasjon når de vil endre juridisk kjønn. Men hun innrømmer at Frp ikke har tenkt gjennom konsekvensene.

– Vi har vært veldig glad for at det nå er sendt på høring forslag om at man skal slippe å ta den store operasjonen, som egentlig er helt unødvendig, for å få skiftet juridisk kjønn. Det støtter Frp. Så har vi ikke diskutert hva konsekvensene er, sier Kjos til Dagen.

– Noen synes jo det er komplisert, men hovedfokuset i stortingsgruppen var at man ikke skal ta store operasjoner som ikke er nødvendig bare for å få orden i passet sitt. Hvilke konsekvenser disse tinga får, vil bli en større diskusjon i vårt parti etter høringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vanskelig sak

Hun understreker at det fra samfunnets side vil oppleves «unaturlig» at en mann skal gå gravid.

– Noen vil tenke at det er merkelig at en mann skal bli gravid. Er det noen etiske betenkeligheter her?

– Min første tanke var at det er en avgjørelse du tar når du velger å bytte kjønn, at du ikke kan få barn. Men hadde jeg truffet mennesker som var i en slik situasjon og fortalte sin historie, kan det hende at jeg med hjertet ville forstått hva de forteller meg. Derfor synes jeg at dette er vanskelig.

Juridisk kjønn

For å bytte kjønn har norsk lov siden 50-60-tallet krevd at folk steriliserer eller kastrerer seg. Regjeringen foreslår å avvikle dette kravet.

Det kan føre til forvirring rundt begreper om foreldreskap og foreldreansvar, da juridisk definerte menn kan bli gravide fordi de fortsatt har kroppen til en kvinne.

Les også
Prester skal kunne preke homofili som syndBispemøtet
Les også
Tør ikke vise sorg over drepte barn
Les også
Sørgjer over bispekompromiss
Les også
Skriftforståelse er ikke et privat prosjekt
Les også
Norge kan bli først med mannlig morTransseksualisme