Vålerenga kirke i Oslo. Illustrasjonsbilde.

Fire unge om kirkens framtid

To er imot liturgi for vigsel av samkjønnede par, to er for. Alle fire er kandidater ved dagens kirkevalg og spent på klimaet i kirken etter tidenes heteste valgkamp.

MOT VIGSEL: Jofrid Brennsæter er kandidat på nominasjonskomiteens liste i Oslo.

– Mange flere har hørt om valget i år. Flere velger også å stemme, kan det se ut til. Det er bra. Samtidig synes jeg det har blitt mye fokus på likekjønnet vigsel. Jeg kan forstå det, men andre saker har druknet litt. Det synes jeg er beklagelig. Jeg ønsker at folk setter seg inn i flere saker ved valget enn bare den ene. Det er viktig at de som kommer inn i styrende organer har et grasrotengasjement for sine lokalmenigheter, sier hun.

Frykter marginalisering

Brennsæter merker at det kanskje er hun og hennes meningsfeller som blir en minoritet i kirken fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I tiden som kommer blir det veldig viktig hvordan vi snakker til hverandre. Det er en fare for at jeg og andre med mitt syn blir marginalisert. I valgkampen har jo Åpen folkekirke kjørt på at deres syn er marginalisert. De føler det ikke er plass for dem i kirken. Men når jeg hører på dem, så lurer jeg på om det er plass til meg i kirken. Heldigvis er det mange som ikke vil at det skal bli sånn.

– Vil du melde deg ut?

– Jeg tenker veldig mye på det, men kan ikke si noe ennå. Jeg lurer veldig på hva som vil skje i tiden som kommer. Jeg er spent på å se hvilke kirke vi får, spent på å se om mange melder seg ut.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Tror på samarbeid

FOR VIGSEL: Agnes Sofie Gjeset er kandidat for Åpen folkekirke i Nidaros.

– Men det blir spennende å se hva valget gjør med klimaet på Kirkemøtet. De som står på de forskjellige listene har tidligere vist at de er villig til å samarbeide. Jeg håper at det også blir fokuset fremover. I mitt bispedømmeråd er jeg sikker på at vi skal få til samarbeid. Vi må vise at vi mener det når vi sier at kirken skal være for alle. Jeg håper at mindretallet får komme mer til syne på Kirkemøtet, uansett hvem det er som er i mindretall, sier Gjeset.

Meningsmangfold

Marianne H. Brekken (27) står på Åpen folkekirkes liste i Møre og er nestleder i organisasjonen. Hun mener engasjementet har vært det beste med årets valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette kirkevalget har vist et enormt engasjement for kirka vår. Mange ønsker å komme inn i menighetsråd og bispedømmeråd for å gjøre en jobb og ikke minst ser vi et fantastisk engasjement for kirka blant bredden av kirkens medlemmer.

– Hvilke signaler gir valget om veien videre for kirken?

– Valget gir signaler om at folkekirka er viktig for folk. Vi skal ikke snakke ned hva kirka betyr for mennesker. Den store mobiliseringen vi har sett viser at det er et sterkt ønske om at Den norske kirke skal være en åpen, inkluderende og demokratisk folkekirke.

– Er det mulig å få ro? Er det mulig å ha to syn i kirken?

– Åpen folkekirke vil være med å bygge en bedre kultur for meningsmangfold. Vi tror det er mulig og nødvendig å leve med to syn og to praksiser i spørsmålet om likekjønnet ekteskap. Det har vi gjort i saker som for eksempel kvinnelig prestetjeneste og militærtjeneste.

Mer oppmerksomhet

Marie Klakegg Grastveit (30) har sittet i Stavanger bispedømmeråd den siste perioden og stiller til gjenvalg.

– Jeg har opplevd ekstremt mye oppmerksomhet nå i forhold til sist. Da hadde jeg ingen telefoner i forkant, sier Grastveit.

Hun mener valget er viktig på grunn av vigselsspørsmålet, men synes at andre vesentlige spørsmål kommer i skyggen av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det synes jeg er dumt, for det er mye annet som burde ha betydning. Vi skal sitte og ta avgjørelser om kirkens framtid, sier hun.

MOT VIGSEL: Marie Klakegg Grastveit stiller til gjenvalg i Stavanger bispedømmeråd. Hun har ikke bestemt seg for hvilke konsekvenser det vil få for engasjementet hennes i Den norske kirke hvis det innføres liturgi for vigsel av samkjønnede par.

Trygg på standpunkt

Selv står hun for det tradisjonelle kirkelige synet på ekteskapet.

- Er det blitt vanskeligere?

- Jeg opplever ikke at det er blitt vanskeligere. Jeg er veldig trygg på mitt standpunkt.

Hun tror valget kan ha store konsekvenser samme hva utfallet blir.

- I alle fall hvis det blir åpnet for vigsel av samkjønnede par. Det vil ha mye å si for engasjementet til dem som er engasjert i dag. Mange av disse står for det tradisjonelle synet på ekteskapet, sier Grastveit.

– Vil et eventuelt ja til vigsel for samkjønnede par ha konsekvenser for ditt engasjement i Den norske kirke?

– Det har jeg ikke bestemt meg for. Jeg er engasjert i Frøyland og Orstad kyrkjelyd, som er en levende og livsnær menighet. Det vil være et stort tap for meg å ikke være en del av fellesskapet som er viktig for livet mitt nå. Jeg liker ikke å gi opp heller, så kanskje jeg vil fortsette å påvirke og arbeide for for saken. Tidene skifter jo, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkevalget

Under kirkevalget skal det velges representanter til menighetsråd og bispedømmeråd.

I hvert av landets elleve bispedømmeråd sitter det sju leke medlemmer. I tillegg velger geistlige og leke kirkelige ansatte en representant hver. Biskopen er den tiende representanten i bispedømmerådet.

Bispedømmerådene utgjør størstedelen av delegatene i Kirkemøtet, som er Den norske kirkes øverste styrende organ.

Det er Kirkemøtet som avgjør om Den norske kirke skal innføre liturgi for vigsel av samkjønnede par. Forslaget var oppe i 2013, men da fikk det ikke flertall.

Foran årets kirkevalg har vigselsspørsmålet vært den dominerende saken.

Les også
– Den hellige ånd retter om vi går feil
Les også
Hvilken kirke får vi?
Les også
Kirke-menere og kirkebærere
Les også
Overlot valget til de aktive
Les også
Det håp vi eier
Les også
Slik Jesus møtte mennesker