Valglokale for kommune- og fylkestingsvalg for Oslo og Kirkevalget på Slemdal skole. En hund venter utenfor stemmelokalet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Klager til Kirkerådet etter homokommentar

En kirkevalgfunksjonær i Oslo er klaget inn for Kirkerådet for å ha nektet å framskaffe stemmesedler for Åpen folkekirke og spurt om velgere var sikre på at de ville stemme på «homolista».

Ifølge TV2.no var det flere som reagerte på oppførselen og klaget inn funksjonæren.

– Det var bare én stemmeseddel igjen på Åpen folkekirke da jeg skulle stemme. Funksjonæren ville ikke hente flere stemmesedler og ikke kopiere flere. Det viste seg at det var flere stemmesedler i lokalet, og da de kom på plass, spurte funksjonæren om vi var sikre på at vi skulle stemme på «homolista», sier Lars Martin Mediaas til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGENSDEBATT: Hvilken kirke får vi?

Da flere velgere ba om personens navn for å rapportere hendelsen, nektet funksjonæren og forlot stemmelokalet, etter oppfordring fra velgerne.

Valgkoordinator Gry Friis Eriksen for Oslo bispedømme bekrefter at det er kommet klager og sier at bispedømmerådet vil følge opp hendelsen:

– Vi ser på dette som en beklagelig enkelthendelse.

Stor oppslutning

Det var i forkant av kirkevalget forventet stor oppslutning, mye forårsaket av debatten rundt vigsel av homofile i kirken. I valghåndboken fra Kirkerådet, laget for å veilede om gjennomføringen av valget, ble det anmodet i år om å trykke opp minst dobbelt så mange stemmesedler som ved valget i 2011, da oppslutningen var 13,5 prosent.

Kirkerådet melder om stor interesse for kirkevalget og lang kø foran flere av stemmeurnene. Torsdag kommer de første valgresultatene.

– Vi gleder oss over flere velgere enn ved tidligere valg, sier seniorrådgiver Anders Backer-Grøndahl Eide i Kirkerådet.

Evalueres

Det endelige tallet skal være klart onsdag og offentliggjøres torsdag. Da får folk vite hvor mange som stemte ved valgene til menighetsråd og bispedømmeråd, samt valgresultatet fra menighetsrådene. Hvem som er valgt inn til de elleve bispedømmerådene og til kirkemøtet, tar det litt lengre tid å få klarhet i. At det kan ha blitt rekordoppslutning om dette valget, gjør ikke opptellingsjobben noe enklere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle klager og innvendinger skal tas med i evalueringen av valget. Åpen folkekirke har ifølge TV 2 fått rapporter om manglende avlukker i valglokalene. Leder i Åpen folkekirke Sturla Stålsett har tidligere uttalt til NTB at nåværende valgordning er demokratisk uheldig, telleprosedyrene er unødvendig treige og at han har fått henvendelser fra personer som bekymrer seg for måten stemmesedlene håndteres på.

Les også
Hareide takker KrF-erne
Les også
Stille i kyrkjestormen
Les også
Historisk dårlig valgmåling for KrF
Les også
Røde jubelscener i Bergen
Les også
KrF oppe på seks-tallet