Marianne Brekken i Åpen Folkekirke. Foto: Privat

Åpen folkekirke klager på avslag om midler

Åpen folkekirke mener leder av Kirkerådet trakk konklusjon og avviste deres søknad om midler til valgkamp, før administrasjonen fikk behandlet den.

19 mars møtes Kirkerådet til siste møte før Kirkemøtet i april.

Åpen folkekirke søkte i desember om midler gjennom Kirkerådet for å drive informasjonsarbeid til velgerne frem mot Kirkevalget i september. Søknaden ble ikke innvilget. Nå klager Åpen folkekirke på vedtaket. Marianne Brekken har undertegnet klagen. Hun er nestleder i åpen Folkekirke

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Organisasjonen mener deres søknad ikke ble realitetsbehandlet, men at Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, har gått ut i mediene og sagt at den ble realitetsbehandlet.

«Åpen folkekirke stiller seg på dette grunnlag spørrende til hvorvidt vår søknad ble korrekt behandlet. Konklusjonen ble trukket og formidlet av den valgte leder, før administrasjonen hadde behandlet søknaden», skriver de i klagebrevet.

Ordknapp

Lindø ønsker ikke å prosedere saken i Dagen.

– Åpen folkekirke legger skylda på deg, Lindø?

– Jeg har ikke tenkt å kommentere denne saken før vi har behandlet den i Kirkerådet. Dette er en krevende sak og jeg ønsker ikke å kommentere det, slik sakspapirene ligger nå.

– Ble søknaden realitetsbehandlet?

– Jeg vil frastå fra å kommentere det. Vi kan ta en prat etter møtet den 19. mars, sier han.

Opprettholder avslag

I vedtaksforslaget fra administrasjonen, som Kirkerådet 19. mars skal diskutere, foreslås det at avslaget på Åpen folkekirkes søknad opprettholdes. De mener at vedtaket ikke kan påklages.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Etter kirkeloven paragraf 38 kan ikke vedtak fattet av lovbestemte kirkelige organer påklages. Det er således ingen klagerett knyttet til Kirkerådets enkeltvedtak av 9. januar 2015», skriver administrasjonen.

Men rådet kan endre vedtaket, så lenge det er i partene favør, skriver de videre.

Administrasjonen mener saken er såpass prinsipiell at de derfor likevel velger å sende den tilbake til Kirkerådet. Avslaget på søknad opprettholdes, men «det legges opp til at Kirkerådet får tilbake en utredning om en mulig tilskuddsordning i forkant av kirkevalget 2019».

Millionbeløp

Kirkerådet behandlet på sitt møte i desember i fjor, budsjettet for 2015. Der ble det også orientert om kirkevalgmidlene fra Stasbudsjettet ville bli disponert. På bakgrunn av dette behandlet rådet administrativt søknaden fra Åpen folkekirke. De ba om 1,1 millioner kroner for å drive informasjonsarbeid til velgerne inn mot kirkevalget i år. Søknaden ble avslått.

Øivind Benestad i Levende Folkekirke, som kjemper for at kirken ikke skal innføre en kjønnsnøytral teologi og vigselsliturgi, søkte ikke om penger fra Kirkerådet. Til Dagen i desember sa han at en slik søknad hadde lite for seg.

– Vi regnet ikke med at Åpen Folkekirke ville få midler fra Kirkerådet. Dette er helt nytt terreng for Kirkerådet. Skulle de gitt penger til Åpen Folkekirke, måtte de jo også ha gitt til alle andre som skal drive valgkamp. Det gjelder ikke bare oss. Startes det for eksempel en ungdomsliste i Oslo eller en samisk liste i Nord-Hålogaland, måtte jo de også få midler, sa han til Dagen.

Benestad peker på at mye penger da ville ha gått ut av Kirkerådet.

– Dette virker helt dødfødt. Kirkerådet må i tilfelle på forhånd avgjøre hvor stor pott man har og så dele det på de alternative listene. Men fristen for å stille lister er ikke før 1. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Homokamp

Åpen folkekirke ble stiftet 11. juni 2014.

Organisasjonen vil kjempe for å få på plass en vigselsliturgi for likekjønnede i Den norske kirke.

Sturla Stålsett blir styreleder. Flere delegater fra Kirkemøtet blir styremedlemmer.

Åpen folkekirke på nett: facebook.com/apenfolkekirke

Kilde: Åpen folkekirke, Dagen

Les også
Nei–dronningen vil være med og styre kirken
Les også
Duket for spennende kirkevalgkamp
Les også
Kirketopp vraket i eget bispedømmeEgil Morland
Les også
Kirkerådslederen gir seg
Les også
Fem spørsmål til Åpen folkekirke
Les også
Ønsker mer rom for folkets røst i kirkenÅpen folkekirke