– Vi kristne er ikke kalt til sinne og hevn

Kirkeleder advarer mot at hatet skal seire etter prestedrapet i Frankrike.

Det brutale drapet på prestenJacques Hamel (84) i kirken Saint-Etienne-du-Rouvray i Frankrike har rystet landet. I flere år har vold og drap rammet kristne i Midtøsten og Nord-Afrika, men det er første gang etIS-inspirert angrep målrettet rammer kristne i Europa.

LEDER:Morgenmessen ble drapsscene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Angrepet er det siste i en rekke islamistiske terrorangrep i sommer.

«Dere dreper oss»

Nonnen Danielle var øyevitne til hva som skjedde før hun klarte å flykte fra kirken. Hun forteller hva som skjedde da angriperne kom inn i kirken og angrep presten.

– De sa «Dere kristne, dere dreper oss». De tvang ham ned på knærne. Han forsøkte å forsvare seg. Og da skjedde det tragiske. De filmet seg selv. De utførte et slags ritual rundt alteret, på arabisk. Det er fryktelig.

LES: – En hån mot alle troende mennesker

Olivier Ribendeau Dumas, talsmann for den franske bispekonferansen, advarte mot hat etter angrepet.

– Jeg kan forstå at det kan oppstå sinne og ønsker om hevn, men det er ikke det vi kristne er kalt til. Det er ikke hatet som skal seire, sier Dumas.

– Kamp mot kristne Europa

EkstremismeforskerLars Gule, førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo og Akershus, dro på NRK P2 i går en linje fra volden mot kristne i Midtøsten og Nord-Afrika til angrepet denne uken.

– Vi har sett angrep på kristne i Midtøsten og Nord-Afrika. Vi husker den forferdelige videoen hvor koptiske kristne får halsen skåret over på en strand i Libya. Vi vet atBoko Haram angriper kristne. Det handler om krigen mot korsfarerne, mot de kristne. For Frankrikes vedkommende handler det i hovedsak om å øke motsetningene i samfunnet og øke splittelsen mellom muslimer og ikke-muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gule omtaler det som en opplagt del av IS sin overordnede tenkning at dette er en kamp mot det kristne Europa.

– Det er kalifatet mot resten. Det er korsfarerne, det kristne Vesten, som er de mektigste motstanderne. Derfor er det også viktigst å konfrontere det kristne Vesten, slik IS ser det.

LES OGSÅ:Franskmenn spør seg hvordan kirketerroren kunne skje

IS har påtatt seg skylden for angrepet og sier at to av deres soldater angrep kirken «som svar på oppfordringen til å angripe land fra korsfarer-koalisjonen».

Ved å drepe en prest under en messe, får gruppen det til å fremstå som en religionskrig mellom muslimer og kristne,skriver New York Times.

Vil beskytte kirkene

Frankrike har i lenger tid værtbekymret for trusler mot kirker. I april i fjor ble en 24-åring fra Algerie arrestert. Han hadde et våpenlager og var mistenkt for å ville angripe minst én kirke.

PresidentFrancois Hollande uttalte tilPave Frans tirsdag at «når en prest blir angrepet, blir hele Frankrike såret. Vi vil gjøre alt for å beskytte våre kirker og tilbedelsessteder».

LES MER:Franske kirker har også tidligere vært terrormål

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag morgen var religiøse ledere fra alle trossamfunn i Frankrike innkalt til hastemøte hos president Hollande.

– Det er alle franske katolikker, men også alle franskmenn, som er rammet gjennom dette attentatet, sa Hollande ifølge Kristeligt Dagblad.

På møtet etterlyste de religiøse lederne mer sikkerhet for deres gudshus,ifølge BBC.

– Religionskrig

Det er første gang kristne blir et spesifikt terrormål for IS i Europa. En rekke uttalelser fra politiske og religiøse ledere indikerer at risikoen for religiøse sammenstøt mellom befolkningsgruppene tas svært alvorlig nå, skriverKristeligt Dagblads reporter i Paris.

– Alt settes inn på å fremprovosere en religionskrig, sier Frankrikes tidligere statsminister Jean-Pierre Raffarin.

Det ble tirsdag kveld kjent at den ene attentantmannen var i husarrest og hadde fotlenke, men var løslatt mot kausjon.

Advarer mot selvtekt

Politisk redaktør i avisen Le Figaro, Ivan Rioufol, frykter at franskmenn skal ta loven i egne hender i mistillit til at myndighetene tar terrortruslene på alvor.

– Det er dette Midtøstens kristne har opplevd og advart mot lenge. Nå er turen kommet til Europas kristne. Hvis ikke regjeringen viser handlekraft og vilje til å bekjempe terroren effektivt, kan vil bli vitne til private initiativer og selvtekt, advarer Rioufol.