Illustrasjonsfoto: Fotolia

HRW vil ha sanksjoner mot Kina for massepågripelser av muslimer

Verdenssamfunnet bør innføre sanksjoner mot Kina som straff for landets behandling og massepågripelser av muslimer i Xinjiang, mener Human Rights Watch.

Opptil én million etniske uigurer og andre muslimske minoriteter holdes på såkalte omskoleringssentre der de indoktrineres «tradisjonelle» kinesiske verdier, politikk og kultur. Det kom fram i FNs menneskerettighetskomité i august.

I en rapport fra Human Rights Watch (HRW) mandag vises det til detaljer, basert på offentlige dokumenter og vitnemål fra folk som har rømt. Fanger «tvinges til å lære mandarin, synge lovsanger om det kinesiske kommunistpartiet, og de som nekter eller blir ansett som ute av stand til å «lære», blir straffet», heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

HRW-rapporten viser til bruk av ansiktsgjenkjenning og DNA-testing for å overvåke og kontrollere befolkningen. Det er innført forbud mot lange skjegg og bruk av burkaer, samt forbud mot å ha uautoriserte utgaver av Koranen, og pågrepne blir fysisk og psykisk mishandlet, ifølge rapporten.

Fanger har verken juridiske rettigheter, tilgang til advokater eller kontakt med sine familier, står det.

Sanksjoner

– Disse handlingene har i realiteten gjort islam forbudt i regionen, sier Maya Wang, seniorforsker ved Human Rights Watch.

– Som svar på myndighetenes handlinger bør verdenssamfunnet innføre målrettede sanksjoner mot kinesiske tjenestemenn som kobles til overgrep i Xinjiang, står det i HRW-rapporten.

I forrige måned sendte 17 kongressrepresentanter i USA et brev til president Donald Trump der de tok til orde for sanksjoner mot sju tjenestemenn og to produsenter av overvåkingsutstyr.

Norge bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) uttalte i midten av august at hun er bekymret over meldinger om Kinas behandling av den muslimske minoriteten i Xinjiang.

– De siste måneders rapporter om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang vekker bekymring, skrev hun i et brev til Stortinget. Brevet var svar på spørsmål fra Miljøpartiet De Grønne (MDG), som viste til en tidligere rapport fra HRW der det het at titusener av uigurer holdes sperret inne.

– Hvis påstandene som fremsettes i rapporten medfører riktighet, er det alvorlig, skrev statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avvises

– Bruddene på menneskerettighetene i Xinjiang i dag er av et slikt omfang at man ikke har sett tilsvarende i Kina siden kulturrevolusjonen fra 1966 til 1976, står det i HRWs rapport.

Utenriksdepartementet i Beijing slår tilbake mot HRWs kritikk og uttaler at HRW har fordommer mot Kina. Departementets talsmann Geng Shuang avviser rapportens 125 sider ved å beskrive situasjonen i Xinjiang som «stabil». Men myndighetene vil fortsette å slå ned på vold og separatistaktiviteter der, uttaler han.

Kina har tidligere avvist at en million holdes innesperret i leire. Derimot er det etablert «utdannings- og treningssentre» der «mindreårige kriminelle» får hjelp til rehabilitering og integrering, uttalte en kinesisk talsmann i FNs menneskerettighetskomité i Genève i august.

Han fortalte at det er nødvendig med strenge sikkerhetstiltak i Xinjiang for å bekjempe ekstremisme og terrorisme. Ingen spesifikk etnisk gruppe rammes, ei heller folks utøvelse av religion, uttalte vedkommende.

Les også
To kvinner dømt til stokkeslag etter anklage om lesbisk sex
Les også
EU krever svar fra Saudi-Arabia
Les også
Kung fu-nonner slår et slag for jenters rettigheter
Les også
FN hånet av egen vaktbikkje
Les også
Omskoleringsleirer i Kina viser at utviklingen går i revers