Da misjonen tok til gatene

Regjeringens bistandskutt fikk misjonsorganisasjonene til å protestere foran Stortinget for første gang.

Med asyltilstrømmingen til Norge mente regjeringen at det var best å «omprioritere» bistandskroner fra prosjekt i utlandet til å dekke kostnader i Norge. Alle andre kalte det bistandskutt. Å ta fra verdens fattigste. Til og med misjonsorganisasjoner fikk noe å demonstrere for/mot.

Demo-noviser

Og så stod de der for første gang med plakaterforan Stortinget, fra HimalPartner, Normisjon, Norsk Luthersk Misjonssamband, NLA Høgskolen og Det norske misjonsselskap. I samme flokk som alt fra partiet Rødt til Psoriasis- og eksemforbundet. Flere gav sine ansatte fri en times tid for å stille opp. Totalt var 20 kristne organisasjoner med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den felles saken som fikk støtte fra hele 160 ulike organisasjoner var kravene om å sende bistandspenger til utlandet, og helst via organisasjonene selv. Protestmarkeringen var et kristent initiativ - fra Dignisjef Jørn Lemvik, som er paraply for misjonsorganisasjonenes bistandsprosjekter.

Fellesskap

Preses i bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, og flere stortingspolitikere holdt appeller. Det skapte en ny stemning i Bistands-Norge, et fellesskap, en felles blokk for å presse politikerne, mente Lemvik etterpå.

Ble klageropene hørt? Noen, som utenriksminister Børge Brende (H) insinuerte at organisasjonene bare kjempet for sine egne jobber. Det ville Lemvik ha seg frabedt. Markeringen gav i alle fall KrF og Venstre et lite puff og noe å slå i bordet med slik at regjeringenmåtte kutte i bistandskuttet/omprioriteringen.