RØRT OG STOLT: – Jeg er både stolt, rørt og ydmyk over å få tildelt denne prisen, sier Dagen-sjefredaktør Vebjørn Selbekk.

Flemming Rose og Vebjørn Selbekk får Fritt Ords Honnør

Fritt Ords Honnør tildeles avisredaktørene Flemming Rose og Vebjørn Selbekk for deres prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid.

Flemming Rose i Jyllands-Posten.

– Gjennom kontinuerlig og modig deltakelse i offentligheten har de fremmet forståelsen av ytringsfriheten som den mest fundamentale menneskerettighet, og grunnlaget for andre friheter. De har begge betalt en meget høy personlig pris for sin innsats og har fått sitt liv forandret, skriver Fritt Ord i en uttalelse.

Da den danske avisen Jyllands-Posten den 30. september 2005 publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed startet det som Fritt Ord beskriver som «en av de viktigste ytringsfrihetsdebatter i vår tid».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rose var på denne tiden kulturredaktør i avisen. Selbekk var sjefredaktør i avisen Magazinet da den i 2006 trykket Jyllands-postens tegninger.

Honnørmottakerne får 100.000 kroner hver. Tildelingsarrangementet finner sted i løpet av september, opplyser stiftelsen.

– Jeg er både stolt, rørt og ydmyk over å få tildelt denne prisen. Det er en påskjønnelse som betyr veldig mye for meg. Det er også en fin anerkjennelse å motta prisen sammen med Flemming Rose, som er et stort forbilde for meg, sier Vebjørn Selbekk til Kristelig Pressekontor, KPK.

Les også:

« Jeg har aldri beklaget at jeg trykket tegningene. Men jeg følte at jeg kunne beklage de sårede religiøse følelsene, ikke minst fordi jeg er en troende person selv

Si din mening om pristildelingen - registrer deg på våre nye debattsider, DagensDebatt.no

Rose og Selbekk

Flemming Rose (57) var kulturredaktør i Jyllands-Posten da karikaturene ble publisert i 20015. I dag er han utenriksredaktør i samme avis. Han har blant annet utgitt boken Tavshedens tyranni (2011) og utgir 28. september boken Hymne til friheden i anledning tiåret som er gått siden karikaturstriden startet.

Vebjørn Selbekk (46) var sjefredaktør i avisen Magazinet i 2006. I dag er han sjefredaktør i avisen Dagen. Han har blant annet utgitt boken Truet av islamister (2006) om karikaturstriden.

Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. På nett: frittord.no

Les også
Charlie Hebdo-tegner vil ikke lenger tegne Muhammed
Les også
Debatt om satire og ytringsfrihhet
Les også
Karikaturer i reprise
Les også
Karikaturutstilling holder åpent i bare seks timer
Les også
Våger ikke å stille ut Muhammed-karikaturerUtstillingen