Omstridt utstilling om jøder og Israel

Til tross for arabiske protester kan utstillingen «Folket, Boken, Landet», om jødenes historiske tilknytning til Israel gjennom tidene, nå beskues i forhallen på rådhuset i København.

Utstillingen, som åpnet mandag, består av 24 plansjer som i bilder og ord skildrer det 3500 år gamle forholdet mellom det jødiske folk og Det Hellige land, fra bibelsk tid til i dag. Den har fått kritikk fordi den utelater å fortelle hvilke konsekvenser opprettelsen avIsrael i 1948 hadde for områdets palestinere.

– Det er fint med en historisk utstilling om religion i området, men det kunne godt vært gjort plass til palestinerne blant plansjene, sier talsmann forDansk-Palæstinensisk Venskabsforening,Fathi El-Abed tilKristeligt Dagblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arabisk press i Unesco

Utstillingen er arrangert avFN-organisasjonenUnesco i fellesskap medSimon Wiesenthal-senteret. Utstillingens første planlagte visning i Paris i 2014 ble først avlyst etter at Unescos generaldirektørIrina Bokova bøyde av for presset fra 22 arabiske medlemmer av organisasjonen. De beskyldte folkene bak utstillingen for å benekte palestinernes tilstedeværelse i de palestinske områdene, for å være politisk ladet og dermed til skade for fredsprosessen i Midtøsten.

– Et knefall for arabisk press, kalte den franske filosofen Bernard Henry-Lèvy avlysningen og Simon Wiesenthal Sentret syntes det minnet om sensur.

LES:UNESCO-nei til jødisk utstilling

Seks måneder senere åpnet «Folket, Boken, Landet» i Paris likevel og har siden besøkt FN’s hovedkvarter i New York, USA’s kongress i Washington, Israels parlament i Jerusalem ogVatikanet.

– Ikke politisk

Plansjene skal stilles ut i København i 10 dager og ble mandag presentert av blant andre kulturminister Bertel Haarder (V), den israelske ambassadøren i Danmark, Barukh Binah, og representanter fra Unesco og Simon Wiesenthal Sentret i USA.

– Det er en historisk utstilling, som kan bidra til å skille myter fra den historiske sannhet, sa rabbinerAbraham Cooper fra Wiesenthal-sentret under åpningen til den fremmøtte forsamling av danske rabbinere og jøder, politikere og ambassadører. Han understreket at det ikke var en politisk utstilling.

LES OGSÅ:Vestmuren fortsatt jødisk

Den danske kulturministeren etterlyste heller ikke mer balanse, og sa i sin tale at utstillingen nettopp er et bevis på Unescos formål, å fremme internasjonal dialog og dermed fremme fred. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For fred krever mer enn politikk og økonomiske avtaler. Det krever moralsk og intellektuell forståelse for hverandres historie og kulturarv, sa Haarder.

– Handler om historiefortelling

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening på sin side er ikke enige i at historien kan undras fra det politiske.

– Selve essensen av den tragiske konflikten i Midtøsten i dag handler om historiefortelling. Jeg er enig i mye av den jødiske fortelling, men er også svært uenig, når man forteller om jødene, som vender tilbake til sitt land etter flere tusen år, og gang på gang tråkker over det palestinske folk, sier Fathi El-Abed. Han understreker at Midtøsten-konflikten ikke er en religiøs konflikt.

– Det er en politisk konflikt, og vi vil insistere på retten til å se kritisk på den form for historiefortelling, som også påvirker danskenes syn på, hva som skjer i Midtøsten, og som springer ut av en historikk, som går tilbake til 1930- og 1940-tallet, sier han.