Skuffet over laber debatt om kjønnsskifte

Er kjønn bare en sosial konstruksjon? Teolog Espen Ottosen etterlyser debatt om hva samfunnet bør tenke om kjønn.

– Det er uhyre radikalt at norsk lov skal gjøre juridisk kjønn utelukkende til et spørsmål om følelse, og at det eneste som skal til for å endre kjønn er utfylling av en egenerklæring, sierEspen Ottosen, teolog og informasjonsleder iNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Han er skuffet over at lovforslaget om å endre juridisk kjønn trolig blir vedtatt før sommeren, nesten uten motstand fra konservative krefter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er svært skuffende at ikke flere har våget å gå inn i denne debatten.

Lovendringen innebærer at personer som vil skifte kjønn på papiret, slipper å gå gjennom medisinsk behandling, sterilisering og å få en diagnose. Man skal kun sende inn en egenerklæring til folkeregistermyndigheten.

I går skrev Dagen at det blir stortingsflertall for forslaget.Venstre varsler at de vil støtte lovendringen ogArbeiderpartiet er positivt innstilt. Stortingskomiteen kommer med sin innstilling innen 25. mai.

Den norske kirke har ikke hatt saken på bordet, da den ikke ble listet opp som høringsinstans i høst.

– Dette spørsmålet har ikke vært drøftet iKirkerådet og vi har derfor ikke noen kommentarer, svarer Kirkerådets nestleder Gerd Karin Røsæg på spørsmål omDen norske kirke burde ha engasjert seg i denne saken.

Personlig opplevelse

Bjørgvin-biskopHalvor Nordhaug hadde knapt hørt om saken før Dagen tok kontakt denne uken.

– Hadde du uttalt deg underveis i debatten dersom du hadde visst om høringen?

– Jeg vet ikke om jeg hadde skrevet et høringssvar hvis jeg ble bedt om det. Kanskje ville jeg latt være fordi dette er en så sammensatt problemstilling, samtidig som den griper dypt inn i enkeltmenneskers liv, sier Nordhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Kjønn bygges på skjønn

– Hvilke utfordringer ser du med lovendringen?

– Kjønn er en grunnleggende faktor i et menneskes identitet. I utgangspunktet tenker jeg at det skal svært mye til for å endre på kjønnsbestemmelsen. Samtidig er dette en tematikk jeg kjenner lite til. Det vil ofte være kompliserte forhold både av psykologisk og biologisk karakter som her berøres. Jeg antar at personer som ønsker å skifte kjønn, opplever å ha et vanskelig forhold til sin egen identitet og kropp siden de ønsker å gjøre dette. Det blir krevende å overprøve en slik opplevelse utenfra. Dette vil trolig gjelde svært få personer hvert år, og jeg vil ikke bidra til å gjøre problemet større enn det er, sier biskopen.

Sosial konstruksjon?

Ottosen har noe forståelse for at det kan være krevende å gå inn i en sak som handler om folks personlige opplevelser.

– Ja, det er lett å forstå.

Han peker på «hvor sterke orden helseministeren og andre bruker om de som presenterer en viss skepsis til det fremlagte forslaget».

– Selv har jeg prøvd å understreke at det er viktig å ta på alvor den lille og sårbare gruppen mennesker som opplever en konflikt mellom deres biologiske kjønn og deres opplevelse av kjønn. Men jeg hadde likevel ønsket meg at kirkeledere og andre våget å se noe prinsipielt om hvordan samfunnet bør tenke om kjønn, sier han.

LES:Gravide menn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ottosen frykter først og fremst at lovendringen kan føre til at skoler og barnehager inntas av «ideen om at kjønn først og fremst er en sosial konstruksjon, og ikke trenger å handle om biologi».

– Da kan lærere og andre få beskjed om at det å snakke om «gutter og jenter» er diskriminerende overfor de som ikke er komfortabel med sitt biologiske kjønn. Det tror jeg vil skape rotløshet og forvirring.

Han tror også at idretten vil få et problem dersom en person som fysisk sett er mann ønsker å konkurrere som kvinne. Ottosen mener også at politikerne må vurdere om ordningen kan misbrukes.