Symbolske alternative julegaver, som en geit til en organisasjon, er noe vi helst gir til personer utenfor kjernefamilien, som tanter og onkler. Det tror professor og leder for institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI, Ragnhild Silkoset.

Mange gir fortsatt symbolske julegaver fremfor ting

Norske bistands- og hjelpeorganisasjoner har de siste årene hatt et jevnt salg av symbolske gaver. Salget kan imidlertid ha nådd et tak, mener ekspert.

Tanken på å hjelpe andre i høytidene er ekstra forlokkende fordi vi lever i et mangfold hvor stort sett ingen trenger mer, mener professor og leder for institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI, Ragnhild Silkoset.

Men når mange organisasjoner vil selge alternative gaver, kan det bli vanskelig å nå fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og da kan også disse gavene få en kommersiell assosiasjon, og den opprinnelige tanken om å gi omtanke og gode gjerninger fremfor ting, blir svekket, sier hun til NTB.

Silkoset tror alternative julegaver er noe vi helst gir til personer utenfor kjernefamilien, som tanter og onkler.

– En gave til flere

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener den tradisjonelle, norske julefeiringen handler om å gi litt ekstra til mennesker som ikke har det like bra som oss selv.

– Vi er veldig glade for at nordmenn benytter jula til å gi til dem som har det vanskelig, og ikke bare til sine aller nærmeste, sier han til NTB.

Både Leger Uten Grenser og Norsk Folkehjelp forteller at gavekort er populært, og via Kirkens Bymisjon kan man gi en julemiddag til noen som gruer seg til jul.

Selv om mediedekningen er mindre enn for noen år siden, sier generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge at de selger stadig mer av symbolske gaver.

– Vi selger litt mer for hvert år, sier han og viser at organisasjonen følger med på trendene.

Ingen slår geita

Slageren blant de symbolske gavene er uansett geita. Kirkens Nødhjelp var blant de første organisasjonene som hadde geit som symbolsk gave i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Geita har vært vår bestselger hvert eneste år siden den gang, forteller Cathrine Bøe Gjesti, prosjektleder for juleaksjonen i Kirkens Nødhjelp. I år regner organisasjonen med økt interesse fordi de hadde TV-aksjonen i høst. Det som kan bli årets bestselger, er en drikkeflaske som selv renser vannet. For hver flaske gir Kirkens Nødhjelp ett menneske varig tilgang til rent vann.

«Politisk korrekt»

Professor Bendik Samuelsen ved BI tror det er fire grunner til at folk velger å gi alternative eller symbolske gaver i julen. Den første er at mange kan føle det som meningsløst å bytte gaver, fordi man like gjerne kunne byttet penger med hverandre – og fordi mange opplever at mottakeren «har alt fra før».

– En annen faktor som bidrar er nok «politisk korrekthet», og en tredje faktor er at mange bedrifter gjør dette som en del av sitt samfunnsansvar. Men det er nok også slik at det å gi og valg av gave sender et kraftig signal om giveren i seg selv og relasjonen til mottakeren, sier Samuelsen til NTB.

Les også
Regjeringen har ikke fått slutt på kirkeasylKirkeasylanter
Les også
Ansatte vil beholde julegavene selv
Les også
Juleartister ber kristne være rause«Vi feirer jul»
Les også
Like fin fest uten bursdagsbarnet?«Vi feirer jul»