Rekordstor giverglede til Nepal-ofrene

Normisjon har samlet inn over seks millioner. Organisasjonen har aldri opplevd lignende.

– Det er utrolig fantastisk, sier innsamlingsleder i Normisjon, Mari-Anne Nybraaten.

Sammenlignet med kampanjer opprettet i forbindelse med akutte situasjoner er dette den Normisjon-aksjonen som har samlet inn klart mest penger. Nybraaten tror at responsen kan forklares med at folk som ville gi, valgte å gi via Normisjon nettopp på grunn av deres vedvarende arbeid i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En håndsrekning

Ekteparet Erik og Kristin Bøhler er organisasjonens utsendte til Nepal. De har i 13 år jobbet som henholdsvis lege og sosialarbeider på Sykehuset Okhaldhunga, som eies og drives av United Mission to Nepal.

– Det er helt utrolig at folk har gitt så mye. Det er en ordentlig håndsrekning. En ting er å få støtte fra organisasjoner, men her har enkeltmennesker gitt og det handler om relasjoner. Det viser at folk føler et bånd til Nepal. Det er rørende, sier Kristin Bøhler.

Det er tre uker siden ekteparet dro hjem til Norge på årsferie fra sitt arbeid i Nepal. Om tre måneder skal de reise tilbake for å fortsette arbeidet.

– Vi kunne dra tilbake til et stille og rolig Norge. Våre naboer og kollegaer kan ikke det. De lever der nede.

Nesten 9.000 døde

Normisjon-kampanjen ble satt i gang etter at et flere sterke jordskjelv rammet Nepal 25. april og i de påfølgende dagene og ukene.

Det sterkeste jordskjelvet målte 7.9 på Richters skala. Jordskjelvet har hittil krevd over 8.600 menneskeliv.

Mye av giverpengene skal brukes på gjennoppbygging og jordskjelvsikring av sykehusbygninger og tilknyttede bygninger. Mange av pengene er alt brukt på umiddelbar nødhjelp, forteller Nybraaten.

Store utfordringer

Bøhler forteller at Nepal står overfor store utfordringer. Det er ennå skjelv i området. I slutten av juni begynner også regntiden, vann kan legge seg i sprekkene jordskjelvet har etterlatt og forårsake ras.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange har fått husene sine totalt ødelagt. De bor under pressenninger - de som har pressenninger. Det er farlig i regntiden.

Frykter Haiti-tilstander

Nepal står også overfor sanitære utfordringer. Da Haiti i 2010 ble rammet av jordskjelv, førte dårlige sanitære forhold til stor smittespredning og død.

Ifølge haitiske myndigheter har koleraepidemien smittet over 620.000 mennesker og forårsaket over 7700 dødsfall. Nå er frykten at lignende smittetilstander kan oppstå i kjølvannet av jordskjelvet i Nepal.

– Mange doer ble ødelagt. Når det er do bak hver busk, kan kloakk og drikkevann blandes i regntiden. Derfor vil noen av pengene gå med til å gi folk ordentlige toaletter, for å begrense smittefaren.

Påkjenningene fra jordskjelvene har ikke bare vært fysiske. Mange er engstelige for at det kan komme nye skjelv. I nyhetsbrevet ekteparet Bøhler sendte hjem til Norge for noen uker siden, står det:

«Det er sesong for tordenvær nå. Hvis huset skjelver under et tordenbrak, spretter vi opp. Om natten i egen seng, tar en seg i å ligge og kjenne etter rystelser. Rister gulvet eller er det bare hjertet mitt som dunker? Må vi løpe ut? Virker det slik på oss, hva da med alle de som har fått hus og hjem ødelagt?»

Fakta om jordskjelvet i Nepal

Jordskjelvet i Nepal i april 2015 hadde en styrke på 7, 9 på Richters skala. Det inntraff 25. april 2015 klokken 06.12 lokal tid.

Jordskjelvet hadde sitt episenter cirka 29 km øst-sørøst av Lamjung i Nepal, og hyposenteret lå på cirka 15 km dybde.

Det er det kraftigste jordskjelvet i Nepal siden 1934 og kostet over 8.000 mennesker livet.

Skjelvet utløste et sneskred på Mount Everest som drepte minst 19 personer, mer enn sneskredet i 2014 og dermed den dødeligste dagen på fjellet noensinne.

Les også
2.2 millioner til HimalpartnerFakta om jordskjelvet i Nepal
Les også
Jordskjelvet rammet midt i kirketiden
Les også
Mistet venner i skjelvet
Les også
Våre venner, nepalerne, lider
Les også
Nepalske elever tilbake på skolebenken
Les også
Norske redningsarbeidere ferdige i Nepal
Les også
– 101-åring funnet i live etter jordskjelvet i Nepal